Författare Ämne: Röveri på våren?  (läst 10644 gånger)

Utloggad Örjan Persson

  • Antal inlägg: 100
Röveri på våren?
« skrivet: 29 apr 2005, 23:18 »
Hej
Jag undrar över röveri på våren..
Är det stor risk för röveri på våren eller är det något som hör till ovanligheterna.
Jag pratade med ett par som haft bin i många år.
Dom brukade ställa ut ramar med honung som blivit över.
Som bina får ta av.
För dom har det aldrig varit något problem med röveri.
Men är det en metod utan risk eller finns risken till röveri?

//Örjan
Örjan Persson

Utloggad Bo-Göran Nilsson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 311
Röveri på våren?
« Svar #1 skrivet: 01 maj 2005, 22:47 »
Röveri kan förekomma även på våren. Så snart bina kan finna pollen eller nektar i naturen finns ingen risk för röveri. Bina är kloka Varför få problem med andra bin om det finns en chans att få manna utan problem med andra bin. Tänk bara på att fodring från ram från vinterdöda samhällen kan överföra sjukdommar. Själv tar jag och sammanslår sammhällen på våren för att de skall ge honung från vårrapsen. Dåligt ihop med dåligt man vet ju inte varför bisamhällena är dåliga. framförallt inte nu när vi har varroa.  Hälsn BGN.

Håkan Rönnberg

  • Gäst
Röveri
« Svar #2 skrivet: 02 maj 2005, 10:18 »
Att ställa ut foderramar eller slungade ramar så att bin får tillgång till dem är inte tillåtet. Dels sprider man sjukdomar och dels är det risk för röveri.
Huruvida det blir röveri från grannbina beror lite på avstånd, biras (då olika biraser är olika rövningsbenägna) och alternativa dragkällor. Men även om inte grannbina flyger dit blir det lätt röveri inom bigården där de kan fortsätta att röva ut ett svagt samhälle efter att de utställda ramarna är tomma.
Vill man ge foderramar till bina eller ha slungade ramar urslickade måste man ge dem i en skattlåda eller inuti ett ytterhus där andra bin än det avsedda samhället inte får tillgång till dem.