Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Allmänt om Biodling / SV: Pollinering i växthus
« Senaste inlägg av Thomas Henriksson skrivet 18 dec 2019, 16:14 »
Jag pollinerade under några år en bärodling inuti växthus med ett 10-tal bisamhällen årligen i mars månad, men slutade trots att jag erbjöds mer än 3 500:- per samhälle och år. Anledningen är enkel - växthus har solluckor!

Bina flög ut till smaskiga maskrosor osv utanför växthusen då solen visade sig, men så fort solen gick i moln eller det blev tidig kväll så stängdes takluckorna helt och bina kom inte in igen. Bina låg döda i drivor i takens vågdalar, och samhällena tog sig aldrig mer det året de varit uppställda inne i växthusen ca 4 veckor. Jag föreslog kunden i flera år att jag kunde ställa kuporna alldeles utanför växthusen istället, men då var han inte intresserad av att betala, och numera kör han dubbla antalet humlebon och inga bin.
2
Allmänt om Biodling / Pollinering i växthus
« Senaste inlägg av Yngve Kihlberg skrivet 18 dec 2019, 16:05 »
Jag har fått en fråga om att ställa bin för att pollinera en fröodling i växthus.
Är det någon som testat att ställa bin i ett växthus?
3
Honung / SV: pärlemo skimmer, "randig" honung.
« Senaste inlägg av Thomas Henriksson skrivet 16 dec 2019, 20:49 »
Menar du att man ändå kan ympa för att komma igång snabbare men man får låta honungen stanna kvar i kärlet under regelbunden rörande tills den är styv att röra för att sedan tappas på burk?
Efter tappning, hur skall den sedan förvaras?

Då jag började med biodling år 1994 så praktiserades redan olika metoder för att ympa honung i Sverige, så jag har i princip ingen egen erfarenhet av att röra honung i kärl dagligen fram till burkning. Hör med någon äldre biodlare om de kan besvara frågorna.
4
Honung / SV: pärlemo skimmer, "randig" honung.
« Senaste inlägg av Patrick Nilsson skrivet 14 dec 2019, 09:55 »
Menar du att man ändå kan ympa för att komma igång snabbare men man får låta honungen stanna kvar i kärlet under regelbunden rörande tills den är styv att röra för att sedan tappas på burk?
Efter tappning, hur skall den sedan förvaras?
5
Honung / SV: pärlemo skimmer, "randig" honung.
« Senaste inlägg av Thomas Henriksson skrivet 13 dec 2019, 20:29 »
Jag gissar att det du är ute efter är utseendet som svensk honung ofta hade i burk förr i tiden. Skiftningarna/slingorna som syntes innanför glaset berodde då på att biodlarna som regel rörde honungen i kärlen tills den var nästan fast, och sedan värmde upp den en aning och tappade på burk.

Man kan som bekant inte både ha kvar kakan och äta upp den.  ;)   Du får nog börja slarva med den levande ympen, om det mot förmodan är så att majoriteten av dina kunder inte är nöjda....
6
Honung / SV: pärlemo skimmer, "randig" honung.
« Senaste inlägg av Patrick Nilsson skrivet 13 dec 2019, 17:08 »
Tack, men det är inte rimfrost som jag är ute efter.
7
Honung / SV: pärlemo skimmer, "randig" honung.
« Senaste inlägg av Johan Rudenå skrivet 13 dec 2019, 15:24 »
8
Honung / pärlemo skimmer, "randig" honung.
« Senaste inlägg av Patrick Nilsson skrivet 12 dec 2019, 22:39 »
När jag var liten så var randigt pärlemo skimmer på honungen med släpp från glaset ett tecken på honung av högsta kvalitet och Mantorps döda enfärgade skokrämsfärgade "honung" var avskrapet, men nu när jag har ympat eller rört honungen så får jag "samma" "skokräm" och detta på nyslungd honung.
Hur gör man för att få det randiga skimmret i burken där man ser att det släpper från glaset?
Jag har kunder som frågar efter detta.
9
Köpes / Sundance Pollenfälla
« Senaste inlägg av Göran O. Ljung skrivet 02 dec 2019, 12:28 »
Jag köper gärna en eller flera fällor.
goran.o.ljung@gmail.com eller 0704-611 202 Göran
10
Köpes / Vaxskruv
« Senaste inlägg av Thomas Dahl skrivet 23 nov 2019, 18:32 »
En vaxskruv i storlek 200 eller mer önskas köpa.
0704-452428 eller th.dahl@icloud.com / Th
Sidor: [1] 2 3 ... 10