Författare Ämne: Uppvärmning inför tappning  (läst 30288 gånger)

Utloggad Daniel Ekblom

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 2
Uppvärmning inför tappning
« skrivet: 02 dec 2013, 11:22 »
Hej! Jag skall värma upp ympad honung från 25/28 kg-hinkar för att tappa på burk. När jag gjort detta tidigare, trots att jag varit försiktig, verkar det blivit för varmt då honungen blivit för lös i burken efteråt.

Har ni tips på i vilken värme ni värmer och hur länge? Den skall ju trots allt gå att tappa... Någon sa att man eventuellt kan ympa om, men då måste jag väl ha "levande ymp" tillverkad av färsk flytande honung och kan väl inte bara blanda i en färdig brk honung? Tacksam för hjälp. Mvh Daniel Ekblom

Utloggad Hans-Olof Holm

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 54
SV: Uppvärmning inför tappning
« Svar #1 skrivet: 04 dec 2013, 16:04 »
Jag värmer till 30-35 grader.

Utloggad Lars Blomberg

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 32
SV: Uppvärmning inför tappning
« Svar #2 skrivet: 05 dec 2013, 13:29 »
Det går bra att göra ymp av uppvärmd honung.

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 500
SV: Uppvärmning inför tappning
« Svar #3 skrivet: 06 dec 2013, 16:01 »
Det är ett känt fenomen att värms kristalliserad honung tlll c:a 35 grader C förblir honungen tämligen lös. Men för att få ur kristalliserad  honung ur en 20 liters hink måste man värma.     
 För många år sedan hade jag samma åsikt som Du att honungen borde vara fastare.
Kom efter experimenterande fram till att om man till den uppvärmda honungen
tillsatte 15-20 % okristalliserad honung och lät det kristallisera i glasburken , blev resultatet en "lagom" hård honung.Enligt mitt tycke, men inte i kundernas. Det blev klag på att dom ville ha honungen som förut, nästan rinnande.
Om Du vill ympa måste det inte vara levande ymp. Det går bra med "gammal" honung som är ytterst finkristallin
Förhållandet druvsocker/ fruktsocker i honungen kan troligtvis även påverka honungens viskositet.


Utloggad Edward Warburton

  • Antal inlägg: 413
  • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
SV: Uppvärmning inför tappning
« Svar #4 skrivet: 06 dec 2013, 22:13 »
Enligt mitt tycke, men inte i kundernas. Det blev klag på att dom ville ha honungen som förut, nästan rinnande.

 ;D Ahh dessa kunder, tänk att de kan aldrig bestämma sig  ;)
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Utloggad Daniel Ekblom

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 2
SV: Uppvärmning inför tappning
« Svar #5 skrivet: 17 dec 2013, 23:22 »
Tack för alla svar! Vi biodlare är ett oftast väldigt hjälpsamt släkte! Go Jul & Gott Nytt!

Inloggad Thomas Henriksson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 479
SV: Uppvärmning inför tappning
« Svar #6 skrivet: 18 dec 2013, 19:34 »
Observera att det är en avsevärd skillnad på att värma med varm luft (värmerum) eller i vattenbad! HMF-halterna blir betydligt lägre efter 4 timmar i vattenbad än 1 vecka i värmerum med samma temperatur. Värme + tid är det viktiga!

Utloggad Edward Warburton

  • Antal inlägg: 413
  • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
SV: Uppvärmning inför tappning
« Svar #7 skrivet: 19 dec 2013, 22:45 »
Sen kan man även röra om honungen för att göra den tapp bar, det finns en trekantig stav som man kan sätta fast på en borrmaskin som gör att man lös gör honungen utan att vispa eller tillföra luft.

mvh Edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Utloggad Freddy Duwe

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 979
SV: Uppvärmning inför tappning
« Svar #8 skrivet: 23 dec 2013, 08:47 »
Den trekantiga staven är nog det bästa som jag har provat tillsammans ned borrmaskin. Tyvärr verker den ha försvunnit i biredskapssortimentet. Jag hittar den i alla fall inte längre i katalogerna.

Utloggad Edward Warburton

  • Antal inlägg: 413
  • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
SV: Uppvärmning inför tappning
« Svar #9 skrivet: 23 dec 2013, 17:26 »
Den trekantiga staven är nog det bästa som jag har provat tillsammans ned borrmaskin. Tyvärr verker den ha försvunnit i biredskapssortimentet. Jag hittar den i alla fall inte längre i katalogerna.

Dags för ett litet utflykt till Tyskland kanske ;D eller nät beställa  ;)

http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/5_78/category/cremig-ruehren.html

mvh Edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh