Forum för yrkesbiodling

Biodling => Honung => Ämnet startat av: Örjan Persson skrivet 03 feb 2008, 13:37

Titel: Uppvärmning av honung
Skrivet av: Örjan Persson skrivet 03 feb 2008, 13:37
Vart går temperatur gränsen för när man skall märka värmebehandlad?
Titel: SV: Uppvärmning av honung
Skrivet av: Björn Jacobson skrivet 03 feb 2008, 14:39
Har frågat mig samma sak, men inte funnit detta skrivet någonstans.
Vid värmning av honung uppstår HMF  Hydroximetylfurfurol.
Högst 40 ppm är tillåtet. Enzymaktiviteten avtar också vid värmning  och
där skriver  Livsmedelsverket i LIVSFS 2003 : 10   " Diastasaktivitet 
lägst  8" 
I Eva Cranes bok om honung finns tabeller för tid och temp för att 30 ppm bildas.
Titel: SV: Uppvärmning av honung
Skrivet av: Örjan Persson skrivet 03 feb 2008, 16:19
I LIVSFS 2003 : 10 står det om pressad honung.
Att den kan utvinnas under svag värme högst 45 grader.
Och om jag förstår det rätt så behöver man inte märka den värmebehandlad.
Så då är det ju minst 45 grader eller har jag fel där?