Forum för yrkesbiodling

Biodling => Honung => Ämnet startat av: Lina Norrsell skrivet 01 jul 2014, 19:56

Titel: Temperatur vid kristallisering
Skrivet av: Lina Norrsell skrivet 01 jul 2014, 19:56
Hej!

5-15 grader verkar vara det som rekommenderas vid kristallisering av honungen.
Jag undrar vad som händer om man ställer den att kristallisera i 2-4 grader.

Jag tänker att kristalliseringen kanske går långsammare men att slutresultatet ändå kan bli bra.

Någon som vet?
Titel: SV: Temperatur vid kristallisering
Skrivet av: Björn Jacobson skrivet 02 jul 2014, 09:41
Lina !  Ju snabbare kristallisation desto mer finkristallin honung. Snabbast är vid 14 grad. C  ( Enl, Eva Crane)
Det är druvsockret som kristalliserar och fruktsockret ligger flytande lagrat runt druv-
sockerkristallerna. Ju mer druvsocker , desto snabbare krist.
Honung varierar mycket i förhållandet druv-/fruktsocker
Vattenhalten i honungen påverkar också kristallisationen
Titel: SV: Temperatur vid kristallisering
Skrivet av: Lina Norrsell skrivet 02 jul 2014, 12:09
Tack för svar!