Allan
Visst skall vi alla kämpa för att hålla uppe priserna. På lokala marknader går det att sälja egenproducerad honung för uppåt 100 kr kilot, det gör jag också om jag får tid över till sådana nöjen. Men när man är yrkesbiodlare och hanterar mellan tio och femtio ton per år så gäller andra förutsättningar än för den lille biodlaren. Man betalar bl.a skatt på sina intäkter.
Kan du ge exempel på större biodlare som dumpar priset? Detta skulle påverka er övriga säger du. Vilka är dessa övriga?
Hobbybiodlarna kan sälja sin honung skattefritt till grannar, på marknader och till HF, de kan dumpa priserna hur lågt som helst utan att det drabbar deras ekonomi. När man lever på sin biodling går inte detta, honungen måste säljas så dyrt det bara går, och varenda krona beskattas.
Man måste nog skilja på företagande och hobby. Hobbybiodlarna kan alltid försörja sig på annat, lönearbete eller pension. Som yrkesbiodlare är man i en helt annan sits, då måste man få ut en vettig lön av sitt arbete, precis som i vilket annat företagande som helst.
Hälsningar
Dan Levin