Författare Ämne: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum  (läst 36295 gånger)

Utloggad Björn Jacobson

 • Medlem i Biodlingsföretagarna
 • Antal inlägg: 1 500
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #15 skrivet: 30 jan 2009, 21:39 »
Glad åt att det blev litet liv på forumet igen, det var meningen, efter stor tystnad, då vetgiriga nybörjare gick över till Alternativ-forumet
Bra att LN-odlarna kom med i bilden ( Anders och Hedlundarna)
Att det inte är ekonimiskt försvarbart att skifta en stor LN-odling till annat ramformat är nog alla överens om.
Men frågan var närmast  Dadant  eller flera lådor 3/4 Langstrot som yngelrum

Utloggad Lars Hedlund

 • Antal inlägg: 70
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #16 skrivet: 31 jan 2009, 13:15 »
"Men frågan var närmast  Dadant  eller flera lådor 3/4 Langstrot som yngelrum"

Jamenvisst har du rätt Björn! Ibland ilar fingrarna över tangentbordet snabbare än tanken hinner med!  :D

Men vilket svar är att vänta på frågan? Finns det något bra svar? Spelar det någon roll hur vi placerar den ena eller andra lådan på våra kupor? Jag förstår att frågan ställs för det är ju onödigt att uppfinna hjulet igen även om många försöker oupphörligt!

Enligt min erfarenhet spelar det ingen roll för bina hur du placerar dina lådor. Det spelar ingen roll för skördens storlek. Det finns inget som är rätt eller fel. Det som däremot skiljer, fortfarande enligt min egna enkla filosofi, är hur vi på enklast sätt kan hantera våra kupor och bin för maximal avkastning med minimal insats. Om vi får honung beror mest på traktens betingelser, dvs vad som odlas, att vi inte har ökenklimat och att det kommer en rotblöta just innan oljeväxterna skall blomma och att det blir varmt och fuktigt. Då ger vilket rammått som helst en bra avkastning och det är mer en fråga om vi orkar hantera det lådformat vi valt. Och självklart har vi bra bin som flyger även om det blåser!

Jag tycker att vi fokuserar för mycket på rammåttet och för lite på ergonomin. Orkar jag hantera hur tunga lådor som helst även om 30 år? Tror jag inte att jag gör det så spelar det ingen roll om min utrustning är av någon form av världsstandard eller inte eller om den ena lådan eller den andra är bäst som yngelrum eller hur jag blandar. Man får helt enkelt prova sig fram för hitta den egna maximala lösningen (som kan vara värdelös för ens kollega).

Tjalle Tvärvigg!

bidrönare

 • Gäst
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #17 skrivet: 31 jan 2009, 20:36 »
.
Ja vill säga hur gör du för att få nya FÖRETAGSBIODLARE då du tycker att nybörjare skall gå till småbiodlare? Hur tänker du? För mig är självklart det som du som är buckfastodlare har som Första bud att hjälpa andra eller är det löst prat?
Jag är lite men med hos er och tackar för hjälp? TACK och än en gång tack och följer det som ni buckfastodlare har att hjälpa andra med stor glädje fast jag kör med carnica, trots en bedrövlig hemsida men många av er här på forumet verkar vara bra på att dela med sig och det tackar jag för.
Sedan till föregående skrivare så är det frågan om du inte träffar rätt. Jag hjälpsåde med vitklöver och honungsfacelia och fick en regäl skörd av honung trots lågnormal och skördande med enramlyft? Så det gäller att ha drag under lång tid och bra väder så blir skörden jättebra med de bin man har.
Många av er som är STORodlare har mycket att berätta men det skulle vara bra med lite kunskap om er?. T. ex Vilka bin ni har? Hur ni sköter dem? Avvikelser,? en del av era läropengar.?ändringar ni fått göra vissa år som inte kan förklaras??Var ni bor, hur många utebigårdar ni har? vilka drag ni har. Men glöm inte att skriva i forumet NI ÄR FANTASTIGA. Tack vare det ni skrivet är jag med i ert företagsorg.
Sedan kan nog en nybörjare spalt här löst en del av era bekymmer där de under ett visst antal samhällen kunde vara med reda nybörjare frågor vara, eller en stående spalt mee nybörjare-frågor och svar till dem så kom de bort från denna spalt men ibland kommer guldkorn från svaren ändå??
Ni skall ha miljoner tack för svaren under de åren som man kan läsa svaren här. Ni är underbara trots att ni har buckfast? och hjälper nybörjare Det är en stark verksamhet.
Alla kan inte komma till årsmötet? Bor i norr och har lite för lite bin än men varför inte lägga ut en del föredrag på internet till oss andra. Då kan vi vara med(fast jag bor i extrem glesbyggd 100 mb bredband Tack vare några galna västerbottensbor som sökte bredbandspengar från EU så fick vi detta)

Utloggad Jens Larsen

 • Antal inlägg: 767
  • Honungssigillet - sigilletiketter för din honung
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #18 skrivet: 31 jan 2009, 21:54 »
Lars,
En eller två våningar på yngelrummet är i högsta grad en ergonomifråga. Kupas volym och kakyta är sådant som påverkar valet och den egentliga oron med Dadant är att det skulle vara för litet på våren och för högt på vintern.

Svaret jag skulle vara glad att höra vore att det finns erfarenheter av att det funkar fin-fint...

För skattlådor verkar 10x 3/4 eller 10x HLS vara rimligt vid manuell hantering, med lyftkranar har man givetvis större lådor som tex Göran.

Låt oss återkomma till ämnet med vikten av standardiserad utrustning och arbetssätt senare.

Utloggad Björn Jacobson

 • Medlem i Biodlingsföretagarna
 • Antal inlägg: 1 500
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #19 skrivet: 01 feb 2009, 09:46 »
Som Du vet Lars ,är Du en av mina idoler. Alltid vettiga svar, som ofta ger förenkling i biodlingen. Tack för att Du är med och fortsätt låta fingrarna
slinta på tangentbordet. Många har nytta av dina skriverier.

Utloggad Tinna Siljeholm

 • Antal inlägg: 116
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #20 skrivet: 01 feb 2009, 15:23 »
Yngelrummens storlek är i första hand en fråga om kakyta. En produktiv drottning måste ha en kakyta motsvarande minst 2 hel langstroth. Sen kan man ju räkna om dennna kakyta till vilket rammått man vill tex: motsvarar detta knappt 3 lågnormal lådor eller 16 ramar dadant.
Själva driver vi våra bin på 2 norsk vilket är i minsta laget eftersom ca: 30% av samhällena behöver en extra 3/4 langstroth (vi tar all vår honung i 3/4 langstroth)
Det går inte att ha en produktiv drottning på en 12 ramars dadantlåda, kakytan är för liten.
Sambandet; Produktiva drottningar-stora yngelrum-stora samhällen-stora skördar, är en sanning som Farrar visade i sina undersökningar för länge sedan.
MVH Tinna

Utloggad Jonas Lagander

 • Antal inlägg: 259
  • Vargalysters Blogg
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #21 skrivet: 01 feb 2009, 19:27 »
Tinna: Du tycker alltså att man ska ha 4st 3/4 langstroth i yngelrummet om man ska ha detta rammått genomgående?

Föresten... hur passar era skattlådor på norsken? Har ni nån skiva mellan eller?
en som går i motvind samlar aldrig damm!

Utloggad Tinna Siljeholm

 • Antal inlägg: 116
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #22 skrivet: 01 feb 2009, 20:10 »
Nej 3 3/4 langstroth motsvarar 2 hela. Om vi skulle starta upp nu med biodling skulle vi välja 3/4 langstrot med plastramar både till yngelrum och skattlådor. Vi har en plåt på ena kanten av den första skattlådan som täcker glipan mellan norsken och langstroth. Blandade rammått är natuligtvis ingen fördel, men nackdelen är nog mindre än vad de flesta tror.
MVH Tinna

Utloggad Jens Larsen

 • Antal inlägg: 767
  • Honungssigillet - sigilletiketter för din honung
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #23 skrivet: 01 feb 2009, 21:37 »
Utmärkt input från dig Tinna.

Vi verkar faktiskt ha samlat erfarenheter om att en tillräcklig storlek på yngelrummet för en produktiv drottning är runt 360 dm2 kakyta, större behövs inte. De kombinationer som ger denna yta (plus minus 20 dm2) är:

2xL (Langstroth) = 2xLS = 3xF (Farrar=3/4) = 1xF + 1xD (dadant).

Räknar jag bakåt vilken äggläggning detta ger givet att man vill ha 50-60 tusen bin till nationaldagen hamnar man på minst 2200 ägg om dagen fram till 2:e maj. Detta är mycket. Litteraturen nämner 1500 ägg om dagen som medel. Denna uträkning visar på vikten av att ha utökat redan i april. (Kenth-Inge Wallgren Bitidningen 2007:3)

Frågan om 2xF eller 1xD räcker handlar då om vilken bistyrka man behöver och när denna behövs. Nu när jag fått tillfälle att verkligen fundera på detta med hjälp av er känner jag mig trygg med att 1xD inte är helt galet och att jag har möjligheten att toppa med en 1xF (3/4) i maj. Som jag visade i ett tidigare inlägg så är det även ett sätt att göra avläggare. Ynglet och äggen i den lådan bidrar inte förrän tidigast fem veckor senare.

Därför ser jag 2xF eller 1xD som fullt rimliga yngelrum om man är beredd att öka i maj. Supertack till alla ni storfräsare som gett värdefulla inlägg hur ni resonerar och erfarenheter ni haft!

Uträkningen och en sammanfattning av yngelyta för olika kombinationer hittar ni i bilagan (tror man måste vara reggad för att se dessa). PMa gärna om ni behöver förklaring till uträkningarna.

(Uppdatering av kalkylblad, plastram storlek justerad)


Anders Wizping

 • Gäst
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #24 skrivet: 01 feb 2009, 23:17 »
Hej Tinna. Jag undrar om du inte får problem med än massa honung i yngelrummet. Jag använder antingen 2lådor LN eller en 11 ramars Ls. Bara för att slippa det. Här är ju höst rappsen huvud draget jobbigt att hålla på och hand skatta. Har prövat att ha större yngel rum. Men eftersom rappsen blommar så tidigt förra året redan islutet av april så hinner inte DR med och det blir en massa honung i yngel rummet. Ska pröva i någon skogs bi gård och se om det går bättre men där är det sena drag istället (ljung) Och då får man nog plock i alla fall. Gillar inte att stå och borsta.
Vet dom i min trakt som bara har en låda LN bara för den skull men det är för lite i alla fall. då får man jaga dom i trä topparna ;)
MVH Anders Wizping

Lars Andersson

 • Gäst
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #25 skrivet: 02 feb 2009, 12:09 »
Jag har en fråga har endast 8 ramar dadant i yngelrum och får i den omkring 100 kg.
Detta verkar vara lagom.

1. har inget svärmande.
2. mycket lite honung i yngelrummet.
3. stilla byte har skett ett par omgångar jag märker inget men på hösten
     har jag ny drottning ibland, inte varje år.

Ser ni några nackdelar, har mycket snälla och svärmtröga bin.

Kan sticka ner handen utan handske i de kuporna utan stick.
De är också mycket kakfasta, när ja öppnar så är det bara några bin i luften.


Utloggad Tinna Siljeholm

 • Antal inlägg: 116
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #26 skrivet: 03 feb 2009, 07:02 »
Vårt drag tar slut i mitten på juli så det är kanke därför som vi inte har problem med honung i yngelrummen. Anders du har ju massor med bin så jag tror att du säkert har ett antal av dom som skulle behöva större yngelrum. Man måste hitta dom produktivaste drottningarna och ge dom det yngelrum som dom behöver om man vill ha maximal skörd. Du testar i alla fall dina bin på svärmtröghet.
Drottningens äggläggning får aldrig begränsas under april och maj. Det räcker inte bara med stora yngelrum utan skötselmetoderna måste anpassas efter det. Hon får inte spärras av gamalt vinterfoder eller den första nektarn, kolla Lasse Hedlunds skattlådeprojekt.
Med vänlig hälsning Tinna

Anders Wizping

 • Gäst
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #27 skrivet: 03 feb 2009, 08:27 »
Vist har jag sammhällen som nog skulle kunna ha större yngelrum.
Man hitttar alltid en viss procent som har väldigt produktiva drottningar ska prova och ge dom en extra låda. Skattlådor därimot har jag aldrig snålat med. Jag ger dom 4-6 HLS lådor så fort dom börjar fylla yngel rummet. Det kanske är därför som svärmning sällan är några bekymmer.
Runt 10%. Förra året under 10st av 500. Så lite har jag inte haft på många år.
MVH Anders

Karin Olsson

 • Gäst
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #28 skrivet: 03 feb 2009, 10:40 »
Tinna, kan du för en nybörjare förklara lite vad du menar med skötselmetoderna som behöver till, utöver stort yngelrum?

Utloggad Jens Larsen

 • Antal inlägg: 767
  • Honungssigillet - sigilletiketter för din honung
SV: Dadant eller 3/4 Langstrot yngelrum
« Svar #29 skrivet: 03 feb 2009, 12:41 »
Det är först när jag räknade på det som jag insåg vikten av det du skriver Tinna. Bina som drar i juni är från de äggen som lades i april! Vill man ha 60000 dragbin i juni behöver man 60000 ägg i april. Kupor med isolering (tex EPS) hjälper bina att sköta sitt inomhusklimat och borde jämna ut tillväxten.

För att undvika gammalt foder finns det två sätt, att växla lådornas plats (som P-O beskrev) eller att ha ett mindre yngelrum som utökas i rätt tid. Här har dadant+3/4 eller 3x 3/4 sin plats.

Jag är också nyfiken på mer detaljer om Tinnas driftmetod, du kanske kan se det som ett utkast till "mitt biår" i Gadden?!