Forum för yrkesbiodling

Biodling => Allmänt om Biodling => Ämnet startat av: Hans Hultén skrivet 11 jan 2003, 10:49

Titel: Förvaring av honung
Skrivet av: Hans Hultén skrivet 11 jan 2003, 10:49
Jag har två frågor om förvaring av honung.
Tål en burk med honung att förvaras i frysen utan att bli förstörd?
Kan honung som jag har i 28 kg hinkar förvaras i isolerat men ej
uppvärmt slungningsrum? Temperaturen i rummet pendlar kring 0 grader.
Hans :wink:
Jönåker
Titel: Förvaring av honung
Skrivet av: Mats Mellblom skrivet 21 jan 2003, 18:46
Hej!

Jag har aldrig hört att kyla skulle vara någon fara vid honungsförvaring. Honung är ju en starkt koncentrerad sockerlösning. Däremot är ju fukt inte bra, och när temperaturen sjunker ökar normalt den relativa funktigheten. Med tiden kan en del fukt tränga genom plasten i 28-kiloskärlen. Är det inte fuktigt i Ditt slungrum och honungen inte har för hög fukthalt från början borde det inte var några problem.

Hälsningar
Mats Mellblom
Titel: Förvaring av honung
Skrivet av: Björn Jacobson skrivet 26 jan 2003, 19:22
Vad Mats skriver är kloka ord.
Men varför förvarar man honung i frysen ? Jag frågar för att lära mig.
Är den tappad på glas finns stor risk att det blir rimfrost på glaset.
Titel: Förvaring av honung
Skrivet av: Jonas Hallqvist skrivet 10 feb 2003, 19:53
honung kan frysas p.g.a. den låga fukthalten. Flytande honung kristalliserar inte förvarad i frys. MVH jonas