Mjöd är ett stort begrepp. Många gånger är det bara ett enklare vin gjort med honung i stället för socker. I Sydtyskland är det så och det blir en bra varm dryck till julmarknader. Den mjöd jag uppskattar mest har mer med öl att göra. Min gamle bi-kompis jäste allt som gick. Han bor förresten numera i norrland och försöker leva på kolmilning. Han skrev en utmärkt artikel om gammeldags mjöd, Jag fotograferade av sidan och den finns på
http://picasaweb.google.com/MrJensLarsen/GammaldagsMjDreceptMjöden som blir är en smakmässigt okomplicerad dryck, den är jämfört med ale eller svagdricka rätt menlös. Den har potential att bli intressantare om man kokar med typiska julkryddor.
Jag har använt ljunghonung i min ale istället för socker när jag tappat på flaska och skall kolsyrejäsa. Det fungerar bra.
Ps, "mjod" på ryska betyder honung, ds