Författare Ämne: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår  (läst 48859 gånger)

Utloggad John Bergstrom

  • Antal inlägg: 478
Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« skrivet: 11 jan 2011, 13:59 »
Nu har vi startat upp mjöd-produktion på Trogsta Honung utanför Hudiksvall.

Mycket spännande.
Ett steg före, gärna två, aldrig steget efter

Utloggad John Bergstrom

  • Antal inlägg: 478
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #1 skrivet: 11 jan 2011, 14:02 »
Vi startade 3 Januari och mjödbilen kommer att stå här i ca. två veckor.
Ett steg före, gärna två, aldrig steget efter

Utloggad John Bergstrom

  • Antal inlägg: 478
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #2 skrivet: 11 jan 2011, 14:05 »
Hudiksvalls Tidning har varit här på besök
Joel Karlsson informerar om hur det går till.
Ett steg före, gärna två, aldrig steget efter

Utloggad Edward Warburton

  • Antal inlägg: 413
  • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #3 skrivet: 11 jan 2011, 15:05 »
kul   :D

får vi ett länk till tidning när artikel kommer ?

Kommer du att sälja från gården , systembolaget ?

lycka till !

mvh edward  :P

"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Utloggad John Bergstrom

  • Antal inlägg: 478
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #4 skrivet: 11 jan 2011, 16:44 »
Länk till tidningen kommer.

Om allt går i "lås"  kommer de tre närmaste systembolagen att ha mjöden i sitt sortiment (två torra och ett halvsött).

Sedan någon tid diskuteras reglerna för försäljning av alkoholhaltiga drycker i gårdsbutiker på regeringsnivå. Oklart i dagsläget hur det kommer att bli.

I Finnland får gårdsbutiker sälja lokalt producerade alkoholhaltiga drycker. Jag kommer under alla omständigheter att ha provsmakning här på min gårdsbutik.
Ett steg före, gärna två, aldrig steget efter

Utloggad Edward Warburton

  • Antal inlägg: 413
  • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #5 skrivet: 11 jan 2011, 19:51 »
Hoppas att du dokumentera lite av tillverkningen , lite snygga bilder ?

hur ser det ut i busen ?

mvh edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Utloggad John Bergstrom

  • Antal inlägg: 478
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #6 skrivet: 12 jan 2011, 14:31 »
Här kommer en länk till reportaget i Hudiksvalls Tidningen

http://helahalsingland.se/hudiksvall/forsahog/1.2641255-bussen-gor-honung-till-mjod

Tag del av hur marknadsföringen nu påbörjas.

Bild från hur det ser ut inne i bussen.
Ett steg före, gärna två, aldrig steget efter

Utloggad John Bergstrom

  • Antal inlägg: 478
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #7 skrivet: 12 jan 2011, 14:37 »
Tre satser mjöd står nu på jäsning inne i bussen.
En sats är smaksatt med plommon och äppelmust från egen trädgård.
Hinkarna (28:kilos) med honung i bakgrunden.
Ett steg före, gärna två, aldrig steget efter

Utloggad John Bergstrom

  • Antal inlägg: 478
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #8 skrivet: 18 jan 2011, 22:58 »
Idag startade återfärden mot Hällefors för mjödbussen.
Två veckor av mycket intressant produktion av mjöd här i Forsa utanför Hudiksvall.

Ca. 6 månader skall mjöden mogna och smaker komma fram i Hällefors. Därefter tappas mjöden och etiketteras och distribueras ut till bl.a. de tre närmaste systembolagen där den producerats, Hudiksvall, Ljusdal och Söderhamn. Marknadsföring och lansering kommer att göras över hela Sverige och beställningar kan göras.

Det vore roligt om mjöden står färdig på hyllorna till midsommar.

Sammanlagt är nu tio platser inbokade för denna produktion. Efter Trogsta Honung går färden till Norrköping och därefter till Nyköping. Lycka till övriga producenter önskar TH.
Ett steg före, gärna två, aldrig steget efter

Klims

  • Gäst
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #9 skrivet: 20 jan 2011, 19:43 »
Ca. 6 månader skall mjöden mogna och smaker komma fram i Hällefors.

Hur lagrar ni mjöden under mognaden? På Ekfat som är vanligt för whisky/Cognac, eller är det mindre finkel i mjöd och därav detta material onödigt?

Vid vilken temperatur?



Utloggad John Bergstrom

  • Antal inlägg: 478
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #10 skrivet: 21 jan 2011, 14:14 »
Den lagras inte på ekfat. Mjödhamnen har ett upplag där dom lagrar mjöden från de biodlare som nu är med på rundturen (10 st före sommaren).

Detta för att satserna skall klarna, jästen skunka och mjödaromerna skall hinna träda fram färdigt.
Ett steg före, gärna två, aldrig steget efter

Utloggad Lasse Rosenquist

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 62

Utloggad John Bergstrom

  • Antal inlägg: 478
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #12 skrivet: 04 apr 2011, 23:16 »
Mycket roligt att ta del av hur ni har kommit igång med mjödtillverkningen i Skåne.
Jag tror att det här kommer att bli ett ben till att stå på för oss lite större producenter.

Dessutom mycket roligt att få ta upp en gammal tradition. Mitt mjöd, från Trogsta Honung skall finnas att beställa på systemet från ca juli. Ser fram emot lansering och marknadsföring. Johan och Joel är fantastiska personer att samarbeta med.

Lycka till i Skåne önskar John utanför Hudiksvall.
Ett steg före, gärna två, aldrig steget efter

Utloggad Lasse Rosenquist

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 62
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #13 skrivet: 05 apr 2011, 11:45 »
Tack John för lyckönskningen

Jag tror att vi måste vara väldigt öppna för nya produkter och se möjligheterna  istället för eventuella problem.

Mjöden är just en sådan produkt som kan ge mycket tillbaka till oss om vi lyckas både med produkten o lanseringen.

Frågan är om inte vi som nu är igång eller kommer igång i år skulle samlas för lite snack om gemensam marknadsföring. ( går det att göra en EU-historia av det? )
Tillsammans kan vi säkert föra fram budskapet lättare.

Lycka till alla ni som vågar, vad det än må vara!

Hälsningar från Strandbaden i Höganäs kommun där våren nu på allvar stormar fram / lasse
   

Utloggad John Bergstrom

  • Antal inlägg: 478
SV: Mjöd Hälsingland -- Produktion pågår
« Svar #14 skrivet: 05 apr 2011, 14:34 »
Bra Lasse att vi kanske kan komma igång med en grupp inför lansering och marknadsföring.
Tror det behövs. Kan vi gå ut med en stark marknadsföring tillsammans med Johan så blir det lättare att få spridning på denna vår trevliga produkt, "Svensk lokalt producerad MJÖD på systemet". Flaskorna kommer att bli lite halvdyra ca. 170-180 kr st så det är viktigt att komma ut med en bra lansering.

Ett förslag: Kan du/och din fru alt. Joel och Johan lägga upp en grupp på Facebook som heter "Mjödproducenter i Sverige", så kan vi där smida mera planer. Poängen med Facebook är att när någon där gör ett inlägg så går det ut ett meddelande till alla i gruppens e-post-adresser. Johan och framförall Joel är mycket duktig på Facebook och hjälper säkert gärna till.  Johan kan ta kontakt med övriga som ingår i bussresan runt i Sverige och slå ett slag för detta.
Ett steg före, gärna två, aldrig steget efter