Forum för yrkesbiodling

Biodling => Honung => Ämnet startat av: Edward Warburton skrivet 01 feb 2012, 08:45

Titel: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Edward Warburton skrivet 01 feb 2012, 08:45
Brittiska forskare har funnit en dunderhonung mot antibiotikaresistenta bakterier. Det är Manukahonung från Nya Zeeland, rapporterar tidskriften Microbiology.
Mycket små mängder av honungen slår snabbt ut en streptokock som är ökänd för svårläkta, öppna sår med hög dödlighet. Bakterien vållar även halsfluss, barnsängsfeber och blodförgiftning.
Bakterien bildar en skyddsfilm som antibiotika har svårt att passera medan honungen gör detta lätt, skriver Svenska Dagbladet.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/honung-slar-ut-okand-bakterier

http://mic.sgmjournals.org/content/early/2012/01/31/mic.0.053959-0.full.pdf+html?sid=68efabe0-41e7-41ba-bf9e-ef24326b96bd

mvh edward :P
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Håkan Rönnberg skrivet 01 feb 2012, 09:53
Lite mittemellanreferat för de som inte hinner läsa den riktiga artikeln
http://www.svd.se/mat-och-vin/honung-klarar-envis-bakterie_6812971.svd
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Björn Jacobson skrivet 01 feb 2012, 11:49
Vet man om det bara är Manokahonung som har dessa egenskaper ?
Kanske vår Ljunghonung besitter detta också, eller kanske all honung.
Lämpligt område att sätta NP-pengar. SLU eller Karolinska ?
Vad säger styrelsen ?
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Thomas Rafstedt skrivet 01 feb 2012, 13:36
Inget är nytt under solen, speciellt inte för oss som deltog i BF´s studieresa till Nya Zeeland 2005. Jag sökte och fick 45.000 kr 2006 ur NP för studier av honungens antibakteriella egenskaper, en metodstudie som genomfördes på Karolinska institutet tillsammans med Ruth de Karzow. Idén utgick från Manukahonungens egenskaper, en honungssort som också ingick i studien. Övriga honungssorter var ljung, blad-, lind- och odefinierad sommarhonung. Resultatet av denna metodstudie, som bara var inriktad mot att i första hand ta fram en lämplig metod för fortsatt arbete, visade att ljunghonungen hade vissa antibakteriella egenskaper. Dock var Manukahonungen mest aktiv.
Resultaten var så intressanta att jag 2007 sökte 350.000 för fortsatta studier men dessa beviljades ej med hänvisning till att detta ej var ett projekt för biodling. I samma veva lades institutionen på Karolinska ned och allt är lagt i malpåse.
Thomas   
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Lars Naimell skrivet 01 feb 2012, 14:34
Hej. Jag vill bara komplettera det Thomas säger. När jag praktiserade på 70-talet på en liten distriktsläkarstation på landet, så blev jag mycket konfunderad när den "gamle" distriktsläkaren kladdade honung på bensåren (inte alla!). Jag var då itutad att det ska vara sterila omslag, byte x 2 dagligen + anitbiotika o.s.v.
Men visst hade "den gamle" rätt - ortens skogshonung skulle det vara, helst från biodlare X. De bensår jag har behandlat med honung sedan dess har i regel varit framgångsrika - så visst funkar det och det är ingen okänd kunskap heller.
På internet finns flera solskenshistorier om den speciellt förträffliga honungen från Nya Zeeland. /LN
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Rune Hedberg skrivet 01 feb 2012, 16:27
Det man varit mycket duktiga på i NZ är dels att knyta upp forskning kring den här produkten, att marknadsskydda den och att saluföra konceptet. Se t.ex priset (Gadden nr 1, sid 22 -23)
Här kan vi ha mycket att lära.
Om jag mins rätt så ingick honung i behandlingen hos fältskärarna när det gällde sårbehandling.
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Jens Larsen skrivet 01 feb 2012, 18:52
@Lars,
För brännsår och skrubbsår är honung, vilken sort som helst, överlägsen. Det har nog mer att göra med att det är en ganska sur ( pH 3.8 ) och där igenom en svagt antibakteriell lösning. Den övermättade sockerlösningen suger även åt sig vätska (hygroskopisk) så det underlättar läkningen. Har även läst något om osmosiskt tryck och att det var styggt mot bakterier, men det fattade jag inte riktigt. Även lätt att göra rent mellan omläggningarna då det är vattenlösligt. Tyskarna är stora på detta, säljs på tub. Ingen nytt, men finns inte att tillgå för svenska läkare.

Det som Manukan har är något utöver detta, den är speciell.
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Caroline Olsson skrivet 02 feb 2012, 10:36
Följande nådde mitt öra igår, från annan kunnig biodlare som också besökt NZ nyligen. Jag tror 100 procent på att egenskaperna inte alls bara är begränsade till manuka. Lika 100 procent tror jag på behovet i NZ att skydda varumärket - det betyder ju enorma summor. Vem f-n skulle flyga hit honung från andra sidan världen annars...
Alltså:
"En (inte två) forskare från Nya Zeeland hade redan på 1970 upptäckt att honung från just Manuka-busken var speciellt effektiv på att döda bakterier
När vi frågade om varför just Manuka, och om det inte gick lika bra med annan honung, så tvingades de erkänna att det inte spelade någon roll vilken honung det var.
Men en stor industri hade växt upp med bara Manukahonung som exporterades till Asien så man ville inte fördärva den kommersiella delen av det.
Vi konstaterade att en svensk forskare borde titta på t ex vitklöver eller makros så vi kan höja priset på vår "läkande" honung."

Jag hoppas personligen att den yrkesmässiga delen av biodlingen slår ihop sig med SBR i denna sak och får ut tummen, så vi kan sätta vitklöver- resp maskroshonung på kartan på allvar.
Det behövs beslut om att få igång forskning med uppdrag att nå resultat ang antiseptiska egenskaper. Och det finns pengar att söka.
Det skulle kännas som en mycket ändamålsenlig medlemsnytta för oss som betalar årsavgifter i bägge ändar.
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Jens Larsen skrivet 02 feb 2012, 11:41
Caroline,
Vad du tror är väl ointressant? Om någon har en speciell produkt som de kan visa att den hjälper människor skall väl de få profitera på den? Förresten är en hel del av det du omger dig med från andra sidan jorden (tex Kina) så lite honungsbaserat läkemedel skall nog inte spela någon roll.

Vi talar om ett läkemedel, snarare en tjänst än en vara, och om det skall användas måste det finnas en grund för att kalla det för det och en kvalitetskontroll för att få förpacka det som så. Allt detta kostar massor och det har de som företagare rätt att ta ut. Jag anar en cynisk misstro hos dig på att de i NZ inte kan kombinera sitt företagande med att hjälpa människor, Thomas har gjort det du efterlyser. Börja nysta i den änden. Total ironi skulle ju vara om du med offentlig finansiering tänker kopiera upplägget och dumpa priserna.

I min världsbild får NZ bli rika som troll på sin honung så länge farmor får sina liggsår sköta på bästa sätt.
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Håkan Rönnberg skrivet 02 feb 2012, 13:44
"– Jag har forskat tillsammans med dem som tagit in manukahonungen på de brittiska sjukhusen (se länkad artikel, reds.anm). En sak som kom fram där var att ljunghonung, som vi har gott om i Skandinavien och som också finns i Skottland, är lika bra."

Tobias Olofsson, doktor i livsmedelsteknik


http://www.atl.nu/lantbruk/vi-har-l-st-honungens-g-ta
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Christer Ledel skrivet 02 feb 2012, 16:22
Det cirkulerar formuleringar i media nu om vanlig honung som "död" honung..
Det är naturligtvis aldrig bra när någon ägnar sig åt negativ marknadsföring och om det ska fortsätta kan vi behöva svar på tal och visa på förtjänsterna med vår "vanliga" honung.
I danmark har man nyligen beslutat att införa en sockerskatt, så tiden är kanske mogen för att knyta ihop trådarna beträffande detta för att på sikt öka konsumtionen av honung.
Caroline, var finns det pengar att söka för uppdragsforskning, förutom i NP?
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Björn Jacobson skrivet 03 feb 2012, 15:58
ATL har notiser om detta. Här säger Tobias Olofsson att det är mjölksyrabakterierna som gör jobbet.Samtidigt säger han att dessa inte finns i "mogen" honung. 
Min fråga : Vad är mogen honung ?
Har inte forskat, men fått reda på varför honung är bra på sår.
Honung är en mättad sockerlösning och de flesta bakterier kan inte leva här,
de dör av osmotiskt tryck som Jens säger. Dessutom bildar mättade sockerlösningar peroxider. Peroxider är bakteriedödande.
Blir glad över Carolins inlägg att vår ljunghonung borde ha  liknande egen-
skaper. Har tänkt i samma banor. De båda honungarna har vissa egenskaper gemensamma : Tixotropi
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Anders Jacobsson skrivet 04 feb 2012, 22:26
Min far och farbror, la alltid honung på hästarnas hovar när de var skadade av någon orsak i arbetet. Det har aldrig varit något speciellt med detta. Billigt, enkelt och effektivt.
Kan vara bra som information :)
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Thomas Rafstedt skrivet 05 feb 2012, 12:24
Ett kortsvar till Anders Wilhelm. På Öknaskolan där jag håller till kommer hästfolket ofta och vill ha avtäckkningsvax med honung att smörja in hovarna med.
Jag har gjort en liten sammanfattning av den förstudie som jag tog upp ovan vilken kan ge lite mer information i denna fråga. Lite för lång för at lägga in här så ni får läsa den i bifogad fil.
Kanske dags att ta upp projektet igen när intresset nu vaknat på allvar.                                                                                                                                                                     
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Thomas Rafstedt skrivet 05 feb 2012, 12:25
Här kommer den bifogade filen också.
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Arkiverat Adminkonto skrivet 05 feb 2012, 17:25
Endast registrerade kan läsa bifogade filer, därför kopierar jag in texten. Detta ämne är av intresse för en större grupp än biodlare. Filen är även bifogad som pdf. // Admin (Jens Larsen)


Lite mer om Antibakteriella egenskaper hos Svensk honung
Förstudien genomförd på Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet 1006.
I arbetet finns en bakgrund som lyder: Användandet av honungen och dess biprodukter med medicinskt syfte har varit känt sedan urminnes tider. Under senare tid (detta skrevs 2006) har detta åter blivit aktuellt beroende på behovet att hitta nya effektiva medel mot antibiotikaresistenta eller svårbehandlade bakterier, speciellt från öppna sår. Hur kan denna naturprodukt ha en sådan positiv effekt? Möjligen för att i honung finns en kombination av antibakteriella faktorer, bl.a. från västriket.

T.ex.:
a. Osmotisk effekt. Den höga halten av sockerarter kan hämma bakterietillväxten.
b. Väteperoxidinnehållet. Väteperoxid användes förr för att rengöra sår och är en naturlig komponent i vissa honungstyper. Väteperoxiden kan också produceras vid uppvärmning av honungen genom att enzymet glukosoxidas spjälkar sönder glukosen. Detta enzym produceras i körtlar hos bin och överföres till nektar. Den koncentration man tidigare använde sig av för att rengöra sår (3%) orsakade skador på vävnaderna. Mängden väteperoxid i honungen däremot motsvarar någon promille av denna och frigöres successivt. Vävnaderna skadas således inte.
c. Lågt pH-värde mellan 3,2 och 4,5 vilket verkar selektivt mot många bakterier.
d. Högt innehåll av antioxidanter.
e. Anti-inflammatorisk effekt som förhindrar utsöndring från sårvävnader.
f. Positiv stimulering av lymfocyter och fagocyter som ingår normalt i vårt immunsystem. 0,1% honungslösning kan ge positiv stimulering.
g. Bakteriehämmande substanser från växter. Det mest kända fallet är Manukahonung från Nya Zeeland. Manukahonungen kommer från Leptospermum scoparium (Nya Zeeländskt Te-träd) och har visat hög antibakteriell effekt. I Australien och i andra länder har det också visats att det finns lokala honungstyper med goda antimikrobiella egenskaper.
 
I förstudien testade vi 5 olika honungssorter.
1 Manukahonung med UMF på 10+. UMF = Unique Manuka Factor – ett mått på antibakteriell aktivitet som inte beror på väteperoxid, det motsvarar koncentrationen av phenol. Manukabusken ger olika halt av denna UMF-faktor inom olika områden i Nya Zeeland. I vissa områden är den mycket låg medan den i andra når upp till 10 och kanske 15.
2. Lindhonung från Sörmland
3. Sommarhonung från Sörmland
4. Bladhonung från Västerbotten
5. Ljunghonung från Västkusten.

Resultaten från agardiffusionsförsök med 4 olika svenska honungssorter, jämfört med Manukahonung, visar att endast bakterier tillhörande stafylokockarter hämmades, övriga testade patogena bakterier påverkades inte av någon av honungssorterna. Eftersom stafylokockerna är de bakterier som oftast förorsakar sårinfektioner är detta ett viktigt resultat. Olika honungssorter visade sig inhibera olika stafylokocker. Ex. S. epidermidis 29887 hämmades bara av manuka- och ljunghonung medan den andra S. epidermisstammen hämmades av samtliga honungssorter.
En sammanfattning av resultaten från två tester på MARA-plattor visade att sockerlösningen som väntat bara visade på en svag hämmande effekt. Manukahonungen visade den kraftigaste effekten. Ljunghonung verkar ha en viss effekt medan sommarhonung var jämförbart med en sockerlösning. Manuka- och ljunghonung påverkar olika mikroorganismer något som tyder på att olika antibakteriella substanser kan vara aktiva.

Den naturliga bakterieförekomsten i honung studerades också samt om bakterierna eliminerats vid sterilfiltrering. Det visade sig att alla honungsproverna, förutom lindhonung, innehöll ganska höga bakteriehalter, trots den höga sockerkoncentrationen. Fenotypiskt verkade det växa få olika species på varje honungssort, kolonierna såg homogena ut. Ingen bakterietillväxt konstaterades på filtrerade prov.

I skissen för fortsättning av projektet, som ej blev av, var tanken att undersöka många olika honungssorter från olika delar av Sverige och även Norden. Ex. ljunghonung från olika delar av landet men även klockljunghonung och purpurklockljunghonung från Norska västkusten. Bladhonung från olika delar av landet osv. Någonstans kanske vi har en liknande pärla som Manukahonungen till lycka för de biodlare som håller till i den trakten. De honungssorter som testades var kristallina men det kanske skulle vara intressant att även undersöka nyslungad, färsk honung.
Det fortsatta arbetet skulle också innebära en vidareutveckling av MARA-metoden. Pollenanalyser skulle också ge säkrare information om vilken flora honungen kommer ifrån.

Slutord: Den preliminära studien har gett många intressanta uppslag till fortsatta studier.

En kort sammanfattning av Thomas Rafstedt
 
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Rune Hedberg skrivet 23 feb 2012, 15:53
Ett kortsvar till Anders Wilhelm. På Öknaskolan där jag håller till kommer hästfolket ofta och vill ha avtäckkningsvax med honung att smörja in hovarna med...                                                                                                                                                                    
Det är en kunskap som finns även på andra håll.
Men jag avundas marknadsföringen av manuka-honungen.
( Bee Healthy Farms saluför främst hälsoprodukter baserade på bi-produkter)
---
Honey Helps Heal Horses' Wounds - Univ of Sydney
Honey works - we treated a horse injury caused by a barbed-wire fence with raw, wildflower honey. He healed in a week!!!

Honey helps heal horses' wounds, researchers find
29 June 2011


A simple application of honey to horses' leg wounds results in smaller wound sizes and faster healing time, University of Sydney researchers have found.
Honey has been used to treat wounds in humans since ancient Egypt, but this study, using manuka honey from Australia and New Zealand, is the first time in the world a clinical trial has been conducted in horses.
"Wounds in horses, particularly leg wounds, have long healing periods. But we found applying a manuka honey gel throughout healing led to 27 percent faster healing times," said lead researcher Dr Andrea Bischofberger.
"Wounds in horses which received no treatment took an average of 64 days to heal, while those treated with manuka honey gel took 47 days to heal," said Dr Bischofberger, who will present her findings this Friday 1 July at a veterinary science conference.
"In our pilot study we used pure honey, but in our second study we used a water-based manuka honey gel of 66 percent honey. When applied for 12 days we found these wounds healed just as well as those treated with pure honey."
Using a manuka honey gel means expensive bandages can be avoided, Dr Bischofberger explained. "With its faster wound healing times and its bandage-free application, the manuka honey gel solution is an extremely versatile and affordable topical wound product."
In a third study Dr Bischofberger and colleagues investigated how manuka honey actually worked to speed up wound healing. While it seems to have an anti-bacterial effect and immune-modifying effect on the key initial healing phase, the inflammatory stage, the honey's exact healing mechanism is still unclear.
"What we do know is treating wounds with manuka honey leads to healthier tissue regrowth," Dr Bischofberger said.
"Wounds treated with manuka also showed improved new blood vessel and skin surface growth compared to control wounds," Dr Bischofberger added.
Dr Bischofberger is a Swiss veterinarian currently with the Research and Clinical Training Unit(REaCT) at the University Veterinary Teaching Hospital in Camden (UVTHC), a part of the University of Sydney.
REaCT Director, Professor Andrew Dart, is a surgical specialist and expert on the complications associated with lower leg wound healing in horses, and is supervising Dr Bischofberger's research.
"Wound healing in horses' limbs, particularly lower limbs, is usually a long and complicated process compared to wounds on the body," he said.
"The results of these studies have led to significant national and international interest both from the animal and human fields. There is potential for the manuka honey gel to be used across species with similar beneficial effects."
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Calle Regnell skrivet 17 okt 2013, 11:24
I Fråga Doktorn på STV diskuterades naturläkemedel och då kom även honungens positiva egenskaper upp. Pga tidsbrist kom man aldrig till något resultat men man tyckte att honungen kunde vara värt en egen punkt! Kjell Ritzen som känner Susan från tidigare har erbjudit SVT att få träffa någon som kan lite om honung. Jag kan tänka mig att ställa upp! Vi får se vad de svarar!

Calle R
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Edward Warburton skrivet 17 okt 2013, 16:36
Jag kan tänka mig att ställa upp! Vi får se vad de svarar!

Hoppas att det går bra  :)
Titel: SV: Honung slår ut ökänd bakterier
Skrivet av: Thomas Henriksson skrivet 17 okt 2013, 19:19
Heja Calle!