Forum för yrkesbiodling

Biodling => Honung => Ämnet startat av: Åsa S skrivet 16 jul 2006, 10:01

Titel: Smaksätta honung
Skrivet av: Åsa S skrivet 16 jul 2006, 10:01
Jag är intresserad av att smaksätta honung med eteriska oljor. Oljorna är inköpta, men det följde inte med något recept/bruksanvisning. Hur många droppar till hur mycket honung?
Titel: Smaksätta honung
Skrivet av: Anders Laby skrivet 16 jul 2006, 11:42
Hej Åsa,

Antalet droppar beror väldigt mycket på vilken eterisk olja som du ska smaksätta med. Det är bara och provsmaka sig fram tills du är nöjd.

Vid smaksättning med citron/apelsin kan du ha i rätt så många droppar per burk. Men ingefära och eukalyptus bör du vara lite försiktig med vid doseringen.

Det du också ska se till att du har en riktig eterisk olja från en leverantör som du litar på så att det inte är en doftolja som du har fått tag på.

/ Anders
Titel: Smaksätta honung
Skrivet av: Åsa S skrivet 16 jul 2006, 11:49
Hej Anders!

Tack för tipsen! Känns genast lite lättare att smaksätta.

Jag vet att vi har riktiga eteriska oljor för att vi har beställt de från Töreboda. Finns det andra ställen man kan få tag i oljor från?

/Åsa
Titel: Smaksätta honung
Skrivet av: Göran Frick skrivet 16 jul 2006, 19:48
Kolla http://www.crearome.se/ de säljer bra produkter. Lycka till!
Titel: Smaksätta honung
Skrivet av: Åsa S skrivet 17 jul 2006, 12:59
Göran, tack för tipset! Ska genast kolla!
Titel: Smaksätta honung
Skrivet av: Bo-Göran Nilsson skrivet 06 sep 2006, 18:48
Hej Åsa. Det är också viktigt vad det är för sorts honung du andvänder. Honungen har olika smak och din slutprodukt skall bli god. Så det är inte bara att höja dosen av tex den eteriska oljan. Kommer inte tex apelsinen fram i slutprodukten kan det bero på för stark honung. Prova allså med olika sorters honung också tills du är nöjd. Behåll sedan detta resept. Kunderna skall ju få samma sensation var gång dom köper den. Lycka till Bo-Göran.