Forum för yrkesbiodling

Biodling => Allmänt om Biodling => Ämnet startat av: Genfors skrivet 15 mar 2004, 18:03

Titel: Flytt från trågkupa
Skrivet av: Genfors skrivet 15 mar 2004, 18:03
Hej,

Jag är ganska ny inom detta område och har precis utökat bigården från 2 till 8 samhällen.

Jag är lite fundersam över vilken typ av ram jag ska använda, jag fick 6 samhällen till ett bra pris med de va i trågkupor med svea ramar så jag måste flytta dessa till uppstaplingskupor går det?

Vilken ramtyp är bra?

Mvh,

Mats
Titel: Flytt från trågkupa
Skrivet av: kulind skrivet 18 mar 2004, 20:52
Detv går bra om du flyttar upp drottningen till en uppstaplingslåda med utbyggda ramar,lägg ett spärrgaller på svealådan.När allt yngel är kläckt
går alla bin upp tll drottningen.

Kurt,som provat detta.
Titel: Flytt från tråg..
Skrivet av: Genfors skrivet 18 mar 2004, 21:46
Stort tack för tipset!

Det ska jag testa nä det blir dags.

--Mats
Titel: Flytt från trågkupa
Skrivet av: Mats Mellblom skrivet 21 mar 2004, 19:04
Hej!

Du frågar efter vilken ramtyp som är bäst. Är det riktigt att Du vill ha synpunkter på rammåttet?

I så fall ställer Du frågan vi precis rätt tillfälle! När man skaffar sitt tredje samhälle ska man ta sig en funderare på vilket rammått man ska ha. Att byta rammått är dyrt och det ska man göra innan man har för många samhällen, men samtidigt ska man ha lite erfarenhet.

För att börja med bredden på ramen finns tre standardmått. Svea 280 mm, Lågnormal 346 mm och Langstroht 428 mm (ramens innermått). Det finns även andra rambredder men de skiljer bara någon millimeter. Ju bredare ram desto lägre blir kupan, förutsatt att det utrymme bina behöver är lika stort. De bin vi har idag fordrar stort utrymme. För att du inte ska behöva lyfta för högt är Langstroht-bredd att föredra. Nackdelen med Langstroht-bredden är att den inte är så vanlig i Sverige och att det därför kan vara svårt att få tag i utrustning.

För att honungslådorna inte ska bli för tunga använder de flesta låga skattlådor. Här finns flera alternativ ca 118 mm (Sallow eller ½-dadant) eller 139 mm (Farrar eller 3/4 Langstroht).

En del använder låga lådor i hela kupan. Man invintrar då på 2 lådor. Andra föredrar att invintra på 1 låda och då har man högre ramar i nedersta lådan 212 mm (Langstroht) eller 266 mm (Dadant). Beroende på hur man sköter bina kan det vara en större eller mindre nackdel med att ha två rammått i kupan.

Det är också viktigt att ramarna passar till slungan. De flesta slungor är byggda så att man får in dubbla antalet låga ramar. Man slungar 8 Farrar-ramar i en 4-ramars slunga. Men det finns också slungor som där det inte går att slunga breda ramar.

Det är inte så lätt att välja rammått. Det bästa råd jag kan ge är att åka runt till flera biodlare med olika rammått och titta. Olika biodlare sköter också sina bin på olika sätt och ofta är det så att skötsel anpassas till det rammått man använder. Titta därför inte bara på ramarna utan förhör Dig också om vilka ingrepp de olika biodlarna gör.

Med vänlig hälsning
Mats Mellblom
Titel: Ramar
Skrivet av: Genfors skrivet 04 apr 2004, 23:50
Tack för hjälpen med val av ramtyp Mats!

Valet är inte så lätt när man inte har så stor erfarenhet.

Jag har bara kört LN hittils på de 2 kupor jag har och det har väll fungerat bra men nu när man funderar på att expandera så börjar det bli läge att bestämma sig.

Jag kommer nog max köra 8-10 kupor i år men det känns viktigt att alla kupor kör samma mått för att inte krångla till det för mycket.

Efter tips på detta forum och från andra jag frågat så har jag insett att trågkupa inte är något att satsa på i större skala.

I dagsläget har jag ganska mycket utrustning för LN,kan det vara helt tokigt att satsa på detta format i större skala?

Mvh,

Mats
Titel: Det blir mer material
Skrivet av: Helge Lind skrivet 05 apr 2004, 08:41
Att tänka på är att: LN har ju den stora fördelen att det är samma format i kupan, både yngelrum och skattlådor. byter du till ett stort ramformat och kanske både har hel och framförallt halvram till skattlådorna så blir det mer lådor och mer ramar som skall köpas och hanteras, för att inte tala om trådningen. Något man måste räkna på. Vi har haft liknande funderingar och beslutat att behålla LN just pga av ett mindre antal ramar och lådor att köpa och hantera.

Helge Lind
Titel: Lågnormal
Skrivet av: Dan Levin skrivet 05 apr 2004, 10:12
Hej Genfors

Ja, det är helt tokigt att satsa på lågnormal om du skall expandera. Jag ställde mig själv samma fråga för några år sedan och kom efter mycket diskuterande med och studiebesök hos yrkesbiodlare fram till att det var bäst att redan från början tänka som en yrkesbiodlare. Då hade jag tio lågnormalsamhällen.

När det gäller yrkesbiodling kan man glömma det mesta som står i Bitidningen, t.ex svamlet i senaste numret om att gå från 7 till 70 samhällen. Yrkesbiodling handlar inte om romantik, utan om företagande, om att finansiera kupor, slungutrustning, livsmedelsgodkänd slunglokal, lagerutrymmen,  fordon, och om att ha en kropp som håller, oavsett om man satsar på en hel- eller deltidsbiodling.

För binas del spelar kuptypen mindre roll, men för yrkesbiodlaren har valet av kupor bl.a att göra med ergonomi och utbudet av maskiner till slungrummet.  Den mesta utrustningen för större biodlingar i världen görs för Langstroth-formatet. Lågnormal är som jag ser det ett utdöende sidospår i utrustningsevolutionen, specifikt för Tyskland och Sverige.

Några fördelar med 3/4 Langstroth och ramar av hoffman-typ gentemot lågnormal:

Billigare i inköp (Köp genom LP:s eller Swienty).
Lägre arbetshöjd i bigården.
Skattlådor som väger under 20 kg (mycket mycket viktigt).
Lättare svärmkontroll (Lyft lådan på högkant och titta underifrån).
Lättare att transportera bin då ramarna inte skramlar omkring.
Knivavtäckare och slunglinje fungerar.
Inga avståndsstift, dvs det är bara att bända till med kupkniven när en ram skall upp och bara att trycka ner den när den skall tillbaks.
Lättare att blåsa bina med låg ram.
Ingen trådning av ramarna behövs, vaxet passar i spår i över- och underlist.
Mycket enkel spikning av ramarna (klammerpistol gör det ännu enklare) då ramdelarna sitter ihop utan jigg etc.
Mindre honung i yngelrummet på höstkanten.

Dan Levin
Björnlunda
Titel: Ramar
Skrivet av: Genfors skrivet 05 apr 2004, 22:03
Era svar är verkligen värdefulla!

Jag håller med det Helge skriver att det är kanon med samma rammått i kuporna, det gör det hela enkelt. Men lådorna blir förbannat tunga och kanske inte är speciellt hanterbara i större skala.

Jag ska verkligen ta en ny funderare efter all information jag fått.

Tack vare detta forum slipper jag nog en hel del fallgropar. Tack för informationen Dan, mycket värdefullt.

Hälsningar,

Mats
Titel: Flytt från trågkupa
Skrivet av: Jörgen skrivet 06 apr 2004, 09:08
Hejsan!

Jag har ytterligare ett par frågor vad gäller ramformatet.
Första frågan gäller vad Levin skrev, har du samma ramformat i hela kupan, d v s 3/4 Langstroth eller är det bara i skattlådan?

Eftersom jag själv har LN och dessutom, i all min litenhet som biodlare, har upptäckt att skattlådan blir så förb. tung när den är full är ganska opraktiskt. Då har jag funderat på en sak för att underlätta för mig. Jag har tänkt att på försök göra skattlådorna lättare utan att behöva ändra ramformatet. Det hela är tänkt så att jag ska ställa två parallella skattlådor ovanpå yngelrummet som vardera rymmer 5 resp 4 ramar. (Att det bara ryms fyra i den ena är att två väggar möts på mitten). Alternativet är att jag har 5 i varje låda och hoppas på att bina kryper snett utåt från yngelrummet vid behov.

Jag hoppas att någon förstår vad jag menar, även om beskrivningen blev ganska krånglig. Jag hoppas dessutom att om någon redan provat detta och har negativa erfarenheter av det kan såga mina ideér så att jag slipper göra om samma misstag.

En sista fråga, som egentligen inte har med ramformatet att göra, är om det går att växla mellan att ha kallbygge i yngellådan och varmbygge i skattlådorna eller tvärtom? Jag har ingen anledning att prova egentligen utan det är bara en fråga.

M v h
Jörgen
Titel: Ramformat
Skrivet av: Dan Levin skrivet 06 apr 2004, 11:22
Hej igen

Jag har 3/4 langstroth genomgående, två lådor till drottningen på vintern och tre på sommaren. Men det viktiga tror jag inte är detta med ett eller två höjder på ramarna, utan att man satsar på någon av langstroth-bredderna, för att inte stänga dörren inför framtida rationellare slungutrustning. Dadant yngelrum och halvdadant skattlåda är också en framtidsvänlig modell.

Vad beträffar lågnormal så tror jag att halv LS (lågnormal bredd och halvsvea höjd) är bättre än tvådelad skattlåda. Detta format har blivit populärt på senare tid just för att en full skattlåda går att lyfta utan problem. De finns inte i cellplast vad jag vet. Jag tillverkade själv en massa av dessa i trä och var mycket nöjd, men jag är än mer nöjd med 3/4 langstroth, hoffmanramar och knivavtäckare. Nu har slungan blivit en propp, men i framtiden blir det förhoppningsvis en parallell-radial där man inte behöver lyfta varje enskild ram.

Om att blanda kall- och varmbygge vet jag just inget, annat än att bina ju fyller ut ev. tomma utrymmen med vildbygge.

Hälsningar
Dan Levin
Björnlunda
Titel: Småbiodlare
Skrivet av: Bengt Brown skrivet 06 apr 2004, 11:53
Jag är småbiodlare och använder LN i yngelrummen och första skattlådan. Över det så har jag 10 ramars HLS i dom övre skattlådorna. Blir inte allt för tungt (för mig) och jag är jättenöjd.
Titel: Ramformat igen
Skrivet av: Helge Lind skrivet 06 apr 2004, 12:51
Naturligtvis inser jag också att en ½ langstrot är optimalt när både gäller tygd på fulla skattlådor, och bedden ger ett stort ynglerum, och totalt en lägre kupa. Ska jag däremot ha ½ lang i yngelrymmet behövs trolgitvis 3 lådor (10 ram) för ett bra produktonssamhäle. Det innebär att yngelrymmet blir i tre våningar och man då tappar mycket av fördelen med 1 låda med hel langs.. eller Dardant och kanske 12-13 ramar vilket torde vara tillräckligt och optimalt. Då har jag problemet med att vaxbytet i yngelrummet blir svårt, vax blir sittande för länge. Jag vill byta mitt vax i ynglerummet varje år och detta för att motverka sjukdom och ha friska bin. Har sett för mycket gammalt vax i alldeles för många kupor och då i regel i kupor med ett annat ramformat i endast yngelrummet. Jag har själv provat LS i yngelrummet och upplevde att just att få bytt ut ramarna varje år var det stora problemet. I min driftform har än så länge LN varit mycket tillfredställande.
Sen är det naturligtvis skillnad om man har 1000 eller 7000 ramar om man vil tråda, vilket tyligen inte behövs vid ½ lang... Men gäller det även om man har mycket ljung att slunga?
 

Helge Lind
Titel: LN till HLS
Skrivet av: Gideon Önnestam skrivet 06 apr 2004, 19:23
Hej!!

Tydligen så är det fler än jag som inte vill lyfta så tungt. Jag har sedan några år satsat på  rambyte  från NL  till HLS.  
Fördelen är ju  att  dessa har samma yttermått  så det är lätt att byta  i den tackt man själv vill.  I en del samhällen så  
har  jag kommit ända fram med bara HLS lådor  men i de flesta så  är  yngellådorna fortfarande  LN .  När det gäller ramar
så har jag helt gått över till Wistedt-ramen . Visserligen  så  måste jag då ha vax i specialformat  och precisionen på ramlisterna
måste vara högre än vanlig  ramlist men monteringen går å andra sidan mycket  snabbt.

Enligt min mening  så är ett byte till HLS  från LN  det som kräver den minsta arbetsinsatsen.

Och en annan sak inte att förglömma. HLS-ramen kan man med fördel avtäcka med en vanlig filekniv  och det går fort det kan jag lova.

Hälsningar
Gideon
Titel: Flytt från trågkupa
Skrivet av: Björn Jacobson skrivet 09 apr 2004, 17:54
Du skall lyssna på Dan och Mats Mellblom. Kloka råd!
Men om Du absolut framhärdar att behålla LN och ha endast ett ramformat
kan Du halvera tyngden med att ha 5-ramslådor. Gör Du 5-ramslådan med 22mm. trä där rambärarlisten sitter och långsidorna i 10 mm, så
passar 2 lådor på en 10-ramslåda.En fördel med 5-ramslådan är att den kan bäras närmare kroppen och blir på så sätt lättare.Risken är att Du tar 2 lådor på en gång.
En 10-ramars 3/4 Langstrt kan Du tippa på högkant och får då vikten
närmare kroppen. Byt till den breda ramen nu!
Titel: Flytt från trågkupa
Skrivet av: Hans Herdegen skrivet 11 apr 2004, 12:48
Hej Gideon!
Wistedt-ramen har jag inte hört talas om tidigare. Kan du förklara principen eller hänvisa till en bild eller litteratur?
Hälsningar
Hans
Titel: Flytt från trågkupa
Skrivet av: Gideon Önnestam skrivet 13 apr 2004, 22:05
Hej!!

Det var en plasttilverkare I Järfälla som  länge funderat på att prova med biodling ,  Och när han väl fick möjligheten så kanske inte det resultatet var så lysande. Men.. Den här mannen  är en ganska så klurig kille så han konstrurerade  en biram  eller ska vi säga en gavel till en biram som verkligen inte är så dum.  

Det kan vara jobbigt att beskriva  en pryl så att andra förstår men jag ska försöka.

Tänk dig en plastpryl liknande gaveln på en Hoffmanram men i det här fallet har den en bredd på 34millimeter. I den övre delen  har den ett uttag för en överlist på 22X10 och i den nedre delen ett uttag på 16X10 för underlisten . Genom att att bredden är 34 millimeter så behövs inga avståndstift  och ett knaster  på gaveln ersätter  sidstiftet.
Hela den här prylen är utförd i omkring 1millimeters  plast i livsmedelskvalitet.
I över och underlisten  sågar jag en lagom djupt spår.  Och sedan har jag vax i lite speciell storlek.

I den fixtur som jag gjort så monterar jag  med en gummiklubba sedan ihop gavlar och lister + vax  tidsåtgång för det tempot cirka 30sekunder.  Jag använder ganska   tunt vax så jag brukar gjuta fast det i överlisten  och det tar väl omkring  30 sekunder till. Så på omkring 1minut så har jag en färdig ram med  vax och allt.
Fördelar:  Det går fort att montera ramen.  Bina bygger ut den mycket snabbt  för dom har inget tomrum mellan vax och ram. Vid avtäckning  så använder jag en vanlig lite styvare filekniv  och snabbare än det  är nog inte möjligt.

Om du är intresserad så kan jag kolla om Karl Erik har fått ordning på sin hemsida  så du kan få en bild på ramen.

Ha det bra!!
Våren är på gång!!

Hälsningar
Gideon
Titel: Tidsapekten för trådning
Skrivet av: Håkan Rönnberg skrivet 14 apr 2004, 10:20
En aspekt att beakta är tiden för trådning.
På en LNram med 6 trådar tar det längre tid att få till tråden än att spika ramen med avståndsstift.
I en 3/4-Langtroth Hoffman-ram slipper man dels stiften och dels är det bara två trådar istället för 6 vilket rejält underlättar arbetet. Visserligen armerar det inte lika bra som en 6trådars LN-ram men många tycker till och med att det räcker med spåren för vaxkakan i över och underlist.

Men man måste ändå tänka på vart man är på väg med sin biodling.
Det är en himla skillnad för en proffsbiodlare som har krav på sig att kunna köpa pallar med matrial så billigt som möjligt och att ramarna ska passa i svindyra maskiner.

Tänker man hålla sig på hobbynivå är det viktigare att man kan kompletteringshandla saker hos sin lokala handlare än att man kan beställa pallar med kupor på postorder.