Jag bedriver yrkesbiodling 2 dagar i veckan under säsong. Fasta dagar som regel, men även kvällar tas i anspråk vid Drottningodling osv.
Tjänster för slungning, ympning och burkning köps in av olika kollegor.
För mig är det avel av Buckfastbin, Försäljning av Drottningar och avläggare, uthyrning av bisamhällen, pollineringsuppdrag och försäljning av honung som är intressant. Vem vill slunga honung in på småtimmarna..?
Övrig tid av arbetsveckan, likaså heltid under vinterhalvåret, bedriver jag i mitt fin-snickeri konsultuppdrag åt några olika byggbolag, samt monteringar av kök. Leveranser av honungen till butik sker på "fritiden" året runt.
Om man inte alls flyttar sina bisamhällen, bedriver försäljning av Drottningar etc, så klarar man runt 100 samhällen på en dag i veckan är min uppskattning. (Slungningen borträknad)
Administrationen av yrkesbiodlingen tar väl uppskattningsvis 30 minuter i veckan inklusive bokslut och deklarationer osv för min del.
Jag har en god timpeng i snickeriverksamheten, men de nedlagda timmarna i biodlingen ger ca 1,5 ggr de pengarna då jag jämför.
Men det finns en hållhake: Hade jag inte haft de bin jag har idag, så hade den faktiska timpengen sett helt annorlunda ut. Det är skillnad på riksgenomsnittet för ett bisamhälles honungsskörd per år, eller att ha den tredubbla skörden, samtidigt som man får in hyra för samhällena och samtidigt kan knycka bimassa till försäljning av avläggare och samtidigt bedriva Drottningodling..... Att besöka en bigård och skörda halvtomma ramar eller ett fåtal lådor, det kostar som bekant i princip detsamma som att skörda många välfyllda lådor.
