Författare Ämne: Aromer och Propolis.Tillsatser till honung  (läst 7680 gånger)

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 464
Aromer och Propolis.Tillsatser till honung
« skrivet: 20 feb 2009, 11:16 »
Smaksatt honung med aromämnen. Det diskuteras ofta med osäkerhet om detta är enligt lagen.
Det är det i Sverige. Gå in på BFs hemsida , klicka på Kvalitetssäkring. läs kapitel
13 , sista bladet , brev från Livsmedelsverket 2000-03-16
Detta beslut fattades innan Direktiv 2001/110  trädde i kraft aug. 2003.
I 2001/110 står tydligt att inga livsmedeltillsatser får ske, men i brevet står att
aromer får blandas i honung.
Det gäller även "andra råvaror, såsom t.ex. ........kakao eller vitlök och skall betecknas: "Honung med kakao "som exempel.
Det borde även gälla för Propolistillsats. "Honung med propolis"
Propolis är ju binas naturliga skydd mot infektioner och finns högst sannolikt
i små mängder i all honung. Propolisintag förhindrar ofta en förkylning att bryta ut


Lars Andersson

  • Gäst
SV: Aromer och Propolis.Tillsatser till honung
« Svar #1 skrivet: 20 feb 2009, 12:10 »
Honung med propolis är intressant, men hur gör man.
Propolis har starka kriterier för att få användas till livsmedel.

Är det någon som vet hur man gör för att få propolis godkänd som livsmedel.

Man äter väl inte propolisen, utan bara tuggar på den.

Utloggad Peder Lilja

  • Antal inlägg: 796
    • kårstadhonung
SV: Aromer och Propolis.Tillsatser till honung
« Svar #2 skrivet: 20 feb 2009, 19:46 »
Enligt livsmedelsverket finns inga livsmedelsgodkända tillsatser utan det är upp till producenten att se till att livsmedlet är säkert.

Peder

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 464
SV: Aromer och Propolis.Tillsatser till honung
« Svar #3 skrivet: 08 mar 2009, 09:56 »
Peder  Du har rätt i att  Producentansvaret kommer först   Men om det inte finns livsmedelsgodkända tillsatser betvivlar jag.
Förordning 1333/2008 handlar om "Livsmedelstillsatser"
Förordning 1334/2008 har som överskrift :
       " om aromer och vissa livsmedelsingredienser med aromgivande
         egenskaper för användning i och på livsmedel..........."
Hur tolkar Du detta ?
 1334 /2008 är fruktansvärt tungläst och jag har inte hittat mer än "mint-
arom "  Mentofuran som kan komma till användning i honung

Ett enkelt förslag är att de som vill tillsätta aromer eller annat kollar med sin leverantör om det är godkännt eller inte

Utloggad Peder Lilja

  • Antal inlägg: 796
    • kårstadhonung
SV: Aromer och Propolis.Tillsatser till honung
« Svar #4 skrivet: 08 mar 2009, 10:13 »
detta är svaret jag fick från livsmedelsverket på en rak fråga om tillsatser av eteriska oljor i honung.

Hej!
 
Det finns inga livsmedelsgodkända ingredienser över huvud taget. Det är tillverkarens ansvar att se till att livsmedlen som tillverkas är säkra.
 
Mvh Anders Bergman
Upplysningen

Sen om jag läser sidan 2 punkt 15 o. 16 i den förordningen (1334/2008) så tycker väl jag att de smaksättningar som åtminstone jag använder faller in där. (eteriska oljor, citron, eucalyptus etc.)

Sen blir det väl värre för dom som använder kemiska aromämnen i sina produkter, vad jag kan förstå.

Peder

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 464
SV: Aromer och Propolis.Tillsatser till honung
« Svar #5 skrivet: 09 mar 2009, 09:42 »
Vi måste klargöra för våra medlemmar som läser forumet vad som gäller.
Föreslår att vi skiter i Anders Bergmans påstående. Förordningen 1334 /
2008 är daterad 16 dec. 2008. (Har Du talat med honom efter denna tidpunkt)
De ställen som Du åberopar duger troligen fastän jag inte hittar Dina till-satser i någon av bilagorna
.Och LSVs brev 2000-03-16, (se mitt första inlägg) ,gäller tills det blir upphävt.
Slutsats: Fortsätt blanda aromer och tillsatser i svenk honung

Utloggad Lars Johansson

  • Antal inlägg: 33
SV: Aromer och Propolis.Tillsatser till honung
« Svar #6 skrivet: 09 mar 2009, 19:27 »
Vi måste klargöra för våra medlemmar som läser forumet vad som gäller.
Föreslår att vi skiter i Anders Bergmans påstående. Förordningen 1334 /
2008 är daterad 16 dec. 2008. (Har Du talat med honom efter denna tidpunkt)
De ställen som Du åberopar duger troligen fastän jag inte hittar Dina till-satser i någon av bilagorna
.Och LSVs brev 2000-03-16, (se mitt första inlägg) ,gäller tills det blir upphävt.
Slutsats: Fortsätt blanda aromer och tillsatser i svenk honung


Jag tror du missförstod vad Anders Bergman menar. Han menar nog att det inte finns något begrepp "livsmedelsgodkända tillsatser". Alltså strängt taget får man blanda i vad man vill i livsmedel, men det är producentens ansvar att det är en säker vara.

Lars Andersson

  • Gäst
SV: Aromer och Propolis.Tillsatser till honung
« Svar #7 skrivet: 10 mar 2009, 09:27 »
Det vore intressant om någon vet om man får använda egen producerad propolis till försäljning tex. som att tugga på, eller blanda i honung.

Jag tror att livsmnedelsverket har invändningar, liksom de hade emot honung i deras start av kontroller.