Forum för yrkesbiodling

Biodling => Allmänt om Biodling => Ämnet startat av: Micke skrivet 08 jan 2008, 08:17

Titel: Yngelrum
Skrivet av: Micke skrivet 08 jan 2008, 08:17
God morgon,

Har en liten fundering över hur stor skillnaden är om man har 2-3 hellådor lågnormal som yngelrum, alternativt 2-4 halvlådor?

Lite beroende på arbetssätt så blir det en del mer "pillrande" med fler lådor men annars så ser jag inte att det skulle vara någon större katastrof(?). Är detta att gå för långt i sin strävan i att ha samma mått på allt eller finns någon logik i detta?

Med vänliga hälsningar
Mikael Hjort
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Honeyline skrivet 08 jan 2008, 10:04
Här kommer mina tankar om din fråga

Jag ser ingen fördel att dela yngelrummena,
det blir lätt för hela strukturen i samhället att åstadkomma ett
sammanhängande yngelklot om du använder hellådor

Får du drottningen i en halvlåda  så kan det dröja innan hon anammar att det finnsen halva till, du stänger av henne alltså, i vissa fall kan detta hämma utvecklingenav samhället om drottningen känner begränsningen i äggläggningsyta

Bina har också en förmåga att stöka till det så att du har fler foderramar helt plötsligt  då varje halva blir sin egen mikromiljö och då har du reducerat utrymmet för drottningen, risken finns också att om du inte har homogen uppställning av halvorna att det poppar upp en svärmcell i nån halva
och det betyder att du måste plocka mycket i varje samhälle pga detta.

Eller så tycker samhället att de ska gå på höjden och har du då lådorna på tvärbygge då kommer hon att gå upp o ner i den ena halvan bara.

Halvlådor har väl en viss fördel som skatt lådor , det blir inte lika tungt att bära
om det är det du är ute efter.

Mvh

Matias
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: P-O Gustafsson skrivet 08 jan 2008, 14:54
Micke, bina bryr sig inte om vad du har för ramar på våren då de expanderar. De går uppåt oberoende av rammått. De anpassar sig vanligen till alla våra mer eller mindre stolliga idéer.... Det är nog mer din plånbok och tid det handlar om. Bina behöver ett visst utrymme. Du kan ge dem det i olika stora lådor. Ju mindre, desto fler får du köpa. Skillnaden i pris mellan en halvlåda och en hel är inte stor, så du kommer att betala mer för smålådor. Sen kommer du att spendera mer tid att jobba i fler lådor mer fler ramar i yngelrummet. Kuporna blir också högre, mer bigångar och ramvirke i stället för vax....

Personligen anser jag att man skall ha så stora ramar/lådor som är praktiskt möjligt, det spar tid och pengar. Visst finns det fördelar med samma rammått, men jag har fastnat för 2 Langstroth i yngelrummet och 3/4 som skattlådor.

--
P-O
S/Y Quimera
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Micke skrivet 08 jan 2008, 15:34
Gentlemen,

Jag får tacka för att Ni tog Er tid och svarade.
Det var ungefär som jag misstänkte. Det blir mer arbete än vad man tjänar på det och det är INTE intressant.

Nej då är det nog bättre att använda den hela lådvarianten rakt igenom och lösa viktproblemen på ett fiffigt sätt istället.

Återigen ett stort tack för svaren.

Med vänliga hälsningar
Mikael Hjort
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Jens Larsen skrivet 08 jan 2008, 17:27
Dadant + 3/4 (yngel+skatt) verkar vara en vanligt konfiguration nuförtiden för de som startar upp.
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Björn Jacobson skrivet 08 jan 2008, 18:46
Micke, denna fråga har jag ställt till flera större biodlare. De som har dadant
i botten och de som har 3/4L hela vägen. Båda lägren är nöjda med dom har. 10 r. Dadant räcker inte för en produktiv drottning, hon behöver 12 r.
om hon skall gå för fullt.Då må man låta henne ha en ½-låda till. Sedan är frågan : Behöver hon gå för fullt ?
Att hon inte vill gå mellan lådorna har jag hört sen urminnes tider. Antingen är det en vandringssägen eller annars är det linjeavhängigt. Har Du erfarenheter att drottningen inte vill gå upp i övre lådor, kan du byta bin.
Detta har aldrig hänt mej, varken på LN, LS eller 3/4 L. Har haft Gula, Carnica och nu Buckfast
Om man odlar drottningar kan det vara av fördel med samma rammått i yngelrum som skattlådor, t.ex. vid yngeluppflyttning. Men det blir mer "plock" än  en större ram i yngelrummet. En fördel med en liten ram är att man vissa år kan kan ta en skörd tidigt vårdrag för att sedan låta drottningen ha 3 lådor 3/4 L.' Att det bir bättre yngelklot med en stor ram
tvivlar jag på. Biodlaren kan subjektivt tycka så.Visst är det vackert med en stor ram full med yngel. men vad som betyder något är honungsskörden,
och jag har inte märkt någon skillnad
En lösning , om man är osäker är att börja med 3/4 L hela vägen och om man sedan vill kan dessa lådor och ramar gå som skattlådor  då man vill ha
en större ram i botten
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Jonas Lagander skrivet 09 jan 2008, 16:15
Med hel langstroth i yngelrummet och 3/4L i skattlådan kan man inte göra yngeluppflyttning. Vad göra istället?
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Goran skrivet 09 jan 2008, 16:43
För en nybörjare är det helt klart en fördel med ett rammått.
Eftersom longstrot troligen är den dominerande är den att föredra.
Om man måste starta om på våren är det betydligt billigare att köpa endast bin och "standard"ramar. Förövrigt har jag inte märkt större skildnader mellan olika rammått.Har gjort olika försök.

Trots ovanstående tog jag för många år sedan i bruk s.k. farrarramar till stor del i skattlådorna. Orsaken var att det är betydligt enklare och billigare med farrar. Mina farrarlådar består av 4 standardhylade 17 cm breda bräder och två lyftlister. I ramarna behövs ingen trådning. Övre kanten löds fast och undersidan böjs in i det undre spåret. Enklare kan det inte bli.
Har också övervintrat med 2 eller 3 farrarlådor, då isolerade.

Ett nytt användningsområde  när varroan kom med i bilden är för drönarbortskärning. En utbyggd farrarram får väldigt snabbt drönarbygge under listen i en langstrotlåda. Bortskärningen av detta "vildbygge" går snabbt  och sedan kan man bestämma skall denna ram byggas ut på nytt eller flyttas upp i farrarlådan. Sedan använder jag de djupfrysta drönarna som vintermat åt talgoxarna i en täckt cykelkorg. (Skydd mot större fåglar som annars snabbt för bort hela kakan.) Cellerna blir snabbt utränsade.
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Eyvind skrivet 09 jan 2008, 20:55
Hej och god fortsättning!
Har Lågnormalramen gått ur tiden?
Och då varför?

Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: P-O Gustafsson skrivet 10 jan 2008, 02:29
Lågnormal passar dåligt i en större biodling, kuporna blir för höga. Sen tillverkas det sällan maskiner som kan ta udda rammått. Langstroth har varit std i hela Världen utom en del länder i Europa i hundra år.

Yngeluppflyttning tvingas man ta till när man har för litet yngelrum. Använd större/fler lådor och låt bina vara ifred, det mår de bäst av. Att hålla på och dela yngelklotet skapar bara problem för bina och extrajobb för biodlaren. Men skall man nödvändigtvis hålla på med det så räcker det med att rotera bottenlådorna, då spräcker man inte klotet så extremt.

--
P-O
S/Y Quimera
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Björn Jacobson skrivet 10 jan 2008, 07:53
P-O, Vi är alla så glada över att Du skriver i detta forum.En stor biodlares ord väger för de flesta tyngre än en mindre biodlares.
Då vi hade LN , skiftade vi inte yngelrumslådorna, . Men ibland togs på våren den undre "svarta" lådan bort om den var tom på yngel. och en vit med mycket KM sattes som nr 2. Nu med 3/4 L sker samma sak. men 3 lådor som yngelrum.
Hör att en del större biodlare skiftar varje år yngellådorna för att få drottningen mera produktiv. Har undrat om detta verkligen har någon nytta.
Hur skulle Du göra              1/ med   2  st. hela Langstrot till yngelrum ?
                                            2/ med  3   st. 3/4  Langstrot till yngelrum ?
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: P-O Gustafsson skrivet 10 jan 2008, 10:18
Med 3 st 3/4 skulle jag plocka bort den nedre på hösten och ge dem en ny upptill på våren. 2 på vintern och 3 på sommaren, om det nu räcker till de mest produktiva drottningarna som startar upp tidigt. Kanske måste invintra på 3. Har inte provat.

Det jag använder är 2 hellådor som skiftas vid vårgenomgång. Det är för att få bina att använda hela lådorna och inte bara överdelen av underlådan. De städar också bättre upp lätt mögliga ramar etc när jag gör så, samt gör slut på pollenet som brukar lagras där på hösten. Jag har ett system där vi märker dåliga och allt för gamla ramar under säsongen, de flyttas ut till sidan av lådan och tas hem när de är tomma höst och vår. Skulle uppskatta att vi byter runt 20% av ramarna vart år.

Hmm, på den tiden jag startade med LN och några få kupor så använde jag 3 lådor till yngelrum under vårutvecklingen....

--
P-O
S/Y Quimera
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Eyvind skrivet 10 jan 2008, 14:54
Det blir det här året  försök med 4 lådor LN, i några samhällen, men spg. över låda 3 under högsäsong. Då blir binas yngelklot något i stil med en Enebuske. Ramen för bygge av drönare i låda 2, det innebär att två lådor måste lyftas var 7:de dag. Då med början från omkring första maj och slut i början, mitten av juli. Det är möjligt att låda 3 blir en ypperlig avläggare. Då är de binas intresse för att svärma totalt borta.

Byter ut 10 ramar med gammalt vax varje år. De 10 ramarna är dem bina satt på under vintern.

Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Eyvind skrivet 12 jan 2008, 18:17
Det blir det här året  försök med 4 lådor LN, i några samhällen, men spg. över låda 3 under högsäsong. Då blir binas yngelklot något i stil med en Enebuske. Ramen för bygge av drönare i låda 2, det innebär att två lådor måste lyftas var 7:de dag. Då med början från omkring första maj och slut i början, mitten av juli. Det är möjligt att låda 3 blir en ypperlig avläggare. Då är de binas intresse för att svärma totalt borta.

Byter ut 10 ramar med gammalt vax varje år. De 10 ramarna är dem bina satt på under vintern.


När det nämndes om att biodlingen bedrivs på Sv. std. ram Lågnormal då tystnade tråden "yngelrum". Har i alla år använt det rammåttet tvärs över under alla åren. Men för den skull har det ALDRIG använts spärrgaller som hindrar drottning och drönare från att komma ut då de vill detta.
Det är väl för många här ett handikapp när någon börjar prata om den Svenska standardramen Lågnormal..... Och inte använder spärrgaller som stänger inne drottningen och drönarna en stor del av sommaren......

Förra året gjordes det försök med fyra lådor LN. Då två lådor såsom yngelrum och två lådor som skatt över spg. Det enda som gjordes med dem, det var en snabb koll av låda två och utskärning av drönarramen var sjunde dag. Eller tills bina började bygga celler för arbetsbi i drönarramen, slutade bygga då byttes den ut mot en utbyggd ram. Därefter på hösten plockades stapeln av lådor ned och bisamhället invintrades på en låda. Det blev inte mycket i skattlådorna, men bina hade lite sysselsättning med att bygga de fick tydligen hem något.

Om det i år blir något försök med tre lådor som yngelrum och en skatt över spg. det får vädret och bimassan avgöra. Det är möjligt att det blir som tidigare försök två plus två det är lagom för kroppslängden.

Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Eyvind skrivet 18 jan 2008, 20:50
<snip>
Det är väl för många här ett handikapp när någon börjar prata om den Svenska standardramen Lågnormal..... Och inte använder spärrgaller som stänger inne drottningen och drönarna en stor del av sommaren......
<snip>
Skulle du vilja vara så vänlig och utveckla vad du menar i ovanstående påstående; särskilt vad beträffar "handikapp"?
Hej!

Undviker att skriva i Personform....... Det blir mycket trevligare dåå......

..."Det är väl för många här ett handikapp när någon börjar prata om den Svenska standardramen Lågnormal..... "...

Kunde lika väl ha skrivit: Det är väl för många här en belastning, ett hinder när någon börjar prata om den Svenska standardramen Lågnormal.
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Örjan Persson skrivet 18 jan 2008, 22:12
Det är väll självklart att det är en belastning eller handikapp om man så vill.
Att driva en yrkesbiodling med flera hundra samhällen på lågnormal.
När nästan alla hjälpmedel för slungning och avtäckning.
Är gjort för andra rammått än lågnormal.
Men när man som mig tänker ha 40-60 samhällen.
Så tror jag att det inte spelar så stor roll vad man har för rammått.
Men den dan man lägger av så måste det vara en fördel.
Att ha det vanligaste rammåttet för stordrift.
Det borde vara lättare att sälja bort kuporna då.


Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Micke skrivet 24 jan 2008, 11:06
Jag har för liten erfarenhet för att ge mig in i debatten om vissa lådstorlekars vara eller icke vara, men är det verkligen kringutrustningen som bör styra?

Jag menar att det verkar underligt att inte tillexempel använda lågnormal ;D bara för att utrustningen runt om inte är anpassad för det.

Tillexempel: Hade resten av världen haft LN och vi hade använt en annan "svensk standard" så förmodar jag att debatten hade varit densamma. Fast tvärtom-

Är det inte så att vi är för få som använder, tillexempel, LN och att efterfrågan är för liten? Detta i kombination med att det är få tillverkare av utrustning samt dålig flexibilitet bland de samma som skapar en "styrning" åt ett visst håll.

Således, är det lådor/ramar som styr utvecklingen eller maskintillverkarnas utrustning ???
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Peder Lilja skrivet 24 jan 2008, 11:22
Varje biodlare blir salig på sin, tro ;)

Och alla ramformat har sina fördelar och nackdelar, men jag tror att den största fördelen med att ha langstroth/dadant är för större biodlingar där just vikt på lådor och "smidig" utrustning är oerhört viktig.

Men precis som Örjan beskrev att upp till ca. 40-60 sh spelar det just ingen roll, men om man ska utöka vidare så bör en tankestund användas för att se för. resp. nackdelar med dom olika formaten.

Till stor del under utökning är det ekonomin som styr men se ett steg längre du ska orka lyfta lådorna också efter ett par år och du vill kanske se något annat än slungrummets väggar.

och det är så att vi får rätta oss en del till omvärldens tycke vad det gäller utrustning. åtminstonde om vi inte har guldbyxor för då kan vi ju göra som vi vill.

Peder
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Bo-Göran Nilsson skrivet 01 apr 2008, 16:49
Det finns 2 vägar att gå i biodlandet.... göra allt för bina hur de än är.......eller ställa kvar på bina precis som du ställer krav på dig själv. Räkna arbetstid..materilåtgång.. och avkastning i förhållande till detta. Ja då tycker jag man jobbar som en yrkesman. Får jag inte ut en bra lön hur skall jag då kunna leva på det.  BGN.
Titel: SV: Yngelrum
Skrivet av: Jonas Lagander skrivet 17 apr 2008, 15:31
Apropå dadant: 12 ramar krävs i yngelrummet för att det ska vara tillräckligt skriver ni. Kan inte det vara en fördel att ha 12ramar (eller kanske 13) i yngelrummet och 10ramar i skattlådorna. Utskärningen av drönarvax blir ju jätteenkelt då. Bara o låta någon av ramarna längst bak vara en byggram och voila... inte ett enda lådlyft! Ett enkelt avdelat tak till de extra ramarna är ju enkelt fixat. Är det någon som använder sig av detta?