Ja man kan faktiskt tvivla på om projektet som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap finansierar verkligen vill ta reda på vilka effekter klotianidin kan ha.
På jordbruksverkets hemsida står det att projektet ska omfatta:
”I projektet ska vi undersöka hur neonikotinoiden klotianidin påverkar honungsbin och humlor.”Från projektet har man vid alla tillfälle framhävt:
”Resultaten i sig kommer svårligen att kunna ifrågasättas!”
”Vi har bra förutsättningar för att kunna dra viktiga slutsatser!”
”Mycket hög kvalitet i projektgruppen”
”Genomförande planerna har diskuterats med några av världens ledande forskare ”
Men den 14 november publicerades det kritik av Bengt Nihlgård på ett examensarbete (Neonicotionoids and honey bee health, SLU, Uppsala, 53pp).
Detta examensarbete har använt viss information får det stora projektet om neonikotinoiden.
http://www.biodlingsforetagarna.nu/kritik-angaende-undersokningar-avseende-patogener-hos-honungsbin/Slutsatserna man kan dra av kritiken är att man i projektet valt att ta bin som inte fötts upp på pollen och nektar som innehåller neonikotinoiden för man har provtagit fel bin vid fel tillfälle.
Att detta är fallet och att en sådan utformning av försöket gör att man kan ifrågasätta om man verkligen vill ta reda på konsekvenserna av neonikotinoider på bin.
Det här handlar om att metoden för provtagningen på hur neonikotinoider påverkar bin är felaktig.
Är försöket felaktigt upplagt blir resultated det samma.
Jag anser att det är viktigt att alla försök ska ha vetenskaplig grund, hur ska vi annars få sanningen?
Så frågan är:
Har man det bästa vetenskapliga upplägget i det här försöket för att ta reda på sanningen på hur neonikotinoiden klotianidin påverkar honungsbin?
CG