Forum för yrkesbiodling

Biodling => Allmänt om Biodling => Ämnet startat av: Torbjörn Jacobson skrivet 03 mar 2011, 11:03

Titel: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Torbjörn Jacobson skrivet 03 mar 2011, 11:03
Hitta detta på nätet som jag tycker verkar toppen.
www.beetight.com
 
Fungerar med iphone android och dator. Endast 15 dollar för ett års annvändning, låter nästan för bra för att va sant.
Finns gratis test version dock Max 6 smh

Någon mer som testat?

Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Thomas Rafstedt skrivet 03 mar 2011, 18:17
Ja, nu måste jag väl köpa mig en sån där flott telefon eller ipad. Verkar vara användbart när man satt sig in i hur upplägget är. Kan "EAN"-märka kuporna och läsa av med mobiltelefonen - intressant!
Thomas
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Rolf Magnusson Tranhult skrivet 03 mar 2011, 18:21
Jo det verkar lovande men varför blandar de svenska och engelska?
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Jens Larsen skrivet 04 mar 2011, 00:00
"De"? Rolf, det är en person som gillar att programmera på sin fritid. Det skapas massor av bra applikationer på detta sättet. Sedan har han säkert fått lite hjälp med att översätta sidorna. Erbjuder du dig att översätta resten får du säkert en licens som tack.

P-O testade en liknande app till sin palmpilot och skrev om det i Gadden 2003-1, han var nöjd, vet inte inte om han fortsatte med det.
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Jens Larsen skrivet 04 mar 2011, 00:04
Thomas, de koderna heter QR och börjar bli vanliga. Jag har skrivit ett post-script program som gör sådana som klisterettiketer med den text/info du vill ha. En frimärksstor QR innehåller ca 50 tecken.
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Björn Herbst skrivet 04 mar 2011, 07:33
Ett NP-projekt? Pc/androidprogram för management i bigården?  Gäller bara att hitta lämplig sköljtålig apparat. Min Xperia x10 är inte det...
Det danska pcprogrmmet är bra, men klarar ej Vista. Den vore en bra grund. Har du sett den, Jens?

Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Torbjörn Jacobson skrivet 04 mar 2011, 08:36
Hej på er

Skit i koderna kolla programmet det är ju färdigt här behöver man ej något NP proj. Kostnaden för upp till 1000 smh är endast 15 dollar /år. Utveckling och anpassning sker kontinuerligt.
Smart att det ej är en app utan webb baserat.
Tolkar jag rätt att det det går att göra inspektioner även om man ej har kontakt med nätet?
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Björn Herbst skrivet 04 mar 2011, 08:48
ja den skall gå fristående. Jo, den känns förvisso rätt. Om någon har American Beee Journal eller om det var Bee Culture förra året så skall det tydligen ha varit en artikel om den eller tom flera olika alternativ?
Jo jag är sugen.
Men, arbetsprocessen i bigården när det gäller noteringar kan nog bli lite tidsödande med en androidtelefon. textknackandet är inte optimalt.
Papperskluddande och sedan anteckningar vid PCn kan vara smidigare fast då tappar man nog vinten av att använda kodläsaren. En bärbar med trådlös uppkoppling i bilen kan vara smidgt i såfall. Kombinerat med kafferast innan nästa bigård..Nej, jag räknar inte på tid per smh. Kvalitet före kvantitet.
Någon som använder programmet idag? Andra programanvändares erfarenheter; P-O , Thomas dahl? Hur gör de med +400 smh?
Är papper och pärm det vanligaste? Excel?
Alla dessa frågor! ;D
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Jens Larsen skrivet 04 mar 2011, 09:28
Björn, en sak jag uppskattar med biodlingen är att jag slipper fippla med krånglande datorer.

Jag lägger en sten på taket på dem som behöver något mer arbete (eller ställer tegelstenen på högkant), de elaka får ett svart häftstift (2 st=avveckla snarast, ev spärrgaller i botten om det är parning på gång), de jag gillar ett grönt häftstift, avelskandidaterna har gula/blå/röd. Sedan skriver jag en daterad "arbetsorder" till mig själv som jag oftast slarvar bort. Någon gång skaffar jag mig en stor tavla hemma med spikar på så jag kan "pinna" upp ordrana på, någon gång senare... Detta funkar utmärkt för mina ca förtio samhällen, skulle säkert skala upp till ett hundratal.

För inventariehantering skulle jag kunna tänka mig att jobba med streckkoder. Om jag sålde annat än bruksdrottningar kan jag se vitsen med datorstöd.

Under kaffepausen lyssnar jag på fåglarna och efter tar jag en tupplur i gräset, det kan förklara varför jag får så mycket fästingar.
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Björn Herbst skrivet 04 mar 2011, 09:39
Jodå, tegelstenskoden fungerar bra såvida inte orädda fritidsmänniskor strular till det..Surisarna lär man ju hitta igen=). Det är en intern kamp mellan mitt "teknikfreak-ording och redaperson" och "simplifiera-göra rätt saker vid rätt tillfälle-person". Att göra enkelt kan innebära mindre koll. Visst jag har ett 50-tal smh och dubblar det eller mer i år-är tanken...( om vintern kunde ta slut någon gång!) . Nåja, jag antar att ju mer man har att göra ju mindre tid på ovesäntligheter har man så det löser sig nog den naturliga vägen ;D
Har helt enkelt för få samhällen!
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Torbjörn Jacobson skrivet 04 mar 2011, 09:48
Björn
Har bara testat med pc och iphone men jag tycker att det inte var något knackande med text endast ibockande av rutor och förvisso vid egna antecknigar måste man klart skriva.

Fördelen med att ha allt i databas som man når från nätet
Känns ju skitbra
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: P-O Gustafsson skrivet 04 mar 2011, 23:58
Tja, ännu ett program av hobbybiodlare för hobbybiodlare.... om jag skall vara drastisk (ärlig). Ingen som försöker leva av biodling hinner väl med att mickla med sånt här. Grundförutsättningen är enligt min ringa åsikt att man själv kan bestämma vilka data som registreras. En enkel databas som anpassas till det egna behovet och är vida överlägsen alla avancerade krångligheter. Man behöver inte hålla på och brottas med an ajjfån med kladdiga fingrar ute i bigården där det saknar täckning...

http://www.ddhsoftware.com/

--
P-O (en stor fan av tegelstenskoden)
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Tinna Siljeholm skrivet 05 mar 2011, 07:51
Nackdelen med tegelsten är att man inte kan sitta hemma och arbetsplanera. Vi har pärm med en uppslag för varje bigård. Antecknar bara minimalt man ska ha verklig nytta av allt som skrivs upp. För vår del innebär det att ett normalsamhälle finns det nästan inga anteckningar alls om det är bara avvikarna som registreras, dåliga för koll om dom ska bort och dom mycket bra för ev avel och svärmkoll. Dessutom antecknar vi skörd kg/honung per bigård. Har även en "arbetsjournal" där vi antecknar vad vi gör och hur lång tid det tog, det är ganska bra att veta vilka arbetsmoment som tar mest tid om man vill rationalisera (ex skattning, slungning och burkning) Att ha detta digitalt blir ofta överambitiöst, jag tycker att man förlorar överblicken och det blir för tidsödande och plottrigt, ska det fungera måste det vara mycket enkelt.
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: ola amby skrivet 05 mar 2011, 16:08
Hej!

För mig blir anteckningarna färre och färre och samhällena blir fler och
fler. Jag har en pärm med lösblad. I den noterrar jag avvikelser och och vad jag behöver göra eller ha med mig nästa gång.

Hur lång tid tar det innan datorer och annat blir igenkittade av kletiga fingrar?
Hälsningar
Ola
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Torbjörn Jacobson skrivet 05 mar 2011, 17:10
Jaha där ser man bara sluta föra anteckningar och skörda honnug istället, självklar måste det var det rätta.
Tack för kloka ord
Ha en trevlig helg
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: P-O Gustafsson skrivet 05 mar 2011, 19:10
Nå, jag använder en kombination av tegelsten och en gammal Palm handdator med HandBase på. Den här har knappar så man måste inte hålla på att smeta ner skärmen.  Tegelstenarna är för de få samhällen som avviker och behöver en koll vid nästa besök. Snabbare än att skriva och drängarna ser direkt vilket samhälle de skall kolla.

Datorn skriver jag på när vi är färdiga i bigården och sätter oss i bilen. Det blir det viktigaste, oftast bara tiden för besöket. Ibland en anteckning om nåt vi skall ha med nästa gång, det kan vara nån trasig pall, ett viselöst eller svagt samhälle på våren som skall slås ihop med nåt annat. Först vid den sista rundan på hösten antecknar jag skörd, vilken drottning det finns i varje samhälle och ev annat jag noterat på kuptaket under sommaren.

Klart lättare än papper, de blev kladdiga och blöta när det regnade. Den lille datorn funkar bättre än anteckningsbok. Den stora fördelen är att alla data finns med hela tiden. All drottningodling, avläggarna, ev andra experiment man håller på med finns i var sin databas som jag får upp på 2 sekunder.

All information är tillgänglig hela tiden, det gör att man kan fatta bättre beslut i varje situation. Det är detta som gör datorn så suverän, som beslutsstöd hela tiden. Man behöver inte leta efter det där papperet som man glömde hemma...

Sen kommer den stora fördelen att ha alla data digitalt när man skall utvärdera efter säsongen, men det tar vi en annan gång med staplar och diagram.

--
P-O
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Björn Herbst skrivet 06 mar 2011, 20:09
Ja det var lite det jag var ute efter. Allt med överallt..Något man börjar bli van med i alla lägen. Föredrar simplifiering före krånglifiering, men det gäller ju att finna balansen.  Som sagt var , för få samhällen och därmed för "lite" att göra men ändå en del att komma ihåg antar jag....Än så länge är det ju bara jag som är drängen.
( Kodar med spännet på spännremen-Den sitter i ett OK-läge eller ett "åtgärdsläge" tex vid överdrivet försvarsbeteende eller ett undermåligt utvecklingsresultat.) Spännremskvalite kan vi disskutera i en annan tråd..
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Olle skrivet 07 mar 2011, 16:07
Det sägs att NASA la ner 20 miljoner dollar på att utveckla en penna som kunde fungera både under vatten och i rymden.
Ryssarna använde blyerts.
Det enkla är oftast det bästa.
Titel: SV: Anteckningar i bigården
Skrivet av: Edward Warburton skrivet 07 mar 2011, 20:13
Och den kan vara din för 50 dollar  ;D

http://www.spacepen.com/originalastronautmodels.aspx

mvh edward :P