...
Kallslungad - att direkt från kupan eller från ouppvärmd förvaringsplats slunga ramarna.
"Varmslungad" - att värma utrymmet där ramarna förvaras eller slungas.
Det skulle betyda att det man slungar på sommaren kan man göra vid drygt +20°C och det man slungar nu får man arbeta med i en lokal som håller 10-15°. ( Ouppvärmt utrymme kvällstid ) Känns lite ologiskt. Dessutom blir honungen för trögflytande för att kunna silas.
Bina bearbetar ju honungen sommartid vid betydligt högre temperaturer.
Det finns också en temperatur då det är opraktiskt att slunga eftersom vaxet blir för mjukt och kakorna går sönder, och det är ingen hög temperatur. Så att "varmslunga" är inte möjligt.
Gränsen 45°C vill jag minnas har ett samband med att göra honungen flytande.
Under åren har jag mött många försäljningsargument. Någon sålde honung som var osilad och orörd. Det fungerar säkert tills någon hittar ett dött bi i burken.
Jag menar att all svensk slungad honung har bearbetats så att den är "kallslungad".
Sedan får man inte glömma hur honungen förvaras.