Författare Ämne: Rensningsflykt  (läst 4735 gånger)

Gudrun

  • Gäst
Rensningsflykt
« skrivet: 13 mar 2010, 15:18 »
Ser att dömma av spåren i snön att mina bin varit ute på rensningsflykt någon av de senaste dagarna. Det som oroar mig är att det ligger mycket döda bin utanför kuporna. Jag kan också peta fram döda bin i flusteröppningen.
Ska jag vidta någon åtgärd? Bottenrengöring? Annat? Bor i mellansverige där det fortfarande är mycket snö. Vid vilken utetemp törs man egentligen öppna kuporna?

Utloggad Edward Warburton

  • Antal inlägg: 413
  • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
SV: Rensningsflykt
« Svar #1 skrivet: 13 mar 2010, 18:40 »
+10 - +12 c & vind stilla                                    mvh edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Klims

  • Gäst
SV: Rensningsflykt
« Svar #2 skrivet: 14 mar 2010, 00:36 »
Öppna kupan är en sak, byta botten en annan.
Döda bin utanför kupan är normalt en av två saker 1 rensningsflygsbin som blir för kalla och inte kan komma in värmen igen. 2 utrensning av döda bin. Så länge flustret är fritt så bina kan ta sig ut skulle jag inte oroa mig för döda bin utanför kupan, men se till att bina kan komma ut. Jag använder ätpinne eller liknande stor sak för skrapa ut döda bin ur kupan så de levande bina kommer ut(och får luft). Det är naturligt att ett par hundra bin dör under vintern och vid varmt nog väder städas dessa ut.

Jag gjorde en felberäkning, sex av mina kupor stod så att det var risk för att snö från ett tak skulle landa på dem. Jag flyttade kuporna för att säkerställa att så inte skedde, men räknade fel. 4 av mina kupor blev HELT begravna av snön och  drogs med av "lavinen" så de inte längre stod på sina bottnar. När jag började leta efter dem igår jag räknade med att samtliga 4 samhällen var döda. Det visade sig att samtliga 4 lever!  :) 3 låg på sidan. Så jag passade på att byta botten är mindre känsligt än att öppna kupan. Det är också skillnad på att öppna kupan med yngel i och utan yngel.

MvH
Håkan B.

Utloggad Caroline Olsson

  • Antal inlägg: 19
SV: Rensningsflykt
« Svar #3 skrivet: 25 mar 2010, 18:19 »
Jag har precis samma läge. Fick rådet att inte oroa mig alltför mycket, och inte öppna kupan förrän det är 10 grader i skuggan.
Vinterbina dör nu, det är helt normalt, fick jag veta. Har en kupa med termometer inuti, den visar 34 grader och  där har det varit rena massakern utanför, drösar av döda bin som frös efter vårdagjämningen. Men det verkar inte bekomma de som nu lever och uppenbarligen är i full igång med yngel och allt på insidan.
Själv tänkte jag byta bottnar lite försiktigt om det är hyfsat varmt i helgen och bli av med det värsta där, men inte öppna locken ännu. Det borde funka.

Utloggad Örjan Persson

  • Antal inlägg: 100
SV: Rensningsflykt
« Svar #4 skrivet: 25 mar 2010, 22:27 »
Jag byter aldrig bottnar eller rengör dom. Det städningen får bina klara själv. Och det gör dom i dom allra flesta fall också. Vissa städar ut snabbare än andra. Det jag gör är att ta nedfalls prov på ett antal kupor så dom får hjälp med städningen.Men övriga får klara sig själv.
Örjan Persson