Forum för yrkesbiodling
Biodling => Honung => Ämnet startat av: Rune Hedberg skrivet 28 okt 2014, 17:50
-
Nya regler för märkning av livsmedel träder i kraft.
http://www.slv.se/upload/dokument/markning/SLV%20M%C3%A4rkning_livsmedel_web_141028.pdf (http://www.slv.se/upload/dokument/markning/SLV%20M%C3%A4rkning_livsmedel_web_141028.pdf) Om jag förståt rätt skall energiinnehållet nu angivas. Något annat jag missat ?
-
http://www.biodlingsforetagarna.nu/broschyr-och-film-hjalper-smaforetag-att-marka-livsmedel-ratt (http://www.biodlingsforetagarna.nu/broschyr-och-film-hjalper-smaforetag-att-marka-livsmedel-ratt)
Det är lite rörigt att se vad som är nytt. Energivärde är nog bra samt om man smaksätter med något som kan vara allergiframkallande.
Kolla i matvarubutiken hur t ex ICA och COOP gör på sina honungsförpackningar så kan man använda det som mall för sin egen etikett.
En tabell med Näringdeklaration/100g ger kunden tydlig information om man får plats med en sådan.
Har man en upplaga kvar av gamla etiketter brukar man få sälja slut denna och ändra vid nästa tryckning.
-
Info från Livsmedelsverket:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Sa-ska-maten-markas--ny-vagledning-till-foretagen-och-kontrollen/ (http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Sa-ska-maten-markas--ny-vagledning-till-foretagen-och-kontrollen/)
-
Här är inte raka puckar. Att hitta honung bland alla de föreskrifter som hänvisas till är inte det lättaste
Det vore vara bra om I detta forum meddelas vad som är nytt och när det nya träder i kraft
-
Kort version som jag förstått det: 2014 allergener och storlek typsnitt. 2016 näringsdeklaration.
/Simon
-
Nu har vi fått svar från Livsmedelsverket:
http://www.biodlingsforetagarna.nu/vad-som-ar-nytt-gallande-markning-av-honung-fr-o-m-13-december-2014 (http://www.biodlingsforetagarna.nu/vad-som-ar-nytt-gallande-markning-av-honung-fr-o-m-13-december-2014)
-
"Märkning av honungsprodukt-konsumentförpackning" ska nu finnas på Livsmedelsverkets hemsida! Det som står där är något som en tjänsteman tänkt ut baserat på hans kunskap om U-reglerna!
-
Hej Calle!
Hur kommer jag in på aktuell LIVFS för märkning ?
-
Här kanske... längst ner
http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/produktion-av-livsmedel/primarproduktion/biodling-och-honung/?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=honung&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=62.108.203.108&_t_hit.id=Livs_Common_Model_PageTypes_ArticlePage/_5c5f99cc-c923-4b8f-a08d-6d294e854743_sv&_t_hit.pos= (http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/produktion-av-livsmedel/primarproduktion/biodling-och-honung/?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=honung&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=62.108.203.108&_t_hit.id=Livs_Common_Model_PageTypes_ArticlePage/_5c5f99cc-c923-4b8f-a08d-6d294e854743_sv&_t_hit.pos=)2
Lasse
-
Det som är absolut tokigast är märkning av smaksatt honung . Det kan inte vara många blandningar som är märkt på rätt sätt, borde vara något för branschen att ta tag i. Det finns en del flitiga livsmedels inspektörer som på pekar.
-
Livsmedelsverket skickade ut något de kallar "Fakta från Livsmedelsverket" med ett förvirrande förslag om hur honung kan märkas. Vi har påtalat detta och fått i uppgift att reda ut vad som måste stå. Vi är Alf Anderson o jag med stöd v några honungsproducenter som är inne med smaksatt honung. Vi räknar med att ha ett vettigt förslag inom kort!
-
Näringsdeklaration behövs inte på en ren honung, alltså enbart honung i burken! Om du blandar i torkade bär eller annat som inte räknas som tillsats, t ex arom, måste du ha närings-och innehållsdeklaration!
När Livsmedelsverket kommer loss med Alf Andersson och mitt märkningsförslag kommer det att presenteras här, i Gadden och Bitidingen!