Författare Ämne: Min honung jäser  (läst 23686 gånger)

Elisabeth Hagström

  • Gäst
Min honung jäser
« skrivet: 06 feb 2008, 09:08 »
En kund ringde mig och sa att honungen såg konstig ut!!, när jag hade kvar några burkar ännu kunde jag  också konstatera samma sak, allt tyder på att honungen jäser. Jag vet att jag borde mäta vattenhalten men det har jag aldrig gjort, däremot har jag klappat och skakat kakorna för att se om att det inte varken rinner eller droppar ur dem och slungat endast relativt vältäckta kakor. Sommaren här var ganska fuktig och jag skördade när draget var slut (rallarrosen). Kan förutom slungutrymmes fuktighetshalt även  själva ramvirket suga åt sig fukt en fuktig sommar så att det har betydelse för vattenhlateni honungen. Till all lycka har jag inte många kupor och  låterhonungen rinna  i 25 liters byttor som jag sätter lock på direkt, jag lever på hoppet att det jästa skulle gälla endast en del av min honung.

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 500
SV: Min honung jäser
« Svar #1 skrivet: 06 feb 2008, 18:59 »
Varför har Du inte en refraktometer ? Anser detta var livsviktigt vid honungshantering. Honung kan inte jäsa vid 17 % eller lägre vattenhalt   Är vattenhalten i honungen över 17 % torkas den ner, lättast genom blåsning med rummets  luft ner i ena stapeln och upp i andra.
Rumsluften bör vara 55% eller lägre.          Luftavfuktare.
Refraktometer  + avfuktare köper Du för c:a 2000 kr. Detta är ´direktav-
skrivning i bokföringen.

bidrönare

  • Gäst
SV: Min honung jäser
« Svar #2 skrivet: 06 feb 2008, 20:57 »
Får jag hoppa in och fråga kan man klara sig med de billigare refraktometer för en 500:- för att kolla vattenhalten?

Elisabeth Hagström

  • Gäst
SV: Min honung jäser
« Svar #3 skrivet: 07 feb 2008, 08:22 »
Jag är väl som alla andra, jag tor att jag kan. Att det jäser händer nu för andra gången sedan 1990 därför funderade jag om även ramarna avger fukt så mycket en fuktig sommar som 07 var att fuktighetshalten blir för högt i.o.m att kakorna inte skvätte. Till sommaren blir det avfuktare i slungutrymme samt fläkt torkning för säkerhetsskull av alla "kriskakor". Refraktometer? om jag skaffar mig en sådan och vattenhalten i det färdigt slungade är för högt hur gör då en 7-kupare för att få honungen torrare?

Honeyline

  • Gäst
SV: Min honung jäser
« Svar #4 skrivet: 07 feb 2008, 10:24 »
Trots få kupor så kan följande ändå var bra att beakta;

1. refraktometern tar jag med mig till bigården och mäter hur det ser INNAN jag tar hem lådor
för att bilda mig en uppfattning att hur det ligger till med vattenhalten
Är ramarna täckta brukar det inte vara nåt bekymmer.
Försommar honung som är täckt brukar aldrig vara ett bekymmer, hösthonung har alltid högre vattenhalt.

Bekymret börjar ofta i för ivrig vilja att slunga och kakor ej är tillräckligt täckta (eller vi slutskattning på hösten när man måste ta ur kakor)samt att refraktometervärdet i detta fall är ytterst viktigt att mäta ingångs vattenhalten.
En enkel fläkt med viss värme i förvaringsrum behöver till och stå och gå ett dygn innan slungning för att ta ned vattenhalten ytterliggare, det lyckas alltid med otäckta kakor. du får ned vattenhalten några procent per dygn , men det finns ingen nytta att köra med detta i felra dygn det blir energisdlöseri tillslsut o seghoning i kakan.

2. I slungrummet måste du säkerställa att du inte har fukt,  en luftavfuktare är en bra investering för 2-3 tusen får man en bra sådan ( väl investerade pengar) den behöver gå lite före slungningen och under slungningen)

3. sen får man alltid se upp med när man tycker att man ska tvätta rent att vatten hinkar o annat som står i ett slungrum tillför fukt framför allt om teperaturen är lite högre.
Honung är ju hygroskopiskt alltså som tvättsvamp så suger honung till sig fukt om det står öppet
i ett rum

Jag hoppas att detta kan vara till en vägledning inför kommande säsong

MKWilhelm Y

  • Gäst
SV: Min honung jäser
« Svar #5 skrivet: 03 mar 2008, 22:06 »
Hej!

Instämmer, en luftavfuktare gör susen...
Hur vida ramarna tar åt sig fukt? Ja allt trä tar år sig fukt, och när ramarna kommer in i värmen börjar träet torka-fukten går ur, ut i lokalen, honungen kan ta upp fukten.

En stor hjälp mot fukt och mögel i kuporna är ventilerade bottnar, använder du det, eller har du isolerade bottnar?

Lasse-hatten

  • Gäst
SV: Min honung jäser
« Svar #6 skrivet: 26 jul 2008, 15:34 »
Återkommer i ny tråd.