Författare Ämne: Rekommendation från jordbruksverket om vaxinlämning  (läst 15935 gånger)

Utloggad Dan Levin

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 332
Rekommendation från jordbruksverket om vaxinlämning
« skrivet: 03 apr 2003, 09:05 »
Gunilla Ideström på Jordbruksverket låter hälsa följande:

Enligt Bisjukdomsförordningens 8 § får vaxkakor och avfall av sådana skickas till omsmältning under tiden den 1 oktober till den 31 mars utan att bitillsynsman utfärdat flyttningstillstånd.

Många biodlare har i år rapporterat in en onormalt stor vinterdödlighet bland sina bisamhällen och det innebär att antalet ramar som ska smältas om och rengöras är större än vanligt. Det kan för en del biodlare ha inneburit att man inte hunnit med inlämning av ramarna till omsmältning före den 31 mars 2003.

Även efter den 31 mars får vax och ramar flyttas, men då krävs bitillsynsmans flyttningstillstånd. Ett flyttningstillstånd kräver en besiktning av bisamhällena. Eftersom det finns lite (eller i en del fall inget) biyngel på våren blir en traditionell besiktning av ett bisamhälle emellertid inte meningsfull.

Jordbruksverket anser att det är större risk för spridning av amerikansk yngelröta om använt vax i större omfattning förvaras över hela biodlingssäsongen fram till 1 oktober, än om väl förpackade vaxtransporter för omsmältning tillåts fram till och med den 30 april 2003.

Jordbruksverket kan inte besluta om att förlänga den tid som anges i Bisjukdomsförordningen, men kan i stället rekommendera bitillsynsman att ge flyttningstillstånd utan besiktning men med instruktioner om hur ramar och vax ska förpackas så att bin inte kan komma åt dem. Flyttning för omsmältning utan att besiktning görs bör ej heller ske senare än den 30 april 2003.

Varje biodlare bör naturligtvis också ta kontakt med respektive vaxfabrikant och fråga om de är villiga att ta emot vax efter den 31 mars.

Utloggad Bo-Göran Nilsson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 311
Rekommendation från jordbruksverket om vaxinlämning
« Svar #1 skrivet: 03 apr 2003, 10:27 »
Töreboda tar imot fram till påsk. Ring och anmäl hur mycket du har.
Tag kontakt med Bitillsynsman för ett tillstånd för förflyttning av ramar från döda bisamhällen till vaxindustrin.
Har bitillsynsmannen inte hunnit fått medelande om detta. Skriv ut brevet från SJV. Finns också under nyheter på hemsidan.
BGN.