Författare Ämne: Honung och ultraljud  (läst 5734 gånger)

Utloggad Rune Hedberg

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 971
    • Lillabi
Honung och ultraljud
« skrivet: 14 mar 2017, 13:54 »
För ett antal år sedan kom uppgifter om att man skulle kunna använda ultraljud för att smälta honung. Tekniken innebär snabbare uppvärmning än värmekammare och därmed lägra HMF-halt.
Någon som har mera uppgifter eller kan länka till aktuella uppgifter ?
There is no truth in science. Science moves towards truth but never reach it.

Utloggad Mats Khakhar

  • Styrelsen
  • **
  • Antal inlägg: 304
    • Aarenlunds biodling AB
SV: Honung och ultraljud
« Svar #1 skrivet: 14 mar 2017, 14:53 »
Hej!
Vid en lite snabb sökning hittade jag detta:
https://www.hielscher.com/honey_01.htm

Bifogar även en Australiensisk rapport

Utloggad Rune Hedberg

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 971
    • Lillabi
SV: Honung och ultraljud
« Svar #2 skrivet: 16 mar 2017, 17:34 »
Tack. Den rapporten hade jag missat.
Men det är fortfarande laboratorieförsök med små mängder. Finns det inga fälygösök eller storskaliga tillämpningar ? Antar att grundutrustnigngen kostar en hel del men det borde spara tid och energi i komersiell drift (?).
There is no truth in science. Science moves towards truth but never reach it.