I centrala Stockholm finns rätt gott om svensk honung, men inte i de stora livsmedelskedjornas butiker.
Däremot i mindre butiker av typen delikatess, som verkar köpa in från odlare direkt och sedan märka med egen snygg etikett (har frågat några). Priset för kund inkl moms ligger runt 250-300 kronor kilot. Burkarna är små och eleganta, sällan över 350 g, och de går åt.
Även stora inredningskedjan Granit har sålt mindre kvantiteter honung. Stenhård rapshonung, möjligen inte rörd alls. Verkade inköpt och upphälld på spek av butiken, som ju säljer snygga glasburkar också.
Har också sett en hel del honung som enligt etiketten är helsvensk men flytande till konsistensen. Jag frågade på ett ställe hur man åstadkommit den flytande konsistensen, och fick ett lite virrigt svar från personen bakom disken som också sa "det är jag som varit med och gjort det, den brukar inte stelna på flera månader". Så småningom kröp det fram att den var värmebehandlad "men inte så mycket".
Det fanns inte en rad om värmebehandling på burken. Butiken var en brödaffär som säljer lite exklusivare varor, inklusive svindyr honung. Knuten till ett kändis-kafé på Djurgården. Det var deras egen etikett, men honungen man sa sig burka själva kom från en stor krav-odlare. Ska inte hänga ut honom här :-)