Författare Ämne: Ekologisk honung?  (läst 22436 gånger)

Karin Olsson

  • Gäst
SV: Ekologisk honung?
« Svar #15 skrivet: 23 okt 2008, 14:12 »
KRAV har inget med livsmedelsverket att göra, även om begreppet "KRAV" kan låta officiellt/myndighetsaktigt. KRAV är en privat organisation och kan sätta upp egna regler - men de måste minst hålla svenska och EU regler. Det finns idag konkurrenter till KRAV. Jordbruksverket ger fristående företag rättighet att utföra oberoende certifieringar enligt EU:s ekologiska regler. Ett märke för EU egologiskt är på gång. Jordbruksverket har info om vilka företag som certifierar. www.sjv.se eller 036 -15 50 00.

Lars Andersson

  • Gäst
SV: Ekologisk honung?
« Svar #16 skrivet: 27 okt 2008, 10:40 »
Honungen Odlad Efter Ekologiska Metoder!

Vad innebär det.

Kan jag som använder Oxalsyra på hösten, ange på mina burkar att honungen är "Ekologiskt Odlad".

Ekologiskt odlat är väl ändå inget varumärke utan det talarom hur jag framställer den.

Och då får man väl anse att oxalsyrebehndling kan ingå i ekologisk odling.

Vad som i övrigt kan anses ekologiskt vet jag inte.

Bina hämtar nektar och jag skördar honung, om man sedan håller kuporna i bra skick vad finns då att invända.

Lars Andersson

  • Gäst
SV: Ekologisk honung?
« Svar #17 skrivet: 27 okt 2008, 17:05 »
Bi-odynamiska metoder, liknelse statiska metoder. Något man gör kan ju inte vara statiska dvs inte i röra sig.

Jag skall fråga KRAV om våra insatser i ämnet "Ekologiska metoder". Och om det finns rättigheter till namnet.

Utloggad Rune Hedberg

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 971
    • Lillabi
SV: Ekologisk honung?
« Svar #18 skrivet: 28 okt 2008, 21:47 »
http://www.livsmedelssverige.org/ekologiskmat/markning.cfm

Demeterförbundet hade tidigare ekologisk certifiering, men inte längre.
Och sen finns det en EU-märkning också för ekologiskt.

Se länk.
Gå in på länken som David Wemmert skickade.
Om man vill använda en "organisationslogga" och inte vill betala avgiften för den så får man väl söka efter någon annan "organisationslogga" och hoppas att deras certificeringssystem passar bättre ekonomiskt.

Sedan finns det ju en del andra alternativ också. Värmland var tidigt ute genom att lansera en gemensam etikett på olika  hemodlade produkter - allt från torkad svamp till honung.

Det finns många möjliga vägar. Troligtvis är det få av oss som klarar rättvisemärkt eftersom det förutsätter att man får en rimlig lön i förhållande till arbetsinsatsen ;)

Dessutom lever vi ju i ett land med (rätt) fri etableringsrätt. Om man anser att Kravs avgifter för kontroll för EU-märket är för höga kanske man kan bygga upp en organisation med samma kompetens och ansöka om behörighet att utföra kontrollerna, och på så sätt kunna erbjuda dessa till en lägre kostnad.
rune
There is no truth in science. Science moves towards truth but never reach it.

Utloggad Rune Hedberg

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 971
    • Lillabi
SV: Ekologisk honung?
« Svar #19 skrivet: 29 okt 2008, 17:54 »
Jag tror inte att det vore lämpligt att blanda in ytterligare en myndighet Jorbruksverket - Länsstyrelsen - Bitillsynen i den verksamheten. Vi har idag problem med att tillsätta tillsynsmän i vissa områden. Aktiviteten varierar också en hel del.  Att höja deras kompetens till att även klara kontroll enligt EU-reglerna tror jag är att ta i lite väl mycket.
Rune
There is no truth in science. Science moves towards truth but never reach it.