Författare Ämne: Rädda jäst honung?  (läst 14327 gånger)

Jörgen

  • Gäst
Rädda jäst honung?
« skrivet: 05 dec 2007, 08:20 »
Hejsan
Efter att ha skördat honung i 6-7 år har jag för första gången lyckats få en hink till att börja jäsa! Jag tror med bestämdhet att den jäser... Nu till min fråga; finns det något sätt att "rädda" honungen eller går det endast att ha den till bakning eller dylikt? Det går inte att avbryta processen genom att kraftigt sänka vattenhalten eller några andra knep?
Tacksam för svar
Jörgen (som snart har mer honung än jag skördade...)

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 467
SV: Rädda jäst honung?
« Svar #1 skrivet: 05 dec 2007, 13:14 »
Honung med vattenhalt 17% eller under ,kan inte jäsa ( Eva Crane)
Refraktometer är ett nyttigt redskap.
Jäsningen kan avbrytas genom uppvärmning så att jästcellerna dör
Vet ej vid vilken temp detta sker, men om Du värmer till 70 grader
tror jag att det räcker. HMF bildas då sockerlösningar värms men om värmningen sker under 1 dygn och sedan kyles snabbt får Du kanske ett HMF-värde på max 40ppm och detta är utmärkt drivfoder men ej tillrådligt som vinterfoder  Då honung är mycket dålig värmeledare föreslår jag att Du
värmer i små kärl så att det går snabbare. Förvaras sedan så kallt som
praktiskt möjligt

Honeyline

  • Gäst
SV: Rädda jäst honung?
« Svar #2 skrivet: 05 dec 2007, 13:41 »
Min undran är också under en trefyra år att vad jag ska göra med jäst honung
som finns i ett antal burkar som motsvarar 30 kg.
Jag tolkar svaret med att tömma burkarna i ett kärl värma upp detta till 70 grader
kyla ned detta och sen till våren använda detta som drivfoderlösning ?

Om det förhåller sig det på detta sättet ? Då bekräftar jag återigen för mig själv
att rådet som jag fick förut "släng skiten" inte kändes rätt.
Snålvarg som man är vill man ju använda varan till nånting åtminstone.
och nu kommer den till nytta nästa år.

Rätt eller fel ?

Mvh
Matias


Lars Karlsson

  • Gäst
SV: Rädda jäst honung?
« Svar #3 skrivet: 05 dec 2007, 15:02 »
Annars kan du kanske brygga mjöd av honungen?

Jag satte igång ett mjödexperiment enligt nedan för ett par veckor sedan:

15 liter vatten
3,5 kilo egen honung
1 liter torkad egenhändigt odlad humle
2 dl torkade egenhändigt plockade enbär
45 gram vinsyra
1 påse (=50 gram) torkad kronjäst för söta degar

Jag malde enbären; kokade upp vattnet med humle och enbär och lät koka i 10 minuter; tillsatte vinsyran; avvaktade att temperaturen sjönk till 35 grader; tillsatte honungen och rörde om; tillsatte jästen; silade och hällde upp i en 30-liters damejeanne med jäsrör.

När jäsningen avtar om några veckor ska jag mäta alkoholhalten och tillsätta mera honung. Målet är omkring 13%.

Lars Karlsson

Jörgen

  • Gäst
SV: Rädda jäst honung?
« Svar #4 skrivet: 05 dec 2007, 16:21 »
Hej igen
Vattenhalten låg på cirka 19% och då trodde jag nog att det inte skulle jäsa, i alla fall inte så snabbt.
Jag ska föresten tacka för svaren som jag fått hittills. Att värma den känns som det troligaste alternativet, eftersom jag konsumerar ganska lite alkohol så är mjödet nog uteslutet särskilt som det är 15 liter...räcker nog i 5 år för mig  :)
Sedan tror jag att läst någonstans att man kan sälja till bagerier, men vilket pris kan man ta då? Känns som en "outlet-vara" som bör betinga ett ganska lågt pris.
Jörgen

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 467
SV: Rädda jäst honung?
« Svar #5 skrivet: 05 dec 2007, 17:35 »
Jäsningen initieras av antal jästsporer i honungen och lagringstemp.
Med en refraktometer mäter man vattenhalten. Jag torkar all honung till 17% . 2 lådstaplar. Skiva med fläkt (Claes Olsson c:a 150 kr.) på den ena stapeln , sarg under som tar båda staplarna med en förhöjning runt kanterna så att luften blåses ner i den ena , går upp i den andra.
Luftfuktigheten bör vara under 55 %.
 Vid 55 relatv fuktighet ställer honungen in sig på  16,8 %
       50                                                                     15,9%
Värmer man luften i ett rum, sjunker den relatva fuktigheten.
Det finns billiga luftavfuktare på marknaden.
Det finns bra rel.fuktighetsmätare.Köp ingen billig, ofta missvisande.
Tillförlitligheten kollas med våt trasa.


Utloggad Rune Hedberg

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 971
    • Lillabi
SV: Rädda jäst honung?
« Svar #6 skrivet: 16 dec 2007, 17:16 »
ang refraktometer.
Tillförlitligheten kollas med våt trasa....
Utveckla gärna.

There is no truth in science. Science moves towards truth but never reach it.

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 467
SV: Rädda jäst honung?
« Svar #7 skrivet: 16 dec 2007, 18:00 »
Den våta trasan skall vara vid luftfuktighetsmätarens känselkropp,eller
vira in hela mätaren i trasan. Den skall då visa  100 %

Utloggad Fredrik Sahlin

  • Antal inlägg: 87
SV: Rädda jäst honung?
« Svar #8 skrivet: 01 jan 2008, 13:27 »
Jag har fått höra att honung kan komma i jäsning i kupan genom att man vinterförvarar våta ramar. Kan detta stämma? Min föreställning är att bina slickar vaxbygget rent innan de fyller i ny nektar. Det är ju dessutom omöjligt att låta bina slicka ramarna rena från ett antal hundra skattlådor.

Undrar Fredrik S.