Forum för yrkesbiodling

Biodling => Honung => Ämnet startat av: Rune Hedberg skrivet 14 mar 2017, 13:54

Titel: Honung och ultraljud
Skrivet av: Rune Hedberg skrivet 14 mar 2017, 13:54
För ett antal år sedan kom uppgifter om att man skulle kunna använda ultraljud för att smälta honung. Tekniken innebär snabbare uppvärmning än värmekammare och därmed lägra HMF-halt.
Någon som har mera uppgifter eller kan länka till aktuella uppgifter ?
Titel: SV: Honung och ultraljud
Skrivet av: Mats Khakhar skrivet 14 mar 2017, 14:53
Hej!
Vid en lite snabb sökning hittade jag detta:
https://www.hielscher.com/honey_01.htm (https://www.hielscher.com/honey_01.htm)

Bifogar även en Australiensisk rapport
Titel: SV: Honung och ultraljud
Skrivet av: Rune Hedberg skrivet 16 mar 2017, 17:34
Tack. Den rapporten hade jag missat.
Men det är fortfarande laboratorieförsök med små mängder. Finns det inga fälygösök eller storskaliga tillämpningar ? Antar att grundutrustnigngen kostar en hel del men det borde spara tid och energi i komersiell drift (?).