Författare Ämne: Birøkt i Thailand  (läst 7309 gånger)

Lyng2004

  • Gäst
Birøkt i Thailand
« skrivet: 29 jan 2007, 22:17 »
Hei,

Jeg lurer på hvorfor birøktere i Thailand som jeg har snakket med ikke får mer enn ca 20kg i gjennomsnitt pr kube. Det er jo varmt hele året?


Vennlig hilsen

Utloggad P-O Gustafsson

  • Antal inlägg: 311
    • http://beeman.se
SV: Birøkt i Thailand
« Svar #1 skrivet: 11 feb 2007, 07:09 »
Tja Mr Lyng,

Du har egentligen själv svarat på din fråga.
Varför skulle bina samla honung till vintern då det är varmt hela året ;)

--
P-O

Ragnvald

  • Gäst
SV: Birøkt i Thailand
« Svar #2 skrivet: 01 mar 2007, 08:41 »
Nå er det vel planter jeg kan mest om, men det henger jo sammen med honningavling. Rundt om i verden er det stort sett en eller annen form for pause i planteveksten. Så der plantene ikke overvintrer vil de kanskje heller oversomre siden vekstforholdene ikke er til stede. For høg temp og for tørt kan være grunn til å oversomre.
Når du sier at det blir lite honning i Thailand lurer jeg på hvordan kubene drives. Gjøres det noe aktivt for å få oppbistyrken til trekket eller klarer biene bare seg selv siden det er så varmt og fint.

Utloggad P-O Gustafsson

  • Antal inlägg: 311
    • http://beeman.se
SV: Birøkt i Thailand
« Svar #3 skrivet: 06 mar 2007, 08:40 »
Nu har jag inte talat med så många biodlare här, undviker prata alltför mycket "jobb" på semestern ::). Visst blommar det nånting här året om, men det är inte bara växterna det handlar om. Utan minst lika mycket om bina. Dvs deras årliga cykel från vintervila till sommarens samlande. Ju längre från ekvatorn de kommer desto större blir skillnaden mellan sommar och vinter. Det är just den skillnaden som gör det möjligt för oss att få så stora skördar. Bina reagerar på ljuset och temperaturen, större skillnader mellan sommar och vinter ger större skillnader i bistyrkan. De måste vara tillräckligt starka för att kunna svärma och samla tillräckligt för nästa vinter.

I vårt klimat betyder det att de måste ha en extremt snabb vårutveckling för att nå dit innan det ät för sent och hösten kommer. Genom att avla på snabb utveckling och låg svärmning kan vi nå skördar på 100 kg på bara nån månad. Men då krävs samhällen på 50-100.000 individer.

Det går åt en viss mängd bin att hålla samhället igång. Sköta yngel, hämta pollen och nektar till dem. Hålla tempen i kupan. Den mängden är rätt konstant över sommaren. Låt oss säga att det behövs 10.000 bin till det. Om kupan innehåller 20.000 bin så kommer 10.000 av dessa att samla till vintern, hälften alltså. Vid 30.000 bin kommer i stället 2/3 av dem att samla honung, skörden per individ ökar med bimängden i kupan.

Här i Thailand finns inte stor skillnad mellan årstider. Då blir det heller inte så många bin i kuporna, de behöver inte bli så starka. De fyller 2 lådor som mest. Det mesta av honungen de samlar går till ynglet, det blir inte så mycket över till biodlaren. Eftersom de flyger hela året så måste de yngla för att producera nya bin. Så här års är det inte mer än 1/2 låda bin i kuporna. Mycket av Thailand är torrt på vintern. Bina måste oftast flyttas till andra trakter där det finns föda. Ett sätt att få det att gå ihop är att producera royal jelly under en del av året då det inte finns tillräckligt drag.

Jag skulle uppskatta att 20 kg är vad de flesta kan få ihop här. Undantag vissa delar som uppe i norr runt Chiang Mai där de får mer. Tillsammans med royal jelly produktion kan de leva rätt gott på biodlingen där. Jag vet inte om de drivfodrar före draget för att få upp bistyrkan. De fodrar lite under vintern för att bina skall överleva utan honungen. Inte som hemma, allt på en gång, utan lite vartefter de behöver. Vid RJ produktion så behövs det pollenersättning (protein) och kontinuerlig fodring. 

Hoppas du fått lite svar på dina frågor. Sen finns det undantag, t ex Australien med ett varmt klimat och bra skördar. Men det tar vi en annan gång  ;).

--
P-O