Författare Ämne: Honungs misshandel  (läst 9542 gånger)

Utloggad Edward Warburton

  • Antal inlägg: 413
  • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
Honungs misshandel
« skrivet: 06 feb 2012, 19:47 »
Har en självbetjänings försäljnings låda vid vägen.

Under hösten och vintern har jag dragit ner mängden honung i den.

Under hösten gör temperature skillnaderna att det bildades kondens utan på glas burkarna.
Nu under vintern blir det flera minus grader och rimfrost.

Har lite funderingar hur detta kommer att påverka honungs kvalité , smak , konsistens, struktur , hållbarhet , det finns säkert fler saker som påverkas ?

Någon som har lite svar ?

mvh edward :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Utloggad Jens Larsen

  • Antal inlägg: 767
    • Honungssigillet - sigilletiketter för din honung
SV: Honungs misshandel
« Svar #1 skrivet: 13 feb 2012, 12:19 »
Edward,
Om du är medlem i BF kan du diskutera förvaring av livsmedel med rådgivaren. Ring eller mejla. Det finns även en tavla för det medlemsdelen, där lägger han svar som är av allmänt intresse.

http://www.biodlingsforetagarna.nu/radgivning.html

Utloggad Calle Regnell

  • Antal inlägg: 274
  • Honungsförsäljning pågår
    • Honungsringen
SV: Honungs misshandel
« Svar #2 skrivet: 13 mar 2012, 10:20 »
Hej!
Har du glasburkar med täta lock bör temperaturväxlingen inte vara någon fara för honungen och dess kvalité. Plastburkar kan göra att fukt diffunderar in i honungen och när våren kommer börjar honungen jäsa. Att frysa honung är ett gammalt knep när du vill sälja "nyslungad" flytande honung till jul. Fryser du honungen direkt så kommer den inte att kristallisera lika snabbt som om du har den i 14 gr temp. Så småningom kristalliserar den också men det tar låååång tid! Smaken blir inte sämre av att honungen förvaras svalt/kallt.
Lycka till med försäljningen!
Calle R