Författare Ämne: Honung och diabetes  (läst 37929 gånger)

Utloggad Pia Gerdin

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 577
Honung och diabetes
« skrivet: 29 dec 2008, 11:16 »
Jag har en bekant som absolut vill köpa min honung för "jag är diabetiker och honung är det enda söta jag får äta". Jag har också en annan bekant som säger "tyvärr får jag inte äta honung för jag är diabetiker".

Vad har ni andra för erfarenhet bland era kunder? Kan man sälja med gott samvete till diabetiker eller bör man be dem undvika även honung? Är det någon som känner till om det har gjorts någon studie på honung och dess inverkan på blodsockret? Eller finns det någon som har kunskap i ämnet eller kan tipsa mig om vart jag söker vidare?

Mvh Pia


Utloggad Simon Höjeberg

  • Styrelsen
  • **
  • Antal inlägg: 370
SV: Honung och diabetes
« Svar #1 skrivet: 29 dec 2008, 17:36 »
'
Honung är som du vet sockerarter. Socker får hos diabetiker blodsockret att skjuta i höjden. Diabetiker bör betrakta honung som socker. Min son och fru (diabetiker) äter endast honung när dom är "låga" och snabbt vill ha extra energi (grabben älskar kardemumma honung på rostmacka, det är fest) Vi går med jämna mellanrum till diabetes mottagningen på koll, och vår diabetesläkare visade sig, efter en tid när man lärt känna varandra, vara biodlare med fyra samhällen! Då blev det bisnack...
Både han och jag har läst/sett/hört konstiga teorier om att honung skulle vara "bättre" än socker. Inga sådana belägg finns. Det är snarast önsketänkande från biodlare... Det finns mycket om kost och diabetes om du googlar... försök hitta fram till australiska glykemiska indexet. Det som populärt kallas GI. Det togs fram för ett antal år sedan som verktyg för just diabetiker. 1,0 är en skiva vitt bröd. Högre index= snabbare blodsocker reaktion. Där finns honung med uppe bland råsocker och liknande. Värt att ha i minnet är att det mesta blir snabbare om det är kokt, längsammare om rårivet eller liknande. Det betyder att honung i thé är snabbare än kallt och grov kristalint...
Ingen diabetes är den andra lik. Hur man sköter och lever med diabetes är resandes ensak...
Sen finns det lite intressanta saker för diabetiker runt stick och betapred och sånt, men det tar vi annan gång! Ha det gött i stugvärmen!
Bara döda fiskar flyter med strömmen...

Utloggad Rune Hedberg

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 977
    • Lillabi
SV: Honung och diabetes
« Svar #2 skrivet: 30 dec 2008, 16:39 »
'.....
Sen finns det lite intressanta saker för diabetiker runt stick och betapred och sånt, men det tar vi annan gång! Ha det gött i stugvärmen!
Intressant.
Kan du utveckla detta ?
Rune
There is no truth in science. Science moves towards truth but never reach it.

Utloggad Mikael Engstad

  • Antal inlägg: 1 571
    • Engstad!
SV: Honung och diabetes
« Svar #3 skrivet: 30 dec 2008, 18:31 »
Hej Pia!
...och alla andra!

Jag har en kompis som kan en del om diabetes och kost, han skrev så här.

Hej Micke!
Kostkunskaper och kostkunskaper. Jag är diabetiker och har där med fått
lära mig lite.
När det gäller diabetes så finns det 2 typer. Den första (typ1) är den som
behandlas med sprutor/pump. och den andra (typ2) är den som kallas ålders
diabetes. I typ1 fallet så är de celler som producerar insulin döda. Dvs.
kroppen kan inte skapa insulin. i Typ2 fallet så saknas det enzym som behövs
för att säja till cellerna att skapa insulin.

En typ 1 diabetiker kan mycket väl äta honung men måste kompensera det med
insulin. Eftersom honung är fruktsocker så är det snabba kolhydrater vilket
kräver mer insulin och snabbt. Man kan äta så mycket honung man vill men
måste ge insulin där efter.

En typ 2 bör inte äta mycket honung eftersom hela deras behandling bygger på
att man får långsamma kolhydrater så enzymet hinner med att väcka cellerna
att göra insulin. Man kan äta honung men bör hålla ner det i mindre mängder
annars får man ett högre blodsocker vilket gör att man inte mår så bra.

Jag har hört att det finns viss forskning om vissa ämnen i honung som skulle
vara bra för att stabilisera blodsockret men då måste man "tvätta bort det
söta" annars faller poängen med stabilisera sockret om man inte vill lägga
det på en konstant förhög nivå.;-)

För att samman fatta det hela. Alla diabetiker kan äta honung men bör agera
olika beroende på vilken form av diabetes man har. En sked i the spelar
varken från eller till men fyra limpmackor med ett tjockt lager.... Mindre
bra.

Min skolsköterska hade en burk honung på sitt kontor om mitt socker skulle
rasa. då kunde hon stryka det på min tunga och där igenom få upp mitt socker
till en nivå då jag kunde äta själv.

Hoppas detta rätat ut frågetecknet lite....

Vi ses!
/ Niclas

Gott Nytt År önskar jag er alla!
Micke

Einstein: "The more I learn, the more I realize I don't know. The more I realize I don't know, the more I want to learn."

Utloggad Simon Höjeberg

  • Styrelsen
  • **
  • Antal inlägg: 370
SV: Honung och diabetes
« Svar #4 skrivet: 31 dec 2008, 00:53 »
Jo Rune, nu tänker jag skriva saker där man bör ha i minne att alla diabetiker är unika. Hormoner, bakterier, infektioner och bigift, påverkar insulinets verkan i kroppen. Det där med hormoner är intressant med en grabb som fyller nio snart... Vad jag har märkt med honom är att stick/gift tar ner insulinets verkan (du måste öka dosen) Betapred, Cortison, m.fl. är hormoner och sätter ned insulinets verkan högst väsentligt (öka doserna flerfalt)
Då är det som diabetes förälder inte så kul. Men grabben tycker om biodlandet... Vi kör på, och jag är mycket medveten om att många stick ger komplikationer. Således minimera sticken!
Om Mikaels kompis inlägg: man börjar gå ifrån typ 1 och 2 tänket. Det finns betydligt fler än två sorter, alla är som sagt unika... Det här med långsamma eller snabba kolhydrater är just det som GI beskriver. Honung är mycket snabbt/blodsockerhöjande. Sen kan man ju undra vad som finns kvar när man "tvättat bord det söta" Pollen och vax? Måste säga det igen: Honung är socker. Vi honungsproducenter kan aldrig hävda något annat. Hur man sedan förhåller sig till sin diabetes är var diabetikers unika ensak.
Gott nytt med årets mjöd istf mousserande!
Bara döda fiskar flyter med strömmen...

Utloggad Mikael Engstad

  • Antal inlägg: 1 571
    • Engstad!
SV: Honung och diabetes
« Svar #5 skrivet: 31 dec 2008, 09:43 »
Sen kan man ju undra vad som finns kvar när man "tvättat bord det söta" Pollen och vax? Måste säga det igen: Honung är socker. Vi honungsproducenter kan aldrig hävda något annat.

Jag kan inte mycket om näringslära, men en enkel sökning på Wikipedia talar om att det finns ca 200 ämnen i honungen förutom själva sockret…
Hittade också en bra länk om Lundaforskarna som hittade annat än socker i honungen!  ;)

http://www.biodlingsforetagarna.nu/files/gadden_5.pdf
 

Micke
Einstein: "The more I learn, the more I realize I don't know. The more I realize I don't know, the more I want to learn."

Utloggad Pia Gerdin

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 577
SV: Honung och diabetes
« Svar #6 skrivet: 31 dec 2008, 10:08 »
Tack för svaren, det ger en del nya vinklingar och jag ska söka vidare på de tips Simon gav. Mina funderingar går bland annat kring forskningen vg hur kroppen tar upp fruktos respektive glukos. Enligt "gammal" info sker det förstnämnda via tarmen och ska inte påverka blodsockret lika mycket som glukos och (och sackaros) som tas upp via magsäcken. Det kan ju i så fall förklara varför olika honungsorter har olika GI och varför honung gererellt sett har lägre GI än vanligt socker. Sen har jag hört att man omvärderar fruktos ur GI-synpunkt, men jag vet inte på vad sätt eller varför.

Och så får jag fortsätta säga till kunder att olika diabetiker förhåller sig olika till honung beroende på vilken typ av diabetes de har. Jag visste inte hur skillnaden var mellan diabetes 1 och 2. Intressant. Även om det är som Simon skriver att det finns ännu fler olika sorters diabetes. Gör det hela ännu mer intressant.

Tack alla för ett givande år på forumet. Gott Nytt År!!

Pia

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 493
SV: Honung och diabetes
« Svar #7 skrivet: 31 dec 2008, 18:41 »
Har själv En lätt diabetes 2. Provar blodsockret då och då. En rågad tesked hunung höjer värdet markant, Men den kaffegök som jag tar på kvällen med samma mängd honung, påverkar inte blodsockervärdet. Det kan gärna vara en stor skvätt wisky.
Har på marknader sålt många burkar honung med detta recept
Ta det på allvar eller skämt

Utloggad Jonas Lagander

  • Antal inlägg: 259
    • Vargalysters Blogg
SV: Honung och diabetes
« Svar #8 skrivet: 01 jan 2009, 13:30 »
Honung är nog ganska illa för en diabetiker iaf enligt många kostnissar jag läst/chattat med. Men folk får väl köpa vad de vill iofs.

För den som vill sätta sig in i ämnet rekomenderar jag varmt boken Fettskrämd av Lars-Erik Litsfeldt. Det är bland det bästa jag läst i kostsammanhang och jag följer ofta hans diet, trots att jag inte är diabetiker, för att den får mig att må så bra. :)

http://www.litsfeldt.se/index.html
(finns under "böcker")
en som går i motvind samlar aldrig damm!

Utloggad Rune Hedberg

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 977
    • Lillabi
SV: Honung och diabetes
« Svar #9 skrivet: 03 jan 2009, 00:16 »
Det pågår en liknande debatt på Danska Biodlareförbundets hemsida.
Men jag upplever den här som mera seriös.
Hoppas att ni somkan en hel del har ytterligare att komma med.
En uppfattning - sann eller osann - är att honungi matlagning inte skall ha så stor effekt som honung direkt. Finns det någon sanning i detta. eller är det mängden som avgör ?
There is no truth in science. Science moves towards truth but never reach it.

Utloggad Simon Höjeberg

  • Styrelsen
  • **
  • Antal inlägg: 370
SV: Honung och diabetes
« Svar #10 skrivet: 03 jan 2009, 11:48 »
Honung i mat= varm honung= väldigt snabb blodsocker reaktion... Dock, betänk vad maten är. Honung och råris, förhållandevis långsamt. Honung och jasminris, väldigt snabbt. Man måste då bedömma hela tallrikens innehåll och dess sammanlagda GI...
Bara döda fiskar flyter med strömmen...

Utloggad Bo Olofsson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 42
    • http://bossebi.se
SV: Honung och diabetes
« Svar #11 skrivet: 03 jan 2009, 17:48 »
En artikel jag läst för några år sedan. Har ej själv någon som helst erfarenhet i ämnet.
Riktigheten får andra bedömma. Gott Nytt År. :)
Bättre med en svärm i "trägårn" än tio i skogen.

Utloggad Jonas Lagander

  • Antal inlägg: 259
    • Vargalysters Blogg
SV: Honung och diabetes
« Svar #12 skrivet: 04 jan 2009, 10:00 »
Jag för egen del tror att det är bäst att inte marknadsföra honung till diabetiker alls. Om det kommer någon till mig och frågar tänker jag inte uppmuntra ett köp. Känns säkrast för framtiden. Man vet aldrig om det kommer upp nått fnassel. Inte minst med tanke på den rådande fett vs kolhydrater-debatten.

Däremot kan man ju fortfarande sälja pollen till dem. Om man har sånt till försäljning.
en som går i motvind samlar aldrig damm!

Utloggad Pia Gerdin

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 577
SV: Honung och diabetes
« Svar #13 skrivet: 04 jan 2009, 19:33 »
Tack Jonas för ditt länktips som ledde mig vidare till en massa intressanta sidor i ämnet - dvs kost för diabetiker överhuvudtaget (inte bara honung). Boken har jag beställt på biblioteket, hoppas den kommer snart! Vg marknadsföring av honung så har jag nog uttryckt mig otydligt i min frågeställning - för egen del kan jag inte tänka mig att framhäva varken det ena eller andra men jag tycker det är intressant att veta fakta och att kunna svara på direkta frågor. Åtminstone är det så i min bekantskapskrets att folk undrar över både det ena och andra.

När jag ställde frågan tänkte jag bara på honung som ett sötningsmedel och hur det fungerar som sådant. Har letat vidare på nätet efter tipsen här på sidan och har insett att eftersom honung är kolhydrater så hamnar man i den infekterade debatten om huruvida LCHF (low carb and high fat) är bästa kosten för diabetiker eller om de ska följa de traditionella kostråden som förespråkas av Livsmedelsverket (som är motsatsen till LCHF, dvs mycket kolhydrater och lite fett). De få diabetiker jag känner äter kolhydrater och då ingår honung bland de produkter de kan välja bland. De flesta längtar någon gång efter något sött, i synnerhet de som tvingas avstå, och då kan det ju vara bra att veta om det finns bättre och sämre val bland det söta eller om allt är lika dåligt.

Artikeln ovan från Bo tyckte jag var intressant och gärna mer sådana artiklar med vetenskaplig grund - oavsett vilken teori de "bevisar". Problemet idag är väl att det finns så mycket tyckande. Båda teorierna här i mitt inlägg har sina förespråkare så för att själv kunna ta ställning behöver man (jag) förstå vad de bygger sina argument på. Har hittat en uppsjö av fakta på internet, men jag behöver tid att läsa och förstå. Återkommer när jag har mer fakta att presentera (var beredda på att det dröjer, har lite annat att ta tag i för tillfället.

Ser fram emot fler intressanta inlägg av er andra under tiden!!

//Pia


Utloggad Jonas Lagander

  • Antal inlägg: 259
    • Vargalysters Blogg
SV: Honung och diabetes
« Svar #14 skrivet: 05 jan 2009, 13:13 »
LCHF äter jag med jämna mellanrum. Speciellt under hårda perioder i skolan. Upplever att jag får mer energi och mindre behov av att småäta då (bra för en ansträngd studentbudget, iaf när man har direktkontakt med ekologiska köttproducenter ^^). Därtill lägger jag på mig muskler... bra inför bisäsongen med alla lyft. :P

Honung är självklart mycket bättre och naturligare än vitt socker! Men för en diabetiker eller överviktig som vill nå normalvikt tror jag inte att det är hälsosamt att inkludera honung i kosten. Däremot både pollen och propolis! Allt sött som höjer insulinet blir bara olika grader i helvetet för den med insulinproblem eller sockerberoende, tror jag. :/

Men för den normalviktige finns det naturligtvis ingen som helst anledning att avstå honung!  Det vore nog ingen dum idé bland biodlare att inkludera mer av hälsovinsterna i sin marknadsföring av sina produkter. Det finns ju studier som visar sigifikanta positiva effekter av bikupans råvaror. Pollen ger tex. bevisligen positiv effekt när det gäller att motverka prostatacancer. Tänk om alla män i övre medelåldern visste om det! Hälsohonung med extra pollen i kanske inte vore helt fel att ha i marknadsståndet då? Likväl innehåller pollen en så hög andel protein att gym-folket skulle kunna använda det istället för sina vasslepulver! Energi och protein i samma förpackning... honey/pollen-bar. Perfekt före eller efter träningen. :)

Jag har föresten kunder som hellre vill köpa jäst honung av mig för att de tycker bättre om smaken! Fermenterad honung har faktiskt använts och används i många traditionella kulturer för dess ansedda positiva hälsoegenskaper: http://www.westonaprice.org/foodfeatures/honey.html . :)
en som går i motvind samlar aldrig damm!