Författare Ämne: Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??  (läst 37950 gånger)

Utloggad Örjan Persson

 • Antal inlägg: 100
Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
« Svar #15 skrivet: 13 mar 2006, 21:12 »
Det lilla som jag har läst om plastramar att bina inte är lika pigg på dessa.
Men det är kanske fel.
Det finns inte så mycket skrivet om det heller.Vad jag känner till.
Och det är ingen i min närhet som använder plastramar vad jag vet.
Men du kanske har en annan erfarenhet av dessa Dan?
Använder du plastramar till dom flesta av dina kupor eller är det i begränsad utsträckning?
Behandlas dom på något vis innan dom används första gången?

//Örjan
Örjan Persson

Olof Laurin

 • Gäst
Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
« Svar #16 skrivet: 13 mar 2006, 21:32 »
Plastram+vax eller plastram+plastmellanvägg?

Utloggad Örjan Persson

 • Antal inlägg: 100
Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
« Svar #17 skrivet: 13 mar 2006, 22:37 »
Plastram med plastmellanvägg menade jag.

//Örjan
Örjan Persson

Utloggad Dan Levin

 • Medlem i Biodlingsföretagarna
 • Antal inlägg: 332
plastram
« Svar #18 skrivet: 14 mar 2006, 07:57 »
Jag använder Pierco helgjutna svarta plastramar, men bara till en liten del, på försök. Än så länge är det allra mesta trä.

Bina bygger ut plastramarna sämre, ja, och bör därför rollas med smält vax innan första användningen. Bina bygger dock ut dem bra när det är bra drag. Att sätta en låda outbyggda plastramar som första skattlåda är nog ingen bra ide. Men det funkar ju dåligt att sätta på en låda med bara mellanväggar som första skattlåda också.

Jag har inte gjort några tidsstudier, men om man lägger ihop kostnaden för träramar, klammerpistol, klammer, tråd, häftklammer, vaxrensning, vaxvalsning och fraktkostnader,  plus valfritt antal hundra kronor i timmen för arbetet, så är jag övertygad om att det blir billigare att bara packa upp plastramarna ur kartongerna och rolla på smält vax.

Dan Levin
Björnlunda

Mats Jedmo

 • Gäst
Plastram
« Svar #19 skrivet: 14 mar 2006, 08:24 »
Finns det någon lösning på detta med plastramar om man får ljunghonung , förutom att använda en Sjölies för den kostar många kronor ?

Utloggad Ove Kaye

 • Antal inlägg: 110
  • Dalslandshonung
Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
« Svar #20 skrivet: 14 mar 2006, 09:54 »
Hej på er
Här kommer lite erfarenheter av plastrammar från mej som jag då endast har använt i skattlådorna, pga att jag inte har sett till nån bra metod att rengöra plastramar som varit i yngelrummet.
I 5 år har jag nu använt 3/4 langstroth helgjutna plastramar (pierco) och har idag plastramar i ca 70% av mina skattlådor till 300 samhällen.
Obehandlade plastramar bygger bina inte, utan man måste rolla på ett tunt lager med smält vax först, sedan bygger bina lika bra som på en mellanvägg. Enligt tillverkaren skall det också funka med att doppa ramen i sockerlösning för att få bina att bygga, jag har inte provat så jag vet inte om går.
Att få en hel låda med plastramar utbyggda har i alla fall hos mej inte varit några problem, jag har aldrig blandat utbyggda och inte utbyggda utan alltid kört hela lådor.
Fördelar, om man endast använder ramarna i skattlådorna så behöver man antagligen aldrig göra nått med dom i framtiden, på 5 år har inget hänt, hur det är om 15 får vi se.
Aldrig en ram som går sönder i avtäckning eller vid slungning, för mej som nästan alltid har en del ljunghonung har det blivit mycket bättre, då jag nu kan köra hur hårt jag vill, ramen går aldrig sönder.
På grund av att plastramen har mycket tunna lister runt om så är det mellan 15-20% mer kakyta på en sådan ram jämfört med en vanlig träram, vilket betyder att jag kommer att få slunga 15-20% mindre ramar.
 Bina har som jag tidigare nämt ingen lust att bygga ut obehandlade plastramar, därför bygger dom heller inte ihop och kittar fast plastramarna som dom gör med träramar.
Nackdelar, har jag inte hittat några inte ens priset, dom kostar ca 10-12:- beroende på dollarkursen och då får man en ram som antagligen håller hur länge som helst och som inte behöver smältas ur.
Träramen kostar ca hälften med vax, men med ursmältning och omtrådning av ett antal sönderslungade sådana ramar så blir prisskillnaden enligt mej ingen nackdel.
LPs biodling säljer Pierco plastramar.
Ha det gött
Ove Kaye
Ånimskog
Välfärd är att leva på andras arbete

Utloggad Freddy Duwe

 • Medlem i Biodlingsföretagarna
 • Antal inlägg: 979
Ramar med skåror och ramar utan avstånds-stift??
« Svar #21 skrivet: 15 mar 2006, 09:14 »
Jag tror att jag har provat allt. Resultatet har alltid blivit att jag återgått till trådade ramar. Även efter att jag numera uteslutande använder HLS-ramar. Använder man rostfri tråd till HLS-ramarna, då sitter nästan alla trådar kvar efter ursmältning och desinficering. Det är bara att sträcka trådarna med trådsträckarverktyget och så löda i nya mellanväggar.
Det går problemfritt att slunga all sorts honung. Låt vara att någon nybyggd kaka går sönder i slungningen, men det blir inte fler än högst 10 på en hel säsong.
En sak som jag inte har prövat ännu är helgjutna plastramar. De tror jag kan vara det enda verkligt bra alternativet till trådade träramar. Tyvärr har jag ännu inte sett att de finns i HLS.
Jag har tills vidare fortfarande avståndsstift på mina ramar, men jag tror att det skulle gå ganska bra även utan dem, därför att de flesta HLS-lådor som jag använder saknar rambärarlist. Det kräver att man fixerar ramarna till önskat avstånd mellan dem och att kuporna står på något så när plant underlag. Efter någon dag har bina byggt fast ramarna så pass, att de sitter även om man bär och flyttar på lådorna. En annan fördel med att slopa rambärarlisterna är att man slipper skräpet i springan bakom dem och det blir lättare att hålla rent.
Rambärarlister med fixerade avstånd för ramarna tycker jag inte alls om. Då blir jag bunden till att hålla ''rätt antal'' ramar i varje låda. Ibland vill jag t.ex. ha en ram mindre i skattlådorna än i yngelrummen. Om man skulle vilja använda spärrbox blir det också problem. Kort sagt, de ger ingen möjlighet till flexibilitet.