Andreas, vill du förklara det där med socker och nosema...?
--
P-O
Bina behöver som bekant spjälka sockret till enklare sockerarter. Det gör även vi människor. För att klara av detta behöver de ett enzym som de själva producerar - enzymet kallas invertas, och samma sak gäller även oss människor.
Höstbina kan enkelt framställa detta enzym genom att ta av sina proteinreserver.
Efter vintern har bina svårt att producera detta enzym eftersom de inte har några proteinreserver att ta av. Då blir deras ämnesomsättning lätt överbelastad, och har de en vilande nosemainfektion kan den lätt blomma upp.
Honung (och även sockret som gavs i höstas som vinterfoder) är ju som känt redan inverterat, och då behövs ej någon ytterligare spjälkning.
Sedan finns det ju enkla sätt att motverka nosema, men det är en annan sak.
Och så kan jag hålla med dig att det verkar ha gått mycket vinterfoder, kuporna känns lätta i bigårdarna så visst kan det behöva fodras. Jag gav 20 kilo i höstas här i sydsverige. Alla samhällen utom ett drog ner allt. Får nog gå upp till 24 kilo till hösten.