Författare Ämne: Vita fält på honungsburken  (läst 7774 gånger)

PerF

  • Gäst
Vita fält på honungsburken
« skrivet: 12 dec 2008, 19:24 »
Jag har förstått att rimfrost-liknande mönster på glasburken indikerar låg vattenhalt i honungen.
Som nybörjare (3 år sedan start) har jag nu råkat ut för nästan vita, tydligt avgränsade fält som täcker upp till 1/4-del av burkens yta. När jag öppnar locket har den fria ytan samma ljusa färg som alltså viker av ner efter burkens sida ungefär som en tunga.
Är det fortfarande låg vattenhalt som är förklaringen eller ngt annat?

Utloggad Owe Lindgren

  • Antal inlägg: 17
    • http://www.kullabi.se
SV: Vita fält på honungsburken
« Svar #1 skrivet: 13 dec 2008, 14:04 »
Enkelt att svara på.
Ja
Hälsningar
Täppeshus Honung
Owe Lindgren

Utloggad P-O Gustafsson

  • Antal inlägg: 311
    • http://beeman.se
SV: Vita fält på honungsburken
« Svar #2 skrivet: 13 dec 2008, 15:52 »
Fel honungs behandling. Läs på här om kristallisering:
http://www.biodlingsforetagarna.nu/arkiv.htm
Låg vatten-halt (och hög glukos-halt) kan ge frostning, men behöver inte göra det.

--
P-O

Utloggad Michael Andersson

  • Antal inlägg: 49
SV: Vita fält på honungsburken
« Svar #3 skrivet: 13 dec 2008, 16:58 »
Spontant kopplar jag ihop beskrivningen med att honungen släpper från glasets insida. När honungen kyls krymper den. Om den senare får återgå till normal rumstemperatur brukar den utvidga sig igen och den nämnda "tungan" försvinner av sig självt.

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 467
SV: Vita fält på honungsburken
« Svar #4 skrivet: 13 dec 2008, 17:20 »
Vattenhalten är inte den enda orsaken till att honungen släpper från glaset.
De sista åren har vi inte haft några problem med detta. Samma vattenhalt,
som förr,16-18 % mest 17 % Vi blandar från 4 olika slungningar. En del kristalliseras med Ekobimetoden , en del med gammal finkristallin honung
som ymp. Sekundärtappning på glasburk efter värmning till c:a 37 grader.
Kanske har vi numera en gnutta  lägre temp vid värmningen före tapp.
Kan det vara detta som gör att honungen kan lagras vid frosttemp utan rimfrost.? Förr blev det rimfrost ett dygn vid temp under 8 grader C