Författare Ämne: Värmebehandlad honung  (läst 10195 gånger)

Utloggad Rune Hedberg

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 971
    • Lillabi
Värmebehandlad honung
« skrivet: 17 feb 2011, 11:52 »
En "sanning" som jag levt med är att honung som varit upphettad till över 40° måste förses med en text där det står "värmebehandlad". Sådana etiketter har också tagits fram ibland.
Jag kan dock inte hitta den bestämmelsen någonstans !
Finns det över huvud taget något sådant krav ?
I så fall var ?
Det närmaste jag kunnat finna är bestämmelser om HMF-halt. och det är inte riktigt samma sak eftersom den är beroende på både tid och temperatur. Det finns också bestämmelser om att honunge inte får värmas upp så att enzymerna skadas.
Men jag har inte hittat någon temperatur / tid.
Någon som vet ?
There is no truth in science. Science moves towards truth but never reach it.

Utloggad P-O Gustafsson

  • Antal inlägg: 311
    • http://beeman.se
SV: Värmebehandlad honung
« Svar #1 skrivet: 17 feb 2011, 16:25 »
Alla som smält kristalliserad honung för att finsila vet att det inte räcker med 40°. Min erfarenhet säger 55° med rapshonung. Att tappa honung kommersiellt utan att värma minst så högt tror jag inte är möjligt.

Det finns säkert bättre info på nätet, men jag lade upp den här 95 på min hemsida:



Kommer inte ihåg var jag fann det då. Det visar halveringstiden för diastas och invertas.

--
P-O

Utloggad Mikael Dahlstedt

  • Antal inlägg: 12
SV: Värmebehandlad honung
« Svar #2 skrivet: 17 feb 2011, 19:47 »
Jag var och lyssnade på Preben och Lotta F igår. Där berättade de att HMF'en honungen inte fick hålla mer än 15-20 mg/kg. Om det var ett riktmärke eller regel vet jag inte.
Någon som vet?

Utloggad Rune Hedberg

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 971
    • Lillabi
SV: Värmebehandlad honung
« Svar #3 skrivet: 17 feb 2011, 20:45 »
Troligtvis finns det du söker på
Livsmedelsverkets föreskrifter om honung; LIVSFS 2003:10 (H 156)
LIVSFS 2003:10 - 1 - Livsmedelsverkets föreskrifter - om honung; - 1 - LIVSFS 2003:10 (H 156) - Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför ... 6 - Diastasaktivitet och hydroximetylfurfurhalt (HMF), bestämda efter - beredning och blandning - ...
Senast ändrad: 2009-06-03 
http://www.slv.se/  och sök på "HMF Honung"
Tyvärr tycks inte länken fungera för mig just nu.
There is no truth in science. Science moves towards truth but never reach it.

Utloggad Mikael Dahlstedt

  • Antal inlägg: 12
SV: Värmebehandlad honung
« Svar #4 skrivet: 17 feb 2011, 20:56 »
Tack!
Det fanns flera svar som vanligt men huvudregeln sa visst 40 mg/kg

Utloggad David Wemmert

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 633
    • Honungstjänst Blekinge
SV: Värmebehandlad honung
« Svar #5 skrivet: 17 feb 2011, 20:58 »
En "sanning" som jag levt med är att honung som varit upphettad till över 40° måste förses med en text där det står "värmebehandlad".
Jag kan dock inte hitta den bestämmelsen någonstans !
Finns det över huvud taget något sådant krav ?
I så fall var ?
Någon som vet ?
Detta finns inte i lagstiftningen, men det är som du beskriver en "sanning" som många känner till.
Jag har därför också letat en del efter källan till detta, men inte funnit.

HMF halten är reglerad precis som du beskrev, det är allt.

Klims

  • Gäst
SV: Värmebehandlad honung
« Svar #6 skrivet: 08 maj 2011, 22:56 »
Jag läste i en bi-tidning nyligen (dock inte säkert att det var något av de senaste numren) Där intervjuades VDn för HF och de pastöriserar all honung, inklusive återtagshonung. Inte har jag sett någon extra text om detta på honungen i butik från dem, eller att det nämnts i reklamen för återtag.

Anledningen är tydligen dels för att hålla grejerna rena och dels för att burkar inte ska jäsa hemma hos folk som inte stänger locket.


/Håkan B.

Utloggad Edward Warburton

  • Antal inlägg: 413
  • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
SV: Värmebehandlad honung
« Svar #7 skrivet: 08 maj 2011, 23:38 »
Stämmer bra , tror att de hettar upp den strax över 72oC i max 15 sek

sen kyls den till under 15 oC på mindre än 2 minuter, kan gå fortare .

Några få % av de nyttiga enzymer förstörs , av väg det mot att man får ett fint slut produkt .  ;)

mvh edward :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh