Forum för yrkesbiodling

Biodling => Allmänt om Biodling => Ämnet startat av: Kajsa Kavat skrivet 05 mar 2006, 11:21

Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Kajsa Kavat skrivet 05 mar 2006, 11:21
Efter att ha läst hur många inlägg som helst så dök det upp funderingar.

Någonstans bland alla svar stod det om ramar som inte behövde trådas (de var väl antagligen låga), men som hade en skåra som vaxet passade in i. Kanske att det nästan "snäpptes" fast. Vad är det för ramar/format? Eller drömde jag bara?

Nästa fundering var om ramar utan avståndsstift. Inte bara att man hade skippat dom utan att de inte behövdes av nån anledning.

Känns lite luddigt att fråga så här, men det finns kanske någon som vet vad jag yrar om. *ler*
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Anders Laby skrivet 05 mar 2006, 14:43
Hej Kajsa,

Själv kör jag inte med ramar utan tråd, däremot vet jag att det finns en del biodlare som kör trådlöst. I dessa fall använder dom sig av låga ramtyper som 3/4 Langstroth / 1/2 Dadant / HLS samt att det är som du skriver en skåra i ramen både upptill och nertill.

Det viktiga ifallet är att se till att man anger måtten när man beställer vaxkakorna för vissa vaxfabriker har inte koll på detta.

Jag är lite skeptisk att köra trådlöst om man har en mer svårslungad honung som t.ex ljung eller att man slungar en gång om året.

Angående ramar utan avståndstift finns det en typ av ramar som kallas för hoffmanramar där avståndsstifet är ersatt med att man har gjort den bredare upptill på sidorna. Själv använder jag mig enbart av ramar typ hoffman.

Med vänliga hälsningar

Anders Laby
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Olof Laurin skrivet 05 mar 2006, 17:25
På en del av videoklippen som omnämns i denna tråden
http://www.yb.nu/forum/viewtopic.php?t=711
kan man tydligt se vad hoffmanramar är bra till; om man vinklar upp en låda kan man böja isär och "bläddra" mellan ramarna underifrån. Det fick mig att bestämma mig för att jag tänkter prova sådana.
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Olof Laurin skrivet 05 mar 2006, 17:28
Citat från: "Anders Laby"
...Jag är lite skeptisk att köra trådlöst om man har en mer svårslungad honung som t.ex ljung eller att man slungar en gång om året...

En följdfråga: Fungerar otrådade ramar överhuvudtaget i en radialslunga?
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Lennart Fröjd skrivet 05 mar 2006, 20:36
Jodå, otrådade ramar fungerar bra i radialslunga så länge det handlar om lättslungad sommarhonung. Ju segare honung ju högre varvtal kräver slungningen och släpper inte honungen under accelerationen så släpper hela kakan istället. Problemet är egentligen bara vid slungning av ljung. Naturligtvis får det inte vara någon honung som redan kristalliserat i ramarna, då är det också lätt att hela kakan släpper ur ramen men sådana kakor går ju ofta sönder också om de är trådade.
Lennart
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Lennart Fröjd skrivet 05 mar 2006, 21:01
Om du har vanlig slät ram (ej Hoffman) och inte vill ha avståndsstift går det bra att ha en jackad rambärarlist (kallas ofta V-list) för att hålla ramarna på rätt avstånd. Det fungerar bra i skattlådorna men är inte lika populärt i yngelrummet eftersom det inte går att skjuta isär ramarna innan man lyfter upp en enstaka ram och det är svårare att "bläddra" bland ramarna.

Otrådad ram har ett par egenheter som man bör känna till. För det första är det oftast inte bara att snäppa i mellanväggen. Om man sätter på flera skattlådor samtidigt kan det bli så att bina börjar bygga i den undre lådan först och värmen får då mellanväggarna i den övre lådan att böja sig tillräckligt för att många mellanväggar ska falla ur ramarna. Därför bör man "löda fast" mellanväggen genom att hälla på en tunn sträng med smält vax vid den övre ramlisten.
Den andra egenheten är att om mellanväggen nu sitter fixerad mellan över- och underlist finns det inget utrymme för vaxet att expandera när bina bygger på det och därför blir mellanväggen oftast lite böjd (mer ju häftigare bina bygger =mer värmeutveckling). För att undvika detta finns olika varianter på extra djupt spår i underlisten (där mellanväggen ska kunna expandera) men det kräver att mellanväggen är ordentligt fastlödd i överlisten.
Lennart
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Kajsa Kavat skrivet 05 mar 2006, 22:18
Vart får man tag i Hoffmanramar och såna med en skåra i? Eller måste man tillverka dom själv?
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Lennart Fröjd skrivet 07 mar 2006, 16:22
Prova med LP:s Biodling i Säffle, där finns det mesta.
Du når honom på E-post: biodling@algonet.se
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Örjan Persson skrivet 09 mar 2006, 22:23
Lennart du skriver om att löda fast kakan.
Vad använder du för "grej" att löda med?

//Örjan

2 att löda med?
Titel: Löda vaxkakor
Skrivet av: Per Nordström skrivet 10 mar 2006, 14:14
använder vaxljus låter smältan droppa ned på skarven
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Lennart Fröjd skrivet 11 mar 2006, 12:17
Att löda fast kakan är kanske ett missvisande uttryck. Det handlar om att hälla på en tunn sträng med smällt vax. Jag smälter vax i en vattenmantlad kastrull och använder sedan ett tunnt metallrör som doppas i kastrullen och då sätter man tummen över rörets övre öppning medan röret flyttas till ramen. När man släpper tummen rinner vaxet ut i en fin ström och kan enkelt läggas på som en limsträng ungefär längs ramlisten.
Jag har inte provat att löda med vaxljus men det borde gå bra (men sakta?).
Lennart
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Gideon Önnestam skrivet 11 mar 2006, 15:02
Hej!!
Det snabbaste är att ha en konservburk. Omkring 3dl stor och hoptryckt till en pip på en sida. Den värms med vax  i en vattenkastrull. Om man använder en gummihandske på den hand som du tömmer med så blir det inte för varmt. Det går mycket fort och det är bara att fylla på med vax eftersom.Och vaxet i burken behöver inte vara helt smält. Det räcker att det är lite mer än vad som går åt för stunden. Och tiden emellan räcker för att det inte ska kännas för varmt om handen.
Gideon
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Olda Vancata skrivet 11 mar 2006, 19:35
Ett alternativ kan man se i Bi-NyhetsBrev nr. 5. Hämta det

\vov
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Jörgen skrivet 13 mar 2006, 08:20
Hejsan

Efter att ha följt diskussionen om frågan kring trådlöst vax så undrar jag om tidsbesparing att ha trådlöst verkligen blir så stor om man ska tvingas att "löda" fast varje vaxkaka? För visst är det väl så tidsbesparingen är främsta orsaken eller finns det andra fördelar med trådlöst?, undrar Jörgen
Titel: trådlöst
Skrivet av: Dan Levin skrivet 13 mar 2006, 14:35
Nackdelen med att tråda är att det tar en otrolig tid, och att det är ett monotont arbete som sliter på främst axlarna. Förslitningsskadorna kommer snabbt om man inte ser upp. Räknar man kronor så blir det dyrare med spikning, trådning och vax än att köpa plastramar.

Dan Levin
Björnlunda
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Örjan Persson skrivet 13 mar 2006, 21:12
Det lilla som jag har läst om plastramar att bina inte är lika pigg på dessa.
Men det är kanske fel.
Det finns inte så mycket skrivet om det heller.Vad jag känner till.
Och det är ingen i min närhet som använder plastramar vad jag vet.
Men du kanske har en annan erfarenhet av dessa Dan?
Använder du plastramar till dom flesta av dina kupor eller är det i begränsad utsträckning?
Behandlas dom på något vis innan dom används första gången?

//Örjan
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Olof Laurin skrivet 13 mar 2006, 21:32
Plastram+vax eller plastram+plastmellanvägg?
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Örjan Persson skrivet 13 mar 2006, 22:37
Plastram med plastmellanvägg menade jag.

//Örjan
Titel: plastram
Skrivet av: Dan Levin skrivet 14 mar 2006, 07:57
Jag använder Pierco helgjutna svarta plastramar, men bara till en liten del, på försök. Än så länge är det allra mesta trä.

Bina bygger ut plastramarna sämre, ja, och bör därför rollas med smält vax innan första användningen. Bina bygger dock ut dem bra när det är bra drag. Att sätta en låda outbyggda plastramar som första skattlåda är nog ingen bra ide. Men det funkar ju dåligt att sätta på en låda med bara mellanväggar som första skattlåda också.

Jag har inte gjort några tidsstudier, men om man lägger ihop kostnaden för träramar, klammerpistol, klammer, tråd, häftklammer, vaxrensning, vaxvalsning och fraktkostnader,  plus valfritt antal hundra kronor i timmen för arbetet, så är jag övertygad om att det blir billigare att bara packa upp plastramarna ur kartongerna och rolla på smält vax.

Dan Levin
Björnlunda
Titel: Plastram
Skrivet av: Mats Jedmo skrivet 14 mar 2006, 08:24
Finns det någon lösning på detta med plastramar om man får ljunghonung , förutom att använda en Sjölies för den kostar många kronor ?
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Ove Kaye skrivet 14 mar 2006, 09:54
Hej på er
Här kommer lite erfarenheter av plastrammar från mej som jag då endast har använt i skattlådorna, pga att jag inte har sett till nån bra metod att rengöra plastramar som varit i yngelrummet.
I 5 år har jag nu använt 3/4 langstroth helgjutna plastramar (pierco) och har idag plastramar i ca 70% av mina skattlådor till 300 samhällen.
Obehandlade plastramar bygger bina inte, utan man måste rolla på ett tunt lager med smält vax först, sedan bygger bina lika bra som på en mellanvägg. Enligt tillverkaren skall det också funka med att doppa ramen i sockerlösning för att få bina att bygga, jag har inte provat så jag vet inte om går.
Att få en hel låda med plastramar utbyggda har i alla fall hos mej inte varit några problem, jag har aldrig blandat utbyggda och inte utbyggda utan alltid kört hela lådor.
Fördelar, om man endast använder ramarna i skattlådorna så behöver man antagligen aldrig göra nått med dom i framtiden, på 5 år har inget hänt, hur det är om 15 får vi se.
Aldrig en ram som går sönder i avtäckning eller vid slungning, för mej som nästan alltid har en del ljunghonung har det blivit mycket bättre, då jag nu kan köra hur hårt jag vill, ramen går aldrig sönder.
På grund av att plastramen har mycket tunna lister runt om så är det mellan 15-20% mer kakyta på en sådan ram jämfört med en vanlig träram, vilket betyder att jag kommer att få slunga 15-20% mindre ramar.
 Bina har som jag tidigare nämt ingen lust att bygga ut obehandlade plastramar, därför bygger dom heller inte ihop och kittar fast plastramarna som dom gör med träramar.
Nackdelar, har jag inte hittat några inte ens priset, dom kostar ca 10-12:- beroende på dollarkursen och då får man en ram som antagligen håller hur länge som helst och som inte behöver smältas ur.
Träramen kostar ca hälften med vax, men med ursmältning och omtrådning av ett antal sönderslungade sådana ramar så blir prisskillnaden enligt mej ingen nackdel.
LPs biodling säljer Pierco plastramar.
Ha det gött
Ove Kaye
Ånimskog
Titel: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
Skrivet av: Freddy Duwe skrivet 15 mar 2006, 09:14
Jag tror att jag har provat allt. Resultatet har alltid blivit att jag återgått till trådade ramar. Även efter att jag numera uteslutande använder HLS-ramar. Använder man rostfri tråd till HLS-ramarna, då sitter nästan alla trådar kvar efter ursmältning och desinficering. Det är bara att sträcka trådarna med trådsträckarverktyget och så löda i nya mellanväggar.
Det går problemfritt att slunga all sorts honung. Låt vara att någon nybyggd kaka går sönder i slungningen, men det blir inte fler än högst 10 på en hel säsong.
En sak som jag inte har prövat ännu är helgjutna plastramar. De tror jag kan vara det enda verkligt bra alternativet till trådade träramar. Tyvärr har jag ännu inte sett att de finns i HLS.
Jag har tills vidare fortfarande avståndsstift på mina ramar, men jag tror att det skulle gå ganska bra även utan dem, därför att de flesta HLS-lådor som jag använder saknar rambärarlist. Det kräver att man fixerar ramarna till önskat avstånd mellan dem och att kuporna står på något så när plant underlag. Efter någon dag har bina byggt fast ramarna så pass, att de sitter även om man bär och flyttar på lådorna. En annan fördel med att slopa rambärarlisterna är att man slipper skräpet i springan bakom dem och det blir lättare att hålla rent.
Rambärarlister med fixerade avstånd för ramarna tycker jag inte alls om. Då blir jag bunden till att hålla ''rätt antal'' ramar i varje låda. Ibland vill jag t.ex. ha en ram mindre i skattlådorna än i yngelrummen. Om man skulle vilja använda spärrbox blir det också problem. Kort sagt, de ger ingen möjlighet till flexibilitet.