Författare Ämne: Konstgjord Honung  (läst 17132 gånger)

Utloggad Monica Larsson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 335
    • Honungsgården på Bjäre
Konstgjord Honung
« skrivet: 29 jan 2013, 17:03 »
Hej Alla!

Det finns SNI kod för biodling 01499
och SNI kod för Tillverkning av Konstgjord honung 10890

Något som vet vad konstgjord honung är och vem tillverka den? Eftersom det finns en SNI kod för det , bordet finnas en tillverkare också ... eller inte?!

Monica


SNI 2007

Uppslagstext

SNI 2007

Uppslagstext

01499   Biodling och framställning av honung och bivax   47299   Honung, butikshandel, ej i samband med biodling
01499   Honung, naturlig, produktion av   46380   Honung, partihandel, ej i samband med biodling
10890   Tillverkning av konstgjord honung   

Utloggad Thomas Henriksson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 479
SV: Konstgjord Honung
« Svar #1 skrivet: 29 jan 2013, 20:21 »
I Östergötland finns ett företag som häller vatten och fruktos i honungen. Undrar om det kan vare dem som detta gäller?  ;D

Utloggad Kurt Söderman

  • Rolfserud
  • Antal inlägg: 68
    • Rolfseruds Biprodukter
SV: Konstgjord Honung
« Svar #2 skrivet: 30 jan 2013, 10:32 »
Hittade 2 recept på konsthonung från häftet Gamla Kemiskt Tekniska  Recept,
inhandlat för länge sedan Från Claes i Sjön.

Recept 1: 1500 g socker, 525 g vatten, saft av 2 citroner. Blandningen får under omrörning koka 10-15 minuter. Honungsarom tillsättes när blandningen svalnat.

Recept 2: 1500 g socker, 750 g vatten, 3 liter kärnmjölk. Sockretupphettas till kokning i vatten och skummas. Kärnmjölken tillsättes under ständig omrörning.
I vattenbad avdustas blandningen tills den väger omkring 2000 g. Honungsarom tillsättes.

Kan det vara något för oss BF:are???

Kurt Söderman
Rolfseruds Biprodukter

Utloggad Martin Nehmann

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 62
SV: Konstgjord Honung
« Svar #3 skrivet: 31 jan 2013, 08:31 »
Kunsthonig fanns länge i Tyskland, från 30-tal till tidigt 70-tal som billig alternatv till honung. Sen länge får det inte kallas så, heter "invertzuckercreme" idag. Inga bilder på bin eller bikupor får finnas på förpackningen.
Man kokar socker med citronsyra till en sorts "Bifor" och blandar merparten (minst 50%) med stärkelsesyrap (max 38,5 %). Man smaksätter med arom eller ca 10 % honung. Kristalliserar inte. Används i större skala till indusribakelser och till fyllning av praliner.

Utloggad Calle Regnell

  • Antal inlägg: 274
  • Honungsförsäljning pågår
    • Honungsringen
SV: Konstgjord Honung
« Svar #4 skrivet: 01 feb 2013, 10:27 »
Företaget i Östergötland kan inte hälla vatten i sin honung för då skulle all honung jäsa!  De tillsätter fruktos vilket gör att honungen inte kristalliserar. Acaciahonung är en naturlig flytande honung med hög fruktoshalt t ex.

Jo det finns företag som tillverkar konstgjord honung. De utgår från vanligt socker eller en nedbruten stärkelse och får en produkt med  honungsliknande konsistens. Sedan tillsätter de honungarom till angenäm styrka o smak! Detta används sedan inom industrin som råvara i produkter där honung passar! Honungsringen har letat efter sådana förfalskningar men inte hittat något i konsumentförpackningar. Det kan finnas i industrimat men det är mycket svårare, för att inte säga omöjligt  att kontrollera.

Calle R

Utloggad Thomas Henriksson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 479
SV: Konstgjord Honung
« Svar #5 skrivet: 01 feb 2013, 19:31 »
Hej Calle!

Det är möjligt att mitt minne sviker mig, men jag hade bestämt för mig att de häller i fruktos och en liten andel vatten i "Flytande för latmaskar"?

mvh