Forum för yrkesbiodling
Biodling => Honung => Ämnet startat av: Anders Wizping skrivet 23 feb 2011, 16:04
-
Vi var ju många som fick den bästa skörden på länge trotts en kämpig vinter och vår.
Men var har honungen tagit vägen?
Har tittat i flera butiker i Kalmar men hyllorna gapar tomma konsum butikerna har inte haft svensk honung sen innan nyår.
Ica har det lite bättre men inte ens där finns det svensk honung över allt.
Jag har inte sett någon kristaliserad svensk honung från HF sen i sommras.
Är det lika dant över hela Sverige.
MVH Anders Wizping
-
Jag har haft samma fundering. Det ser likadant ut i Halland.
-
I dag är vi ca 10 miljoner invånare i Sverige. Honungskonsumtionen per capita är ca 0,7 kg. Om produktionen av Svensk honung är 3 tusen ton eller 4 tusen ton så fattas det ändå en bit till behovet på 7 tusen ton. ICA, COOP eller Willys är väl inte dom första man kränger sin honung till. Inte heller HF.
Dom flesta har en bra lokal marknad. Suget efter lokalt är stort, och priserna är bra.
HF tjänar bra på att dopa honung med fruktsocker. Förtjänsten blir bra mycket bättre på det än att sälja kristalliserad Svensk honung.
Efterfrågan på lokalproducerat verkar öka snabbt, så det är helt klart plats för större produktion av honung i fosterlandet.
-
I centrala Stockholm finns rätt gott om svensk honung, men inte i de stora livsmedelskedjornas butiker.
Däremot i mindre butiker av typen delikatess, som verkar köpa in från odlare direkt och sedan märka med egen snygg etikett (har frågat några). Priset för kund inkl moms ligger runt 250-300 kronor kilot. Burkarna är små och eleganta, sällan över 350 g, och de går åt.
Även stora inredningskedjan Granit har sålt mindre kvantiteter honung. Stenhård rapshonung, möjligen inte rörd alls. Verkade inköpt och upphälld på spek av butiken, som ju säljer snygga glasburkar också.
Har också sett en hel del honung som enligt etiketten är helsvensk men flytande till konsistensen. Jag frågade på ett ställe hur man åstadkommit den flytande konsistensen, och fick ett lite virrigt svar från personen bakom disken som också sa "det är jag som varit med och gjort det, den brukar inte stelna på flera månader". Så småningom kröp det fram att den var värmebehandlad "men inte så mycket".
Det fanns inte en rad om värmebehandling på burken. Butiken var en brödaffär som säljer lite exklusivare varor, inklusive svindyr honung. Knuten till ett kändis-kafé på Djurgården. Det var deras egen etikett, men honungen man sa sig burka själva kom från en stor krav-odlare. Ska inte hänga ut honom här :-)
-
Tack Caroline för detta inlägg.
Det ger råg i ryggen att kunna ta ut det pris för honungen som mer stämmer med den arbetstid som vi alla lägger ner på att få fram fin honung. ;)
Lars R
-
Det kan verka som lätta pengar med skyhöga kilopriser till de köpstarka/dumma nollåttorna. Men att sälja dyrt till småbutiker i Stockholm är helt ointressant om man själv har några hundra bisamhällen att sköta, även om man bor i Mälardalen.
Det blir alldeles för små volymer, cafeerna etc vill aldrig beställa mer än ett par tre lådor åt gången.
Bara att hitta parkering är ett helvete, liksom köerna in och ut ur stan, det tar i praktiken en hel dag att leverera till ett par tre butiker, och förtjänsten äts upp av parkeringsböter, vägtullar, timtid och diesel. Från april till oktober finns dessutom inte tid för dylika nöjen.
Man kan ju alltid försöka, och det finns säkert en och annan som lyckats bättre än jag.
-
Det är ju inte heller ett absolut samband mellan det pris småbutikerna tar ut och vad leverantören får. En del småbutiker / hälsokostaffärer har ett rätt stort påslag.
-
Företagspaket fungerar utmärkt att skicka x antal lådor honung till Sthlm Även om man bor i Södermand. Finns efterfrågan, så kan definitivt kostanden befinna sig på fakturan. Det är inte svårt att finna andra mottagare av produkten, än så länge, så enligt min hittillsvarande erfarenhet, så är det änsålänge säljarens marknad. De stora inköpsGrossisterna sågar av sin egen gren när det till nästintill 100% jagar lägre priser åt kunderna(importerat verkar vara väldigt billigt...) för att få ökad egen omsättning=kortsiktigt!
Vi som honungsproducenter kommer snart drabbas av tyska fläsksjukan....Dvs att många kunder säger att de föredrar svenskproducerat, men ändå så ökar importen av icke "lokalproducerat"!
Vid en prisgenomgång i butikerna så kan man konstatera tex att de 2 större svenska honungsmärkena är ( i vissa fall) 20 kr/kg BILLIGARE än vad jag tar i grundpris!(jag är F-skattare). Vi priskrigar inom vår egen grupp trots att det i grund och botten är importen som vi skall minska (Varför har vi inte tex rallaroshonung på marknaden-naturligt flytande?)
TIPS/ se till att butikerna flyttar honungen från en hörna bland socker sirap och mjöl.. till tex marelad och sylthyllorna.
Psykologisk skillnad.