Författare Ämne: Matlagningshonung...  (läst 13029 gånger)

Per Ideström

 • Gäst
Matlagningshonung...
« skrivet: 12 dec 2003, 10:20 »
Men, Bo-Göran, "Förkylningshonung", hur går det ihop med lagstiftningen, då?

Per I.

Utloggad Bo-Göran Nilsson

 • Medlem i Biodlingsföretagarna
 • Antal inlägg: 1 311
Matlagningshonung...
« Svar #1 skrivet: 12 dec 2003, 13:20 »
Vem säljer de. Jag säljer honung med mentol. Tycker du att förkylningshonung är fel tycker jag du skall anmäla den som tillverkar denna produkt. För jag tror att det var det du menade Per. Jag kanske har fel eller.
Enligt livsmedelsverket är det godkänt att ha tex Citron i honungen men det får inte hetta Citronhonung utan Honung med citron. Den varan som tillsätts honungen skall vara naturlig. Man får inte tillsätta arom. Man kan läsa Livsmedelsverkets svar i kvatitspärmen under Kapitell 13  lagar honung sid 12. Där kan man också läsa om EUs direktiv och produktbetekningen HONUNG. Alltså vad är honung. Det är det naturligt söta ämne som Apis mellifera - bin bereder av näcktar osv. Bageri eller matlagningshonung är HONUNG som kan ha en främmande lukt eller smak, ha börjat jäsa eller överhättas. Att förändra honungen är förbjudet om man då kallar det honung. Att tillsätta sådant som finns i honung är då att förändra honungen och då är det inte honung. Men du håller väl inte med. Hälsningar Bo-Göran.

Utloggad Lars Naimell

 • Larna
 • Antal inlägg: 81
Baksmällehonung, potenshonung o.s.v.
« Svar #2 skrivet: 12 dec 2003, 15:13 »
Hej Per
Egenskaper som man tillskriver honungen som t.ex. "baksmällehonung" eller "potenshonung" eller andra egenskaper hos honungen uppfattas väl som ett mer skämtsamt inslag i marknadsföringen - och ett medel i huvudsak verksamt mot någon slags störning i hälsan. Och det får väl ändå anses som ett tämligen oförargligt inslag. Om konsumenten / proselyten tror eller inte tror på epitetet blir då vars och ens ensak. Man har rimligen inte heller tillsatt något i honungen - så det samma gäller väl oxå "förkylningshonung".
Men att marknadsföra den rena honungen + "något annat" som är tillsatt till honungen (t.ex. fruktos) kan ju inte vara korrekt. HF´s flytande matlagningshonung är ju ett bra och illustrativt exempel på hur det INTE ska gå till.
-men det var kanske det du menade oxå Per?
Hälsningar Lasse Naimell i Motala

Håkan Rönnberg

 • Gäst
Matlagningshonung...
« Svar #3 skrivet: 13 dec 2003, 22:10 »
Om du tillhör den konservativa stammen, Per, kan du ju alltid prova att föra en dialog med vederbörande innan du stämmer dem.

Kan du presentera goda sakskäl för varför leverantören öppet måste redovisa huruvida deras produkt är äkta honung från förkylningsblomster, eller om det rör sig om i efterhand tillsatta förkylningsbaciller ger nog vederbörande efter. Hellre än att riskera en stämning som ofelbart medför negativ publicitet.

I den "förkylningshonung" jag sett var det för övrigt tydligt deklarerat att den var kontaminerad med eucayptus-arom.

Per Ideström

 • Gäst
Matlagningshonung...
« Svar #4 skrivet: 29 dec 2003, 09:59 »
"Enligt svensk livsmedelslagstiftning och EG-rätten får man inte ändra innehållet i honung och sedan kalla det honung. Livsmedel med beteckningen honung är förbehållet ett livsmedel där bin har hämtat nektar och liknande från blommor och växter och genom inverkan av enzymer och avvattning av nektarn producerat honung.

...

Enligt bilaga II andra stycket Honungsdirektivet (2001/110/EG) får man inte tillsätta livsmedelstillsatser och därefter kalla produkten Honung.

...

Grundsyftet [med dessa regler] är att skydda honungen som den naturprodukt den är, dess karaktär, egenskaper och sammansättning som bina producerat den".

Reglerna borde i rimlighetens namn gälla ALLA, eller hur? Eller finns det andra åsikter?

Anders Tedeholm

 • Gäst
Suck!
« Svar #5 skrivet: 30 dec 2003, 20:12 »
Såg ni herr Månssons senaste uttalande i frågan? Bitidningen nr 1/2004:

"Vad vi har gjort är att vi har förändrat den inbördes sockerfördelningen för att få honungen flytande"

Man baxnar!!

Anders

Utloggad Bo-Göran Nilsson

 • Medlem i Biodlingsföretagarna
 • Antal inlägg: 1 311
Matlagningshonung...
« Svar #6 skrivet: 31 dec 2003, 13:26 »
Hej Pär. Du har nog inte förstått skillnaden riktigt. Om man förändrar honungen så tar man bort något eller tillsätter något från honungen.. Det är väl alla överens om. Om man tillsätter något som finns i honungen tex fruktos. Då har man förändrat honungen. Det är väl alla också överens om. Om man blandar honung med något som inte finns i honungen. tex fruktarom. Då är det en blandprodukt och får inte märkas med endast honung. Utan då honung ( honungen är inte förändrad. ellerhur ) med tex citron. Om man häller honung på ris. Så blir det honungsris. Eller puffar. Honungspuffar. Honung i skinkan. Honungsskinka. Fortfarande är inte honungen förändrad utan honung.
Där anser jag skillnaden ligger. Sen får vi se vad livsmedelsverket anser.
Med nyårshälsning Bo-Göran.

Per Ideström

 • Gäst
Matlagningshonung...
« Svar #7 skrivet: 05 jan 2004, 09:31 »
"inte ändra innehållet i honung och sedan kalla det honung"


Per I.