Författare Ämne: Byter 25 samhällen mot tio  (läst 9519 gånger)

Mats Andersson

 • Gäst
Byter 25 samhällen mot tio
« skrivet: 24 maj 2004, 13:52 »
25 svärmgalna Krainersamhällen bytes mot tio Buckfast!

Nä, jag menar inte allvar, men visst blir man lite ledsen i ögat när i stort sett samtliga ens samhällen har svärmplaner så tidigt som 15:e maj. Broder Adam hade nog rätt när han sa att Krainerbiet inte är användbart för lönsam biodling. Hur ni det på andra ställen och med andra bin?

Vilken dålig vår det blev. Hoppas det vänder nu.

/Mats (Mälaröarna)

PS. Jag har självklart INTE låtit dom svärma. Jag kom på dom jäklarna i tid och fintade bort dom.

Bengt Brown

 • Gäst
Samma här.....
« Svar #1 skrivet: 24 maj 2004, 15:14 »
Hmjo, typ samtliga av mina hade samma planer. Hyfsat jämn vinter och tidig vårvärme kanske?

Utloggad Gideon Önnestam

 • Antal inlägg: 189
Byter 25 samhällen mot tio
« Svar #2 skrivet: 31 maj 2004, 21:03 »
Hej!!

Det här gäller i stort sett som jag ser det två saker.  

Att du måste odla fram svärmtröga bin  och det kan  man göra med de flesta raser  Om det är svårt eller lätt det låter jag andra bedömma.

När det gäller carnica  så har dom den egenheten att man måste vara lite mer före än med till exempel gula bin. Men detta  är  kanske bara  som jag upplever det.

Jag har för egen del VÄGKORSNINGSBIN  med starkt carnicainslag som är hur svärmtröga som helst.

Nästa  del av problematiken är att man bör ha spärrbotten.
För egen del så har jag högbotten med spärrgaller fram som går att öppna o stänga.
På en del bottnar så har jag spärrgaller både framåt och bakåt  för att få bästa möjliga ventilation.

Lycka till!!

Gideon

Utloggad P-O Gustafsson

 • Antal inlägg: 311
  • http://beeman.se
Byter 25 samhällen mot tio
« Svar #3 skrivet: 07 jun 2004, 22:19 »
Citat från: "Gideon Önnestam"


Det här gäller i stort sett som jag ser det två saker.  

Att du måste odla fram svärmtröga bin  och det kan  man göra med de flesta raser  

Nästa  del av problematiken är att man bör ha spärrbotten.


Nja, jag skönjer en viss tvetydighet här.... ;-)
Stene brukade säga att 3 bin per låda var lagom när man har Carnica.... är inte helt säker på att han verkligen skämtade.

Men visst är det ett svärmår av sällan skådad dignitet. De där 2 veckorna av kallt och blåsigt väder ställde till det. Kläcktes fram alltför många bin som inte hade annat att tänka på än slöjda svärmceller. Själv kommer jag nog att få svärmrekord, kanske upp emot 10%. Men det är helt mitt eget fel, jag skulle ha åkt ut med skattlådor under den kalla perioden i stället för att jobba hemma med annat. Höstoljeväxter fanns (finns fortfarande!) vid några bigårdar och bina hölls där trots vädret. Bin skall ju inte flyga när det är så kallt står det i skrifterna, men jag är rädd mina stollar inte är läskunniga. Så för få skattlådor, och de som finns fulla av honung är inte en bra situation ett svärmår. (som om det nu vore nån nyhet...)

Konstig situation blev det när jag sent om sider fick på skattlådorna. Bina släppte ut en ungdrottning som sen gick runt och avlivade den gamle och alla andra drottningar i cellerna. Så jag fick inte så många svärmar som flög iväg, men oparade ungdrottningar i en del kupor. Nästan lika illa, inga bin produceras nu som skall ge skörd under huvuddraget senare.

Mats, om du nu vill bygga upp en större biodling med Carnica, bered dig på att tvingas hålla på med svärmkontroll. Visst går det att sätta spärrgaller under kupan, men då blir det inte mycket honung. När ett Carnica-samhälle bestämmt sig för att svärma så slutar de jobba och sitter hemma och väntar. Ett spärrgaller under gör att de flyger ut och in en tid innan en ny drottning kryper ut och avlivar den gamle. Under den tiden gör de inget, sen tar det 3 veckor efter borttagande av galler innan en ny drottning lägger ägg. Då är sommaren över och man får stödfodra i stället...Man måste dela samhället för att avstyra svärmning. Det betyder en minskning av skörden och extra arbete + extra material (botten och tak)

Min högst personliga reflektion är att det finns en gräns vid 2-300 samhällen som man klarar att sköta med Carnica. Om man vill ha en biodling att leva av (500 samhällen) så finns ingen tid till svärmkontroll. Och även om tiden finns, så klarar man sig inte många år som biodlare att lyfta skattlådor på och av kupor i den omfattning som det här blir fråga om. Långt innan pensionen är axlar och rygg helt slut. (Nåt som tyvärr också gäller drönarram mot varroa, men det är en annan diskussion)

Nä kamrater, vi skall ha bin som INTE SVÄRMAR!!! När ni köper drottningar, kräv att säljaren har en dokumenterat svärmtrög stam att odla efter. Inte? Nå, gå då till nån annan!

OBS att jag inte klankar på alla hobby-odlare som är lyckliga med sina Carnica. De passar utmärkt i några kupor i trädgårn att pyssla med. De har sina fördelar, men tyvärr allvarliga nackdelar för dem av oss som vill försörja sig på biodling i lite större skala.

OCH, mina bin kommer i svärmstämmning också ibland när jag inte hinner med. MEN, när jag sätter på nya skattlådor river de oftast cellerna och struntar i svärmning! De jobbar också på hela tiden, även om de funderar på svärmning.

uj uj, nu kommer väl hela krainerligan och hoppar på mig.... (fast det är skoj att röra om i getingboet ibland :-)

P-O

Utloggad Gideon Önnestam

 • Antal inlägg: 189
Byter 25 samhällen mot tio
« Svar #4 skrivet: 08 jun 2004, 21:35 »
Hej PO!

Jag var tvungen att kolla tillbaka i vilket forum du hade skrivit.  Men till sist förstod jag att du dammat av din gamla käpphäst med PRODUKTIONSBIET.  Och inte ont i det!!

Helt klart så finns det en övertro på att de rasrena bina också är de bästa honungsproducenterna.  Och det tvivlar  jag på.

Men samtidigt så tror jag att för att få fram bra produktionsbin så behövs de rasrena bina att korsa in för att styra utvecklingen åt rätt håll i vissa lägen.  

Och det skulle inte förvåna mig om man även i dina kupor hittar ganska så starka carnicainslag.  

Som jag ser det så är det ytterligt få av oss biodlare som verkligen vet vilken bemanning  som vi har i kuporna.

Ha det bra min vän!

Hälsningar
Gideon

Utloggad P-O Gustafsson

 • Antal inlägg: 311
  • http://beeman.se
Byter 25 samhällen mot tio
« Svar #5 skrivet: 08 jun 2004, 22:52 »
Citera
dammat av din gamla käpphäst med PRODUKTIONSBIET.

Hej,
Den käpphästen har inte hunnit bli så värst dammig på sistone. Jag har jobbat på det några år nu, efter mitt eget huvud, och jag är så här lång inte missnöjd med resultatet.

Citera
Helt klart så finns det en övertro på att de rasrena bina också är de bästa honungsproducenterna.

Men samtidigt så tror jag att för att få fram bra produktionsbin så behövs de rasrena bina att korsa in för att styra utvecklingen åt rätt håll i vissa lägen.  


Där har vi samma åsikter.

Citera
Och det skulle inte förvåna mig om man även i dina kupor hittar ganska så starka carnicainslag.  


Inte så stort längre, jag hade några hundra Carnica för ett antal år sen men nu finns bara några % inslag kvar. De är svåra att korsa med andra bin, efter några generationer blir de gärna stirriga.

Citera
Som jag ser det så är det ytterligt få av oss biodlare som verkligen vet vilken bemanning  som vi har i kuporna.


Jag vet att jag har Buckfast, lite Carnica, Ligustica, Mellifera, Monticola, Saharensis, etc i mina. Lite lagom blandning för att få med så mycket olika gener som möjligt. Och det funkar utmärkt så här långt. Faktiskt över förväntan, jag trode inte jag skulle nå så bra resultat efter bara några år. Men det lär nog plana ut efter de första årens starka heterosis. Bina är trots den radikala blandningen trevliga att jobba med. Några blir lite stirriga och rörliga vid ingrepp men sällan elaka. 98% jobbar jag utan slöja, handskarna har jag för länge sen glömt var jag lagt dem.

Principerna för mitt avelsprojekt liknar rätt mycket det som beskrevs i Gadden. Men jag jobbar med större serier och fler linjer samtidigt. Odlar efter ca 15 drottningar vart år som paras med de 2 senaste årens drönare (från ca 30 olika mödrar) Mest friparning men jag räknar med att inseminera nåt hundratal drottningar också bara tiden räcker...

P-O

Utloggad Göte Lasses

 • Medlem i Biodlingsföretagarna
 • Antal inlägg: 52
crainer
« Svar #6 skrivet: 10 jun 2004, 16:19 »
Eftersom jag har haft krainer och krainerkorsningar sedan början av 90 talet när jag gick kurs hos Stene så blir jag lite förvånad över att så många har kommit i svärmstämmning???

Visst krainer kan behöva lite särskild behandling men ändå?

Här är några tips som Stene gav då och som håller!

Använd inte spärrgaller. 1-2 lådors yngelrum är ett säkert tips för att få svärmar.

Sätt på lådor i god tid krainerbina har en snabb vårutveckling.

Se till att förenkla svärmkontrollen skaffa hoffmanramar med smala underlister och kolla under lådan tar endast några minuter att gå igenom ett samhälle även utan spärrgaller ev svärmceller sitter för det mesta under låda 2

(Läs förresten den intressanta artikeln av Thomas Dahl i Gadden där han splittade yngeklotet med tomramar)

Eftersom jag inte är drottningodlare tycker jag att jag kan uttala mig lite om krainerbina som jag harit väldigt nöjd med. Det finns fördelar Fromhet! snabb vårutveckling! och svärmtröghet!

lycka till med dina bin

mvh
Göte Lasses