Författare Ämne: Biodlare som säger NEJ till GMO!  (läst 6645 gånger)

Utloggad Jonas Lagander

 • Antal inlägg: 259
  • Vargalysters Blogg
Biodlare som säger NEJ till GMO!
« skrivet: 08 jun 2009, 19:04 »
Här är en namninsamling till SBR:s styrelse som vill att de ska inte en officiell GMO-negativ hållning.

http://www.namninsamling.com/site/get.asp?nej_till_gmo

Hur är policyn i denna fråga hos BF?
en som går i motvind samlar aldrig damm!

Utloggad Edward Warburton

 • Antal inlägg: 413
 • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #1 skrivet: 24 jun 2009, 23:19 »
MONSANTO SKRÄMER SK!TEN UR DJÄVULEN!
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

David Nordin

 • Gäst
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #2 skrivet: 25 jun 2009, 09:33 »
Det kan ju inte finnas en sund människa - och DEFINITIVT inte en biodlare - som vill ha in Monsanto's verk i Sverige

Utloggad Yngve Kihlberg

 • Medlem i Biodlingsföretagarna
 • Antal inlägg: 586
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #3 skrivet: 25 jun 2009, 20:52 »
GMO-tekniken används idag inom alla grödor, inte bara soja, majs, raps och bomull som står i uppropet. Ännu så länge är det bara i dessa grödor som allmänheten känner till förekomsten av GMO.

Traditionell växtförädling handlar om att selektera fram en specifik egenskap som är önskvärd. Det kan handla om avkastning, sjukdomsresisten eller kanske kvalitet. Det är oerhört tidskrävande och en ny sort tar minst 10 år att framställa. Ny teknik som molekylär selektion och GM handlar egentligen i huvudsak om att göra samma sak men snabbare och effektivare. Varför är det lockande? Givetvis för att kunna lansera nya och bättre sorter som i slutänden genererar pengar till växtförädlingsföretaget, samma anledning som all företagsverksamhet. Bäst produkt vinner marknaden, ganska enkelt.

Biavel är precis som växtförädlingen en traditionell variant på selektion för att uppnå bättre avkastning etc. allt för att vi som biodlare skall tjäna mer pengar på vår verksamhet. Kanske förekommer GM även på bin? Om möjligheten fanns att få fram en drottning som gav 10% mer avkastning, vore det fel?

Drivkraften bakom växtförädlingsföretagen är inte enbart pengar. Vi står inför en otrolig befolkningstillväxt i världen som skall mättas med mat odlad på en allt mindre tillgänglig åkerareal.
Tredje världen som nu sakta börjar komma ur sin fattigdom, skall vi neka dem att äta sej mätta som vi gör? Hur skall vi lösa den frågan? En möjlighet är bättre och mer högavkastande grödor som som är resistenta mot sjukdomar så att de inte behöver besprutas. Är det fel?

I denna debatten är det oerhört viktigt att vi vet vad vi pratar om!
Det handlar inte enbart om Monsanto och Roundup-resistenta grödor, vilka i och för sig minskar kemikalieanvändningen mot ogräs. Det handlar idag mer om grödor som är resistenta mot sjukdomar, insekter och avkastar bättre.

Världen är aldrig bara svart eller vit!
Det är viktigt att ha en debatt men inte osaklig.

mvh
biodlare och växtodlingsagronom

David Nordin

 • Gäst
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #4 skrivet: 25 jun 2009, 23:07 »
I denna debatten är det oerhört viktigt att vi vet vad vi pratar om!
Det handlar inte enbart om Monsanto och Roundup-resistenta grödor, vilka i och för sig minskar kemikalieanvändningen mot ogräs. Det handlar idag mer om grödor som är resistenta mot sjukdomar, insekter och avkastar bättre.

Världen är aldrig bara svart eller vit!
Det är viktigt att ha en debatt men inte osaklig.

mvh
biodlare och växtodlingsagronom

Det är precis det som är så tråkigt.
Jag är själv "GMO"-positiv, men det enda jag ser som kommer igenom om man antager GMO-modifierade grödor är Roundup o. dyl. preparat i kombination med plantor.
Skulle man kunna definiera så att denna använding förbjuds, och att framtida liknande incidenter omöjliggörs - fine :B

Jag ser det hela helt enkelt bara som oerhört komplext och rent ut sagt omöjligt att lösa...
Byråkrati och pengar står i vägen för förnuft.

Klims

 • Gäst
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #5 skrivet: 25 jun 2009, 23:17 »
Så som GMO-tekniken används idag huvudsakligen för att storföretag ska tjäna pengar. Tyvärr sant. Monsantos Round-up resistenta grödor, ökar kemikalieanvändningen inte minskar.  Detta genom att bönderna kan bomba på Round-up när de önskar, grödan överlever ju. Round-Up är inte längre klassat som biologiskt nedbrytbart i Danmark... (Det bryts ned men inte snabbt nog)

Monsanto jagar bönder i flera länder som gör något så basalt som att spara frön som utsäde. Detta får enligt Monsanto inte ske då det är patentintrång! (och tyvärr får de rätt i domstol iallafall USA, Kanada mfl länder) Monsanto och andra GMO-företag köper dessutom upp oberoende fröodlare och jag kan bara se en tanke med detta, att göra sina produkter ännumer dominerande.

Sedan när man skapar GMO-grödor så är den praktiska tekniken avancerad men samtidigt primitiv. Den innebär att fröet (i första generationen) skadas, t.e.x. med ett mutagent virus, annars går det inte att få in främmande DNA i cellkärnan.  Det finns också studier som visar att GMO-grödorna inte är bättre i många fall, tål inte torka lika bra, binder inte kväve lika bra i ärtväxter etc.


Häsloriskerna är inte heller utredda, en allergiker kan t.e.x. dö av om DNA från fåglar , sojabönor etc flyttas runt och detta inte snäms på paketen. I de fleste länder med GMO behöver inte det ens skrivas på produkten att den innehåller GMO-grödor och ej heller vad GMO-komåponenterna gör/kommer ifrån.

Jag är inte emot GMO-grödor av princip, men utan av praktiska skäl. Ta t.ex jämför då det med hungersnöden i Irland på 1800-talet som berodde på att alla odlade en enda sorts potatis. Vad kan då inte ske med framtida totalt dominerande GMO-grödor på flera kontinenter? Eller avsiktligt infertila grödor?

Dessutom så är inte GMO-grödor i nuvarande form inte det enda alternativet. Det enkla alternativet kallas växelbruk. Detta hindrar att ogräs och ohyra får för starkt fäste i jorden för att skapa ett så stort tryck att GMO-grödor behövs. Växelbruk indrar också jordens utarmning vilket ger bättre skördar och det går åt mindre gödsel -> mindre kväve utsläpp t.e.x. i Östersjön.

Som slutkläm EU betalar fortfarande bönder för att inte odla sin mark

/Håkan B.

Utloggad Jonas Lagander

 • Antal inlägg: 259
  • Vargalysters Blogg
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #6 skrivet: 26 jun 2009, 07:35 »
Håkan B: Kunde inte sagt det bättre själv. Dock jag är även emot GMO av principiella skäl... vem har rätten att ta patent på livet? Och argumentet om att GMO krävs för att göda världen är bara Big Agrobusinesspropaganda. Om fördelningspolitiken hade fungerat i världen hade få människor behövt svälta! GMO är snarare ett nytt sätt för de stora multinationella jordbruksföretagen att ytterligare suga ut tredje världen och sätta världens bönder i beroendeställning. För mig är GMO teknokratromantik av värsta slaget... materialismens våta dröm och inget gott kan komma av tekniken ute på åkrarna! Håll det i labbet där det hör hemma! Detta är första gången i människans historia som vi skapat föroreningar som sprider sig naturligt. DDT och PCB kommer betraktas som ringa saker i jämförelse när vi har GMO-växter spridda i vår fauna, troligen utan möjlighet att utrota dem! Minns dessutom att cirka 95% av alla GMO-forskare i världen är bundna till jordbruksindustrin. Varför skulle de bry som om annat än profit? Det är det som är deras uppgift!

en som går i motvind samlar aldrig damm!

Utloggad Yngve Kihlberg

 • Medlem i Biodlingsföretagarna
 • Antal inlägg: 586
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #7 skrivet: 26 jun 2009, 13:12 »
Jag instämmer i att det bästa är om någon form av lagstiftning styr vad som är tillåtet inom GMO-tekniken och det är vad som är fallet inom EU. Vi har idag ingen rätt att odla GMO-gödor här med ett fåtal undantag, t.ex. en potatissort där stärkelsesammansättningen är förändrad så att den passar pappersindustrin bättre och därigenom sparar energi.

Det är inte speciellt konstigt att GMO-forskarna är knutna till de stora agroföretagen eftersom det är där växtförädlingen sker. Precis som bilindustrin vill tjäna pengar vill även agroföretagen det. Pengar tjänar de på att ta fram produkter som den enskilde bonden vill köpa och det bonden vill köpa är det som han i sin tur tjänar mest pengar på. En vansinnig GMO-produkt som ingen tjänar pengar på, dvs marknaden efterfrågar, blir aldrig verklighet.

Jag håller med om att Roundup-resistens är klart tveksamt. Bilden blir dock lite mer komplicerad när jag vet vilken mängd ogräspreparat, de flesta jordherbicider, som används på konventionella majs-sorter. Det handlar om stora mängder och tuffa preparat med lång nedbrytningstid i marken. Roundup är en västanvind i jämförelse och dessutom räcker det med en eller ett fåtal behandlingar.

"Växelbruk" eller växtföljd som det heter är ingen lösning på världssvälten. Visst mår jordarna bättre med en bra växtföljd och det gäller även om vi odlar GMO-grödor, ingen skillnad.
Näringsläckage till vattendragen minskar inte genom en bra växtföljd. Bevuxen mark och kantzoner etc. är en del av lösningen. Läckage har vi alltid haft och kommer troligen alltid att ha.
Det gäller att ha en gröda som växer bra och tar upp näringen i kombination med sunt förnuft vid gödslingstillfällena. De flesta bönder kan detta, det handlar om deras ekonomi eller profit om du så vill....


Utloggad Yngve Kihlberg

 • Medlem i Biodlingsföretagarna
 • Antal inlägg: 586
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #8 skrivet: 26 jun 2009, 13:13 »
Om vi hade kunnat lösa Varroa-problemet genom att med GMO få fram en resistens mot Varroa.....är det OK?

Daniel Pettersson

 • Gäst
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #9 skrivet: 26 jun 2009, 13:27 »
Det beror på vilka andra biverkningar vi hade fått... imho

Utloggad Jonas Lagander

 • Antal inlägg: 259
  • Vargalysters Blogg
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #10 skrivet: 26 jun 2009, 14:38 »
Det är inte speciellt konstigt att GMO-forskarna är knutna till de stora agroföretagen eftersom det är där växtförädlingen sker. Precis som bilindustrin vill tjäna pengar vill även agroföretagen det. Pengar tjänar de på att ta fram produkter som den enskilde bonden vill köpa och det bonden vill köpa är det som han i sin tur tjänar mest pengar på. En vansinnig GMO-produkt som ingen tjänar pengar på, dvs marknaden efterfrågar, blir aldrig verklighet.

Tyvärr har detta blivit verklighet! Det finns ingen efterfrågan på GMO i t ex Sverige bland konsumenterna. Står det på ett paket att varan innehåller GMO kommer ingen att köpa den. Ändå håller Plant Science Sweden (Lantmännen/BASF) på att ta fram GMO-raps tillsammans med Monsanto (skaparen av det "ofarliga" DDT, PCB, Aspartam och Agent orange) just i denna stund? Varför och hur kommer denna raps att påverka t ex biodlingen? I Indien har hundratusentals bönder tagit livet av sig pga av den värdelösa BT-bomullen som de pålurades av Monsanto och som de INTE efterfrågat... de köpte den pga av aggressiva annonskampanjer och Monsantos uppköp och avvecklande av konkurrenternas alternativ. Den såldes även i "all-inclusivepaket" med Round-up. Självklart till högre priser än vanligt. Resultat: skördar som slog fel och jordar som förstördes (det gick inte att odla på dem efter att gmogrödan växt där). De insekter som bt-bomullen skulle stå emot frodades och bönderna, som tagit stora lån för att klara av att köpa Monsantos fulsäd, blev utblottade. Många av dem såg ingen annan lösning än att dricka upp roundupen dem själva!

Sen är det självklart att de som vill sälja GMO också forskar på den. Men detta är större än vilken vara som helst! Och om någonting kan generera stora pengar är det självklart att företagen ibland (ofta...kanske alltid?) tar genvägar för att få dem godkända. GMO-majs har till exempel gett blödande organ hos växande möss i labratorier. Testerna utfördes av oberoende forskare. Konstigt att inga GMO-företaganslutna labb hittade det? Konstigt även att personen som fann dessa resultat (han hette Putzai) fick sparken när resultaten blev kända! Vad händer med våra bin när de börjar äta GMO-pollen från Plant Science Swedens (återigen LRF) BT-raps? Börjar deras organ också att blöda? Vad händer med våra kunders hälsa när de äter honung från nektar dragen från gmo-grödor?

Jag säger NEJ till GMO-bin! Svaret på varroaproblemet finns ändå... precis som frågan om världssvälten och böndernas dåliga lönsamhet. Det finns bönder redan nu som inte använder sig av pesticider och handelsgödsel och klarar sig utmärkt. Det finns bönder som föder upp köttdjur utan att påverka naturen negativt. En tredjedel av jordens befolkning svälter och en tredjedel överäter... den diskussionen är meningslös. Om systemet är fel hjälper det inte att behandla endast symtomen! Problemet är att symtombehandlingen ger storföretagen för mycket klirr i kassan... det som ger bönderna klirr i kassan är troligen ett paradigmskifte. Decentralisering och mindre utgifter till storföretagen. Vad händer när allt utsäde är patenterat och ägt av Monsanto och företagets gelikar? Var står våra bönder (eller ev. biodlare med patenterade gmo-bin) då? Tänk om varroaproblemet löstes via GMO... vad skulle vi alla vara tvungna att betala till gmo-binas skapare för att få använda dem.. även om vi fått in generna via friparning (dvs olovligt stulit dem)? Redan idag stäms bönder i USA av Monsanto för stöld för att GMO-frön flugit in med vinden och slagit rot på deras fält!

Slutsats: If it aint broken, dont fix it!
en som går i motvind samlar aldrig damm!

Utloggad Simon Höjeberg

 • Medlem i Biodlingsföretagarna
 • Antal inlägg: 372
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #11 skrivet: 27 jun 2009, 00:06 »
hear, hear...
så sant är det jonas skriver. Heders. tänk efter och ta det enda korrrekta ställningstagandet en människa och biodlare kan ta... som värnar om biologisk mångfald.
Är du en biodlande naturvårdare eller en marknads opportunist? skärskådning krävs...
Bara döda fiskar flyter med strömmen...

Stefan

 • Gäst
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #12 skrivet: 04 aug 2009, 14:41 »
Vad händer när befolkningen ökar så mycket att inte ens GMO räcker till?
GMO ger bara en tillfällig tidsrespit. Huvudproblemet är befolkningstillväxten.

Utloggad Jonas Lagander

 • Antal inlägg: 259
  • Vargalysters Blogg
SV: Biodlare som säger NEJ till GMO!
« Svar #13 skrivet: 03 dec 2009, 11:24 »
Här är en föreläsning med Jeffrey Smith som kämpat mot GMO i många år. Han nämner bland annat problem med pollen från GMO-majs som skapat allergibesvär hos bönder. Exemplen på potentiella hälsoproblem med GMO är dock många och övergriper flera olika livsmedelskategorier. Ovanpå detta tillkommer myglet från bioteknikföretagen (monsanto) och den biologiska föroreningen av vår flora och fauna (GMO-insekter, GMO-lax etc.) som en härlig gräddklick på moset.

http://www.seedsofdeception.com/Public/MediaCenter/Videos/index.cfm
en som går i motvind samlar aldrig damm!