Författare Ämne: Temperatur vid kristallisering  (läst 10692 gånger)

Utloggad Lina Norrsell

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 217
Temperatur vid kristallisering
« skrivet: 01 jul 2014, 19:56 »
Hej!

5-15 grader verkar vara det som rekommenderas vid kristallisering av honungen.
Jag undrar vad som händer om man ställer den att kristallisera i 2-4 grader.

Jag tänker att kristalliseringen kanske går långsammare men att slutresultatet ändå kan bli bra.

Någon som vet?

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 461
SV: Temperatur vid kristallisering
« Svar #1 skrivet: 02 jul 2014, 09:41 »
Lina !  Ju snabbare kristallisation desto mer finkristallin honung. Snabbast är vid 14 grad. C  ( Enl, Eva Crane)
Det är druvsockret som kristalliserar och fruktsockret ligger flytande lagrat runt druv-
sockerkristallerna. Ju mer druvsocker , desto snabbare krist.
Honung varierar mycket i förhållandet druv-/fruktsocker
Vattenhalten i honungen påverkar också kristallisationen

Utloggad Lina Norrsell

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 217
SV: Temperatur vid kristallisering
« Svar #2 skrivet: 02 jul 2014, 12:09 »
Tack för svar!