Nej klarningstank är i stort sett meningslöst när det gäller ljung, det flyter knappt upp något alls och värmen har svårt att fördela sig (honungen blir bara varm närmast kanten). Däremot kan tanken bli en enda stor "geleklump" som man måste röra upp för att få ut. Att försöka sila i vanlig strutsil är hopplöst, ungefär som att sila havregrynsgröt. Allt bara för att ljunghonung är tixotrop i motsats till nästan all annan honung.
Skulle tro att en karusellseparator kan vara lösningnen för dig, den är dock lite speciell att köra. Vill gärna bli obalans så den måste passas noga. Skålarna är ju rätt små så de måste tömmas ganska ofta och då gäller det att få jämvikt när man startar om den. Dock silar den bättre ju mer "gröt " det är i skålarna. Större separatorer är så klart bättre men de är så dyra och inte helt okomplicerade.
Jag säljer min honung osilad/orörd till uppköpare som har karusellseparator men får tyvärr inte ut något större merpris för ljung jämfört med vanlig honung (vilket vansinne egentligen!) främst pga att den är så jobbig att sila för honom.
Sjölisen går att motorisera, det lär finnas tre olika lösningar på marknaden och jag har sett både elmotor (typ vevaxel som snurrar och vevstake som drar i handtaget, justerbar slaglängd) och tryckluft (kolv med elstyrda ventiler). Honningcentralen säljer någon av modellerna, vet inte vad det kostar. Ännu bättre är den Nya Zeeländska honungslossaren (Boutelje, säljs av Swienty), den är tryckluftdriven och automatisk (bara att stoppa i en ram så startar den) och den har också avskrapare som håller nålarna rena. En suverän maskin byggd för proffs men tyvärr kostar den naturligtvis därefter, har för mig att den går på runt 70 000+moms. Den finns också som helautomatisk integrerad direkt efter knivavtäckaren, allt löper automatiskt och ramarna kommer ut på rad färdiga för slungan, men då är priset det tredubbla...
Lennart