Forum för yrkesbiodling

Biodling => Honung => Ämnet startat av: Jarl Holmberg skrivet 10 okt 2006, 15:04

Titel: Smälta honung?
Skrivet av: Jarl Holmberg skrivet 10 okt 2006, 15:04
Ni som slungar på sommaren, och tappar på vintern.
hur går ni tillväga vi tappning, ympar ni eller, och i så fall hur.
Snälla beskriv tillvägagångssättet med hela proceduren.
Titel: Smälta honung?
Skrivet av: Jarl Holmberg skrivet 14 okt 2006, 07:19
Ingen som kan berätta hur ni gör?
Titel: Smälta honung
Skrivet av: Björn Jacobson skrivet 14 okt 2006, 20:36
Det är 2 förfande,beroende på hur Din lagrade honung ser ut.
 1    GROVKRISTALLIN EV. ENBART GROVSILAD.
Värmes till flytande ( över 45 grader C) , finsilas, kyles till c:a 25 grader,
ympas, kyles till hellst 14 grader, röres. Detta kan ge för hård hoinung.Det är ibland vanskligt att veta när det är lagom att tappa på burk.
 2    FINSILAD, FINKRISTALLIN.
Värmes så att Du får ur honungen ur lagringskärlet Förslagsvis 32-34 grader i 3 dygn för 20 l. -hinkar. Hunungen får inte smälta för då kristalliserar den ånyå i konsumentförpackningen och kan bli för hård .
Omröres gärna i en halvtimme före tappning. Ger en konstistens som kunden vill ha men som biodlaren ofta finner för lös
Titel: Smälta honung?
Skrivet av: Jarl Holmberg skrivet 15 okt 2006, 09:46
Det jag har är finsilad grovkristallin.

hur gör jag då?
Titel: Smälta honung
Skrivet av: Björn Jacobson skrivet 15 okt 2006, 18:09
Har Du en grovkritallin eller en grovsilad honung måste Du naturligtvis
värma den så att Du kan börja om från början. Hur kan Du göra en finsilad honung grovkristallin ? Du binder ju bara ris åt egen rygg.
Har Du en finsilad honung bör Du ympa och låta den kristallisera fort för att fä den finkristallin. Snabbaste kristallisation  !4 grader C Har Du ej kylmöjlighet måste Du självklart röra tills kristalliseringen kommit så
långt att Du kan tappa den på hink eller burk.Skaffa Dej Eva Cranes bok om honung så får Du mycket lärorikt att ta in.
Titel: Smälta honung?
Skrivet av: P-O Gustafsson skrivet 17 okt 2006, 20:32
Nja, det går utmärkt att kristallisera honung vid högre temp. Håll dig under 20 grader så blir det helt OK. Utan att röra. Förutsatt att du använder EKOBI-metoden!

http://www.biodlingsforetagarna.nu/files/gadden/kristallisation/E93_ekobimetoden.PDF

Att göra en riktig ymp och hantera den rätt betyder ALLT för resultatet.

--
P-O
Titel: Smälta honung
Skrivet av: Kent Hansson skrivet 17 okt 2006, 21:26
Hej,

Vill bara bekräfta P-O:s inlägg. Under sommaren höll min källare 18 grader och resultatet blev helt perfekt. Men som sagt jag var väldigt noga med att ympen var satt enligt konstens alla regler.

MVH/Kent



Citat från: "P-O Gustafsson"
Nja, det går utmärkt att kristallisera honung vid högre temp. Håll dig under 20 grader så blir det helt OK. Utan att röra. Förutsatt att du använder EKOBI-metoden!

http://www.biodlingsforetagarna.nu/files/gadden/kristallisation/E93_ekobimetoden.PDF

Att göra en riktig ymp och hantera den rätt betyder ALLT för resultatet.

--
P-O
Titel: SV: Smälta honung?
Skrivet av: Örjan Persson skrivet 02 jul 2007, 00:24
Ni som smälter honungen använder ni värmeskåp eller doppvärmare?
Titel: SV: Smälta honung?
Skrivet av: Michael Andersson skrivet 02 jul 2007, 21:28
Dom flesta använder nog värmeskåp.
Själv kör jag med vattenbad, det går snabbast för mindre mängder.