Forum för yrkesbiodling

Biodling => Allmänt om Biodling => Ämnet startat av: Tinna Siljeholm skrivet 27 feb 2010, 15:14

Titel: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Tinna Siljeholm skrivet 27 feb 2010, 15:14
Vi har kollat foderförådet hos våra bin. Vet att vi ger dom något för lite vinterfoder (en biforhink) det är därför vi alltid kollar dom så tidigt. Nu såg vi något som vi inte kan förklara. I höstas invintrade vi för första gången 40 samhällen på 3/4 lanstroth med nytt material och vax. I övrigt har dessa hanterats lika som alla dom andra som bor i halvruttna norsk lådor med 25 år gammalt vax. Av lanstroth samhällens var hälfter nära svält och dom flesta var också ganska oroliga. Skillnaden mot våra gamla kupor var slående, där hittade vi bara högst 5% som svalt och alla var väldigt lugna trots att vi störde dom. Enda skillnaden förutom det nya vaxet och plastramar är tak isoleringen (2.9cm hård frigolit) norsksamhällena har 4cm mjuk frigolit under ett plåttak.
Varför denna skillnad?????
MVH Tinna och Östen
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Jens Larsen skrivet 27 feb 2010, 15:34
Jag spekulerar i om inte taken är den stora skillnaden. De tunna och hårda (dåligt k-värde) taken med påliggande snö gör dem kallare än väggarna. Då kommer kondens att bildas där och inte på botten och väggarna. På väggarna rinner det ner och på botten vädras fukten sedan ut.
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: David Wemmert skrivet 27 feb 2010, 16:28
Berätta mer om hur ni gjort.
Är det 2st 3/4 lådor?
Invintrade ni direkt på outbyggda plastramar med 1 hink bifor?

Isåfall gick ju mycket av fodret åt redan vid invintringen för utbyggnad av ramarna.

Men det var kanske redan utbyggt vid invintringen?
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: P-O Gustafsson skrivet 27 feb 2010, 17:00
Det är ett känt faktum att bina föredrar gamla svarta kakor före nytt vax. Vad som kanske inte är så känt här är att de också övervintrar bättre på de gamla ramarna. Samma med kalkyngel på våren, det blir mer i nytt vitt vax än det gamla svarta.

Kunde vara ett lämpligt försöksprojekt att finna ut varför, och hur vi optimerar övervintringen.

--
P-O
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Tinna Siljeholm skrivet 27 feb 2010, 17:25
Langstroth samhällena övervintras på 3 3/4 lådor med utbyggda ramar, absolut aldrig några kakmellanväggar i yngelrummen, några svaga avläggare på 2 lådor. Ja vi vet att bina föredrar mörkt vax men det här indikerar ju att det blir en mycket ökad foderförbrukning. Förut har vi trott att det inte har någon betydelse om vaxet är nytt eller gammalt men det här tycks ju indikera att nytt vax är direkt skadligt i yngelrummen på vintern (även de samhällen som hade kvar foder var oroligare och mer lättstörda) Det där om kalkyngel lät ju spännande, eftersom vi alltid får höra hur sjuka våra bin är eller snart kommer att bli för att vi inte byter vax, var har du läst det P-O?
Vi har sett på avsmältningen att värmeförlusterna är större i dom nya kuporna pga sämre isolering. Däremot ser kondensmönstret likadant ut i dom nya och dom gamla.
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: P-O Gustafsson skrivet 27 feb 2010, 18:30
Att nytt vax är sämre för bina är välkänt bland biodlare i USA och Canada. Jag läser BEE-L regelbundet och lär mig mycket där om storskalig biodling, ofta i liknande klimat som vårt. Sen har jag själv sett det hos mina bin. Ofta byter jag vax genom att sätta en hel låda nyutbyggda ramar överst vid invintring. Bina tycker inte om det, fyller först bottenlådan med foder. Sen sitter de helst där nere över vintern och går mera tveksamt upp på våren.

Det är möjligt att mantrat från våra forskare har nån betydelse för minskad sjukdoms-frekvens, men jag har ännu inte sett nån oberoende undersökning som bevisar att vaxbyte är så värdefullt. Vad som är helt klart är att vaxbytet kostar i form av sämre övervintring och lägre skörd, förutom direkta kostnader för bytet.

Har du kalkyngel i nåt samhälle, var finns det då? På gammalt eller nytt vax? Kolla nästa gång och döm själv....

Men vi har ett annat problem som kommer att påverka oss framöver. Det är de rester av fluvalinat som lagras i mellanväggarna. Det är ju fettlösligt och stannar i vaxet. Här kan vi ha en tickande bomb!

--
P-O
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: fgilljam skrivet 27 feb 2010, 19:03
Det är möjligt att mantrat från våra forskare har nån betydelse för minskad sjukdoms-frekvens, men jag har ännu inte sett nån oberoende undersökning som bevisar att vaxbyte är så värdefullt. Vad som är helt klart är att vaxbytet kostar i form av sämre övervintring och lägre skörd, förutom direkta kostnader för bytet.
Finns det några oberoende [vetenskapliga] undersökningar som understödjer detta "helt klara faktum"?

Det är naturligtvis mycket värdefullt att lita på etablerade biodlares erfarenheter men jag är ändå försiktig med att bara godta sådant som framställs som helt självklara faktum utan någon hänvisning till faktiska data.
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Carl Georg Lie skrivet 27 feb 2010, 19:19
Lite undersökningar som stödjer resonemanget.

CG
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: P-O Gustafsson skrivet 27 feb 2010, 19:45
Problemet är att forskningen oftast inte tar hänsyn till ekonomiskt resultat. Var är de ekonomiska utvärderingarna av föreslagna åtgärder? Finns det någon forskare här som över huvud bryr sig om det? Jag har i vart fall inte mött nån ännu.....

--
P-O
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Anders Wizping skrivet 28 feb 2010, 06:21
Det kanske forklarar varfor jag nastan har blivit av med kalkyngel i dag.
Hade stora problem med det nar jag fortfarande bytte vax.
Kunde ligga hogar utanfor flustren. Vet att jag provade att sla over dom pa mallanvaggar och fick det resultatet du skrev.
Tack for dom uppgifterna har undrat lange varfor det bara forsvann.
MVH Anders Wizping
Phuket.
Nu ska jag ta en Tiger beer i varmen ;)
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Björn Herbst skrivet 28 feb 2010, 06:45

Tinnas problem är väll en fodefråga; Var det helt nytt yngelrum eller hade det byggt ut under sommaren? 1 bifor lär ju bara räcka till att bygga ut en stund, inte att lagra överskott.
Tinnas mångåriga erfarenhet border ju iochförsig täcka in detta.

Vaxomsättningen finns ju i diverse trådar. Ackumulering av restsubstanser påtvingar borttagnin av av ex apistanbehandlade yngelrumramar efter något schema. "Bakgrundsläckaget" av flauvalinat höjs ju år från år i både köpta mellanväggar och eget vax annars. Varroans tålighet höjs likaså(det finns ju variationer inom varroastammen oxå).
Vad som är rationellt och företagsekonomiskt smidigt är tyvärr inte samma sak som långsiktig riskreducering. Mina bin i min växande biodling sover gott på sina nyutbyggda ramar.20-25 kg foderlösning .

Så natursvärmar har övervintirngsproblem? som sagt ny tråd!
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Tinna Siljeholm skrivet 28 feb 2010, 07:49
Så här är det. 2009 satte vi över 2 bigårdar på utbyggda lanstroth lådor, efter mycket bök och elände var det klart före midsommar. Dom gav lika mycket honung som alla dom andra samhällena. Sedan skötte vi dom på samma sätt och invintrade  med en biforhink, vi skattat hellre aldrig honung från yngelrummet.
Utan att tänka på det har vi gjort ett jämförande experiment mellan gammalt och nytt vax, resultatet visar att nytt vax ger en sämre övervintring.
 Vi har inte sagt något alls om restsubstanser i vax utan det ända vi har påstått är att nytt vax gör att dom sitter oroligare och förbrukar mer foder. Vi har inte heller sagt något om att man inte ska byta vax om man nu vill.
Vad menar du med natursvärmar? Vad har det med det här och göra?
MVH Tinna och Östen

Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: P-O Gustafsson skrivet 28 feb 2010, 09:00
Tinna, har ni andra bottnar på Langstroth? Tänkte på ventilationen. Den vanligaste orsaken jag funnit till brusande bin så här års är syrebrist. Nu har nätbotten fyllts med nedfallna bin och bara flusteröppningen återstår. Är det kallt så kondenseras den fuktiga luften från kupan i öppningen och en ispropp bildas. Det händer nu på en del av mina samhällen,har jag sett.

--
P-O
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: fgilljam skrivet 28 feb 2010, 15:46
Lite undersökningar som stödjer resonemanget.

Tack CG - fast det gör de inte alls.

För det första var det bara en av artiklarna (Effects of of comb age on honey bee colony growth and brood survivorship från Journal of Apicultural Research) som faktiskt var en vetenskaplig undersökning, och den visade på motsatsen; att man får fler, större och friskare bin från nya vaxkakor. Citerar deras slutsatser:

Citera
Over three years of field study, honey bee colonies housed on new comb had a greater area of total brood, a greater area of sealed brood, and higher weight of individual young bees. Brood survivorship was the only variable significantly higher in old comb. The bulk of the evidence suggests that new combs optimize overall honey bee colony health and reproduction. These findings suggest that beekeepers should eliminate very old brood combs from their operations.

New vs. Used Bee Equipment tycks mest gå ut på att man inte ska ge bina för mycket mellanväggar att bygga ut, och att man när man startar nytt ska ge dem minst 80% utbyggda ramar, helt enkelt därför att det kostar väldigt mycket tid och energi för samhället att bygga. Skillnaderna mellan nya och gamla utbyggda vaxkakor är däremot mycket små.

I The Biology and Management of Colonies in Winter hittade jag ingenting om nya vs gamla vaxkakor.

I vilt tillstånd överlever bisamhällen sällan mer än sex år, sedan dör de vanligen av naturliga orsaker och resterna bryts ned av vaxmott och andra nedbrytande organismer. Det naturliga förloppet i ett vilt bisamhälle är dessutom att yngelklotet flyttas nedåt till nytt vax. Jag är av dessa skäl mycket skeptisk till att bin mår bättre på tio år gamla svarta kakor än nybyggt vax. Möjligen föredrar de ett mellanting, men att aldrig byta vax i yngelrummen är åtminstone enligt ovanstående vetenskapliga studie förmodligen bina till skada.
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Björn Herbst skrivet 28 feb 2010, 15:52
Hej Tinna

Jag kommentrade från hela tråden. Det börjar ungefär vid komentar 6.

Vaxhanteringen och restsubstanser tar vi någon annanstans. Natursvärmar däremot;

Kopplingen till natursvärmar och i vårat sammanhang skaksvärmar/paketbin är attd e första vintern invintrar på förhållandevis ljust vax, eller hur.  Kontentan av era olika iaktagelser med oroliga bin på ljusare kakor och borde visa att paketbina tex också skulle kunna visa dylikt beteende.  Då väcks frågan; Hur många yngelomgångar behövs för att bina skall sitta lugnt?
En biodling i tillväxt har ju nästan bara nytt vax i en stpr del samhällen (jag utökar med skaksvärmar pga av det passar mig)

mvh B
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Tinna Siljeholm skrivet 28 feb 2010, 17:26
Vi har samma bottnar på Langstroth och norsk, spärrgallerbotten av egen konstruktion. Eftersom det här är första gången vi bygger över till lanstroth så får vi nog vänta några år inna vi kan ha någon åsikt om hur mörka kakorna ska vara. Det enda man kan göra för att kompensera för det nya vaxet är ju att ge dom mera foder.
MVH Tinna och Östen
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Jens Larsen skrivet 28 feb 2010, 20:13
Enda skillnaden förutom det nya vaxet och plastramar är tak isoleringen (2.9cm hård frigolit) norsksamhällena har 4cm mjuk frigolit under ett plåttak.

Om ni fortsätter bytet av rammått nästa år kan ni kanske prova att lägga en 30 mm EPS (S80) skiva under taket på hälften, de skivorna kostar ca 20 kr och räcker till två tak.

Den kanadensiska artikeln (winteringpdf.pdf) CG postade är mkt bra, den tar bland annat upp kondens.
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Lars Hedlund skrivet 28 feb 2010, 21:19
Go kväll!
Ber att få instämma med P-O, Östen, Tinna mfl. Bina trivs och övervintrar bäst på gammalt vax. Vad gäller kalkyngel är min erfarenhet densamma dvs mindre utbrott av kalkyngel på gammalt vax. Kalkyngel har jag nästan bara sett när jag fallit för frestelsen att köpa in del olika linjer av buckfast från olika odlare i landet.

"Men vi har ett annat problem som kommer att påverka oss framöver. Det är de rester av fluvalinat som lagras i mellanväggarna. Det är ju fettlösligt och stannar i vaxet. Här kan vi ha en tickande bomb!" säger P-O.

Detta är en sanning med modifikation har jag fått lära mig. När vi (Ultuna/Fries och bla jag) höll på som värst med diverse olika varroaförsök här på ön så kom vi att diskutera nytt kontra gammalt vax. Då fick jag lära mig av Fries att gammalt vax nästan inte innehåller några restsubstanser av pyretroidbehandling. Detta beror på att en gammal kaka nästan inte har något vax kvar i sig utan mest består av gamla kokonger och i detta anrikas inte några restsubstanser från pyretroidbehandlingen. Detta går ju stick i stäv mot vad vi uppmanas att göra så det kanske är därför det inte blvit mer känt!

Några cm hit eller dit som takisolering tror jag inte har någon som helst betydelse. Bin övervintrar bra utan någon som helst isolering om betingelserna är dom rätta dvs gott om foder, starkt samhälle och att dom har någon form av vindskydd så att stormen inte drar rakt in i kupan/sockerlådan eller vad det är. Och gärna gammalt vax!

/ÖLarsTitel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Klims skrivet 28 feb 2010, 23:00
Det jag tanker pa ar amerikansk yngelrota t.e.x. (engelsk tangentbord). Dessa sporer overlever i aratal och tal varme upp till over 120 grader. Med tanke pa att vi fortfarande har denna sjukdom i sverige sa kommer jag alltid successivt byta vax i mina kupor.  Jag expanderade fran 2 till 8 kupor forra aret och har alltsa inte haft gammalt vax att ge kuporna, idag levde samtliga 8. Det jag daremot tror som andra har varit inne pa ar t.e.x kondens(fel isolering), doda bin i vagen, varroa och forlite foder som ar huvudproblemen.

Tradskaparen gav sina bin en Biforhink, jag ger dem 18 kg socker varfor lata dem svalta? Nu med 4-5 dm sno kommer nog varen sent dessutom.

/Hakan B.
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Olof Laurin skrivet 24 mar 2010, 22:43
...Enda skillnaden förutom det nya vaxet och plastramar är...
Plastramar borde leda kyla effektivare från ramens kanter in i klotet än vad rena vaxramar gör eftersom de har en större massa i centrum av ramens längdledd. Jag har dock inte sett något skrivet om detta, så jag vet inte om det är så i verkligheten.
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Göte Lasses skrivet 26 mar 2010, 19:29
Det jag tänker på av egen erfarenhet är att bina har mycket svårare att bygga ut plastramar ( i mitt fall nordwabe på lågnormal och duralgit på 3/4 langstroth) men vad jag förstår så hade ni utbyggda ramar som ni invintrade på

Göte Lasses
Titel: SV: Svält i bisamhällena
Skrivet av: Lars Andersson skrivet 26 mar 2010, 23:17
Om jag inte minns fel så är plast en isolator, borde gälla värme också.