Forum för yrkesbiodling

Biodling => Honung => Ämnet startat av: Daniel Ekblom skrivet 02 dec 2013, 11:22

Titel: Uppvärmning inför tappning
Skrivet av: Daniel Ekblom skrivet 02 dec 2013, 11:22
Hej! Jag skall värma upp ympad honung från 25/28 kg-hinkar för att tappa på burk. När jag gjort detta tidigare, trots att jag varit försiktig, verkar det blivit för varmt då honungen blivit för lös i burken efteråt.

Har ni tips på i vilken värme ni värmer och hur länge? Den skall ju trots allt gå att tappa... Någon sa att man eventuellt kan ympa om, men då måste jag väl ha "levande ymp" tillverkad av färsk flytande honung och kan väl inte bara blanda i en färdig brk honung? Tacksam för hjälp. Mvh Daniel Ekblom
Titel: SV: Uppvärmning inför tappning
Skrivet av: Hans-Olof Holm skrivet 04 dec 2013, 16:04
Jag värmer till 30-35 grader.
Titel: SV: Uppvärmning inför tappning
Skrivet av: Lars Blomberg skrivet 05 dec 2013, 13:29
Det går bra att göra ymp av uppvärmd honung.
Titel: SV: Uppvärmning inför tappning
Skrivet av: Björn Jacobson skrivet 06 dec 2013, 16:01
Det är ett känt fenomen att värms kristalliserad honung tlll c:a 35 grader C förblir honungen tämligen lös. Men för att få ur kristalliserad  honung ur en 20 liters hink måste man värma.     
 För många år sedan hade jag samma åsikt som Du att honungen borde vara fastare.
Kom efter experimenterande fram till att om man till den uppvärmda honungen
tillsatte 15-20 % okristalliserad honung och lät det kristallisera i glasburken , blev resultatet en "lagom" hård honung.Enligt mitt tycke, men inte i kundernas. Det blev klag på att dom ville ha honungen som förut, nästan rinnande.
Om Du vill ympa måste det inte vara levande ymp. Det går bra med "gammal" honung som är ytterst finkristallin
Förhållandet druvsocker/ fruktsocker i honungen kan troligtvis även påverka honungens viskositet.

Titel: SV: Uppvärmning inför tappning
Skrivet av: Edward Warburton skrivet 06 dec 2013, 22:13
Enligt mitt tycke, men inte i kundernas. Det blev klag på att dom ville ha honungen som förut, nästan rinnande.

 ;D Ahh dessa kunder, tänk att de kan aldrig bestämma sig  ;)
Titel: SV: Uppvärmning inför tappning
Skrivet av: Daniel Ekblom skrivet 17 dec 2013, 23:22
Tack för alla svar! Vi biodlare är ett oftast väldigt hjälpsamt släkte! Go Jul & Gott Nytt!
Titel: SV: Uppvärmning inför tappning
Skrivet av: Thomas Henriksson skrivet 18 dec 2013, 19:34
Observera att det är en avsevärd skillnad på att värma med varm luft (värmerum) eller i vattenbad! HMF-halterna blir betydligt lägre efter 4 timmar i vattenbad än 1 vecka i värmerum med samma temperatur. Värme + tid är det viktiga!
Titel: SV: Uppvärmning inför tappning
Skrivet av: Edward Warburton skrivet 19 dec 2013, 22:45
Sen kan man även röra om honungen för att göra den tapp bar, det finns en trekantig stav som man kan sätta fast på en borrmaskin som gör att man lös gör honungen utan att vispa eller tillföra luft.

mvh Edward  :P
Titel: SV: Uppvärmning inför tappning
Skrivet av: Freddy Duwe skrivet 23 dec 2013, 08:47
Den trekantiga staven är nog det bästa som jag har provat tillsammans ned borrmaskin. Tyvärr verker den ha försvunnit i biredskapssortimentet. Jag hittar den i alla fall inte längre i katalogerna.
Titel: SV: Uppvärmning inför tappning
Skrivet av: Edward Warburton skrivet 23 dec 2013, 17:26
Den trekantiga staven är nog det bästa som jag har provat tillsammans ned borrmaskin. Tyvärr verker den ha försvunnit i biredskapssortimentet. Jag hittar den i alla fall inte längre i katalogerna.

Dags för ett litet utflykt till Tyskland kanske ;D eller nät beställa  ;)

http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/5_78/category/cremig-ruehren.html

mvh Edward  :P