Författare Ämne: Svält i bisamhällena  (läst 8299 gånger)

Utloggad Tinna Siljeholm

  • Antal inlägg: 115
SV: Svält i bisamhällena
« Svar #15 skrivet: 28 feb 2010, 17:26 »
Vi har samma bottnar på Langstroth och norsk, spärrgallerbotten av egen konstruktion. Eftersom det här är första gången vi bygger över till lanstroth så får vi nog vänta några år inna vi kan ha någon åsikt om hur mörka kakorna ska vara. Det enda man kan göra för att kompensera för det nya vaxet är ju att ge dom mera foder.
MVH Tinna och Östen

Utloggad Jens Larsen

  • Antal inlägg: 767
    • Honungssigillet - sigilletiketter för din honung
SV: Svält i bisamhällena
« Svar #16 skrivet: 28 feb 2010, 20:13 »
Enda skillnaden förutom det nya vaxet och plastramar är tak isoleringen (2.9cm hård frigolit) norsksamhällena har 4cm mjuk frigolit under ett plåttak.

Om ni fortsätter bytet av rammått nästa år kan ni kanske prova att lägga en 30 mm EPS (S80) skiva under taket på hälften, de skivorna kostar ca 20 kr och räcker till två tak.

Den kanadensiska artikeln (winteringpdf.pdf) CG postade är mkt bra, den tar bland annat upp kondens.

Utloggad Lars Hedlund

  • Antal inlägg: 70
SV: Svält i bisamhällena
« Svar #17 skrivet: 28 feb 2010, 21:19 »
Go kväll!
Ber att få instämma med P-O, Östen, Tinna mfl. Bina trivs och övervintrar bäst på gammalt vax. Vad gäller kalkyngel är min erfarenhet densamma dvs mindre utbrott av kalkyngel på gammalt vax. Kalkyngel har jag nästan bara sett när jag fallit för frestelsen att köpa in del olika linjer av buckfast från olika odlare i landet.

"Men vi har ett annat problem som kommer att påverka oss framöver. Det är de rester av fluvalinat som lagras i mellanväggarna. Det är ju fettlösligt och stannar i vaxet. Här kan vi ha en tickande bomb!" säger P-O.

Detta är en sanning med modifikation har jag fått lära mig. När vi (Ultuna/Fries och bla jag) höll på som värst med diverse olika varroaförsök här på ön så kom vi att diskutera nytt kontra gammalt vax. Då fick jag lära mig av Fries att gammalt vax nästan inte innehåller några restsubstanser av pyretroidbehandling. Detta beror på att en gammal kaka nästan inte har något vax kvar i sig utan mest består av gamla kokonger och i detta anrikas inte några restsubstanser från pyretroidbehandlingen. Detta går ju stick i stäv mot vad vi uppmanas att göra så det kanske är därför det inte blvit mer känt!

Några cm hit eller dit som takisolering tror jag inte har någon som helst betydelse. Bin övervintrar bra utan någon som helst isolering om betingelserna är dom rätta dvs gott om foder, starkt samhälle och att dom har någon form av vindskydd så att stormen inte drar rakt in i kupan/sockerlådan eller vad det är. Och gärna gammalt vax!

/ÖLars
Klims

  • Gäst
SV: Svält i bisamhällena
« Svar #18 skrivet: 28 feb 2010, 23:00 »
Det jag tanker pa ar amerikansk yngelrota t.e.x. (engelsk tangentbord). Dessa sporer overlever i aratal och tal varme upp till over 120 grader. Med tanke pa att vi fortfarande har denna sjukdom i sverige sa kommer jag alltid successivt byta vax i mina kupor.  Jag expanderade fran 2 till 8 kupor forra aret och har alltsa inte haft gammalt vax att ge kuporna, idag levde samtliga 8. Det jag daremot tror som andra har varit inne pa ar t.e.x kondens(fel isolering), doda bin i vagen, varroa och forlite foder som ar huvudproblemen.

Tradskaparen gav sina bin en Biforhink, jag ger dem 18 kg socker varfor lata dem svalta? Nu med 4-5 dm sno kommer nog varen sent dessutom.

/Hakan B.

Olof Laurin

  • Gäst
SV: Svält i bisamhällena
« Svar #19 skrivet: 24 mar 2010, 22:43 »
...Enda skillnaden förutom det nya vaxet och plastramar är...
Plastramar borde leda kyla effektivare från ramens kanter in i klotet än vad rena vaxramar gör eftersom de har en större massa i centrum av ramens längdledd. Jag har dock inte sett något skrivet om detta, så jag vet inte om det är så i verkligheten.

Utloggad Göte Lasses

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 52
SV: Svält i bisamhällena
« Svar #20 skrivet: 26 mar 2010, 19:29 »
Det jag tänker på av egen erfarenhet är att bina har mycket svårare att bygga ut plastramar ( i mitt fall nordwabe på lågnormal och duralgit på 3/4 langstroth) men vad jag förstår så hade ni utbyggda ramar som ni invintrade på

Göte Lasses

Lars Andersson

  • Gäst
SV: Svält i bisamhällena
« Svar #21 skrivet: 26 mar 2010, 23:17 »
Om jag inte minns fel så är plast en isolator, borde gälla värme också.