Författare Ämne: Hur många klara stormen  (läst 8166 gånger)

Utloggad Gideon Önnestam

  • Antal inlägg: 189
Hur många klara stormen
« skrivet: 15 jan 2005, 17:08 »
En liten fråga i dessa stormtider?

En liten fråga till er  som är biodlare nere i Smålandstrakten.  Vad hände nu när stormen  var för några dagar sedan?

Blåste alla bisamhällena bort eller var det några som blev kvar?  Och om det  var några som klara sig?  Hur tänker ni nu göra. Förutsättningarna har ju på en gång blivit så annorlunda.

Skriv och berätta!!

Hälsningar  från en medkännande smålänning!

Gideon

Utloggad Lars-Göran Sjöstedt

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 48
Stormskador
« Svar #1 skrivet: 15 jan 2005, 23:25 »
Jag har inte besiktigat så många ännu eftersom en del mindre vägar fortfarande är blockerade av trän men  jag utgår ifrån att det finns bigårdar som ligger under gran och tall.
Lars-Göran Sjöstedt

Utloggad Gideon Önnestam

  • Antal inlägg: 189
Stormen
« Svar #2 skrivet: 17 jan 2005, 19:06 »
Är du själv skogsägare  så att du påverkas även på det sättet?

En annan fråga som jag ställer mig är : Hur påverkar detta de naturliga flödena i marken?  När det nu i framtiden regnar så kommer det ju att inte finnas några träd att tala om som tar tillvara en del av nederbörden. Som jag ser det så kommer det att på sikt bli en viss väderpåverkan.  Och den kommer säkert att påverka vädret inte bara lokalt utan också över andra områden. Och det i sin tur kommer att påverka floran. Vissa växter kommer att minska väsentligt och vissa kommer att öka starkt.
Och om detta blir till plus eller minus för till exempel biodlingen  det  återstår att se.

Gideon

Ander Wizping

  • Gäst
Stormen
« Svar #3 skrivet: 17 jan 2005, 22:12 »
Jag bor i Kalmar trakten och har kommit ganska lindrigt undan.
Det var 7 tak och en del täckbrädor som har blåst i väg men inga träd över kuporna.
Hörde på tv att dom ska flygbespruta skogen mot skadeinsekter.
Hur kan detta påverka bina?
Dom är också insekter.
Anders Wizping
Kalmar

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 492
Stormen
« Svar #4 skrivet: 18 jan 2005, 18:12 »
Gedeon.    Här norr om Borås har vi klarat oss relativt bra. På en paviljong blåste halva taket av en annan välte på sidan , en bänk med 4 smh. pajade. Men det är småpotatis mot vad det kunde blivit.
Inget ont utan något gott. På alla dessa "hyggen" med nedblåsta träd bör det bli fina hallondrag och även rallarros om inte rådjuren tar det.
Man får hitta det positiva.

Utloggad Gideon Önnestam

  • Antal inlägg: 189
Stormen
« Svar #5 skrivet: 18 jan 2005, 20:49 »
Hej Anders!  Skönt att du inte fick värre skador på dina samhällen,

Men detta med giftbesprutning ger mig personligen ganska så nervös.  Många av dessa personer  som kommer att spruta har  troligtsvis  ingen sprutbehörighet. Och kan man misstänka  inte insikt i  vilka medel som de kommer att använda.  

Det är så himla lätt att tömma i en skvätt till  när dom blandar sprutmedlet.  Det vet jag allt för väl efter att ha fått 6 avelssamhällen förgiftade i sommras!  
Sprutningen här kommer  säkerligen att ske fram emot sommaren med mycket blommande växter och detta är ju som ni alla vet helt emot regelverket i andra sammanhang.
Styrelsen i yrkesbiodlarna bör per omgående  varna på absolut högsta ort för vad en insektsbesprutning innebär för  alla insekter  och hela näringskedjan  upp till  rovfåglarna.

Om ministern för de här frågorna inte är tillräckligt påläst  så bör i alla fall inte  Yrkesbiodlarna vänta så länge att  saken blir avgjord utan tillräckligt underlag.
 

Hej Björn   Jag har samma tanke som du när det gäller rallarros . Det kan bli bra  Kanske också en hel del hallon om man har tur med jordmånen.   Men som jag skrev till Anders  så gäller det att inte giftbesprutningen  knäcker samhällena innan dess.
Du ska veta att när det gäller oss biodlare  så är kollen på behörighet  med all rätta hög. Men när det gäller  en del andra (inga namn)  så är det inte så noga.