Forum för yrkesbiodling

Biodling => Honung => Ämnet startat av: Hans Hultén skrivet 18 jul 2007, 15:14

Titel: Bäst före datum
Skrivet av: Hans Hultén skrivet 18 jul 2007, 15:14
Numera ska ju burkarna märkas med bäst före datum, frågan är från
vilket datum? från slungningens-eller från tappningsdagen.
Hälsningar
Hans H.
Titel: SV: Bäst före datum
Skrivet av: Örjan Persson skrivet 18 jul 2007, 18:32
Enligt SBR:s bihusesyn är det följande som gäller.

"Honungsbranschen rekomenderar att bäst-före-datum gäller i två år från förpackningsdagen,men det är producenten som garanterar att honungen håller en tillfredsställande kvalitet vid utgångsdatum"
Jag vet ej om Biodlingsföretagarna har samma syn på detta.
Titel: SV: Bäst före datum
Skrivet av: Björn Jacobson skrivet 23 jul 2007, 08:27
Det är som Örjan skriver att producenten svarar för honungen.
Har man lagrat honungen någorlunda kallt innan tappningen är det ju inte så mycket som händer, HMF -halten stiger ovesäntligt. Lagras honungen i rumstemp. är den påtagligaste förändringen att honungen kan skikta sig,
fruktsockret stiger upp  till ytan . Därför märker jag 1 år , tappningsdag.
Jag hår härigenom Batch-"nummer" på köpet.
Det står producenten fritt att välja tid. Men alltid : Dag ,Månad, År, enl. EU