Författare Ämne: arbeta för bevarandet av nordbin?  (läst 11204 gånger)

Vanja

  • Gäst
arbeta för bevarandet av nordbin?
« skrivet: 19 jan 2004, 16:06 »
Hejsan, jag har tänkt att starta en liten produktion av honung på gården, och skulle vilja be er erfarna odlare om råd.


Vilket bi ger relativt hög produktion och är samtidigt ett av de mindre aggressiva?

Hur många kupor bör man ha om man vill få ihop till exemplevis tre dussin burkar i månaden? (som sagt, det är odling i liten skala det handlar om)

Hur mycket bör man vänta sig att få lägga ut på verktyg till hunungsframställandet?

Mvh Vanja Lindgren

Utloggad Dan Levin

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 332
arbeta för bevarandet av nordbin?
« Svar #1 skrivet: 22 jan 2004, 10:20 »
Hej Vanja

Du skall vända dig till din lokala biodlarförening, alltså SBR, bitillsynsman, eller någon yrkesbiodlare i trakten. Ibland försöker biodlarna få till ett s.k renparningsområde, dvs man avlar en viss ras inom ett begränsat område, detta kan spolieras om man flyttar bin av en annan ras till området.

Dessutom får man inte flytta bin hur som helst, landet är indelat i olika zoner som begränsar flyttning. En flyttning måste alltid föregås av att en bitillsynsman kontrollerar bina. Man kan annars bidra till spridning av sjukdomar och kvalster. Här är en länk till länsstyrelsen, som har har hand om bitillsynen och vet vem som är bitillsynsman där du bor. http://www.lst.se/

Det finns ingen bästa/snällaste biras. Det viktiga är att få personlig kontakt med lokala biodlare, kanske vara med när de jobbar med sina bin och få råd av dem, och att bilda sig en egen uppfattning.

Medelskörden i Sverige ligger på ca 30 kg/år, men varierar stort. Börja hur som helst med två eller tre kupor, inte fler.

En begagnad handvevad slunga kan kanske kosta från 1000 kr. Sedan behövs silar för några hundralappar. Prylar finns t.ex här http://www.joelvax.se/

Viktigt är också att skaffa litteratur. Bin till Nytta och Nöje av Carl Otto Mattson är en ypperlig nybörjarbok.

Lycka till
Dan Levin